Analistul Victor Juc: Viorel Cibotaru este asociat cu un suflu nou şi poate întrebarea este: de ce a ales să fie şef PLDM?

Fostul ministru al Apărării Viorel Cibotaru a fost ales sâmbătă în calitate de preşedinte al Partidului Liberal Democrat. Noul lider liberal-democrat a declarat că formaţiunea va rămâne în continuare în opoziţie, iar printre obiectivele de bază ale acesteia vor fi reforma şi consolidarea partidului. De asemenea, Viorel Cibotaru a declarat că pledează pentru un candidat unic la prezidenţiale.

Despre alegerea lui Viorel Cibotaru am discutat cu Victor Juc, directorul adjunct al Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM.

Dle Victor Juc, PLDM şi-a ales un nou preşedinte, care vine din mediul neguvernamental. Ce părere aveţi despre această candidatură, a fost una aşteptată?

PLDM se confruntă cu o gravă criză la capitolul potenţial uman, din cauza migrării în masă la toate nivelurile, dar şi cu problema finanţării, din cauza reţinerii liderului Vlad Filat, care de fapt era şi finanţatorul formaţiunii. În acest context, alegerea lui Viorel Cibotaru urmăreşte aceste două obiective: de a reseta PLDM, poziţia partidului în viaţa politică din Republica Moldova, şi de a încerca să identifice resurse financiare, pentru că activitatea de partid este una costisitoare.

În plus, prin alegerea lui Viorel Cibotaru s-a încercat să se demonstreze că partidul într-o anumită măsură se desolidarizează de practicile vechi. În caz contrar, în această funcţie putea fi ales Valeriu Streleţ,Liliana Palihovici sau Vadim Pistrinciuc.

Viorel Cibotaru este asociat cu un suflu nou şi poate întrebarea  de bază este: din ce considerente Viorel Cibotaru a ales să se plaseze în fruntea aceste formaţiuni aflate într-o gravă criză şi cu o cădere a suportului electoral?

Probabil, are raţionamentele sale. Cred că va încerca să strângă rândurile partidului, să identifice surse financiare pentru a revigora partidul.

Este foarte dificil. Încercarea lui Viorel Cibotaru este una temerară pentru că chiar într-adevăr este o persoană care nu a fost legată de conducerea anterioară a partidului. El s-a înscris în PLDM imediat ce a fost numit ministru al Apărării, în Guvernul Gaburici. Este o figură nouă care nu este legată conducerea veche.

Deci, pentru PLDM este o soluţie bună Viorel Cibotaru?

Este o mişcare foarte bună. Eu chiar mă mir de ce Viorel Cibotaru a acceptat şi şi-a dat concursul la această funcţie.

Şi de ce?

Probabil, vrea o carieră politică. Şi cred că va încerca să pună în aplicare toate legăturile pe care le are în interior şi în exterior ca să revină în viaţa politică. El este cunoscut în viaţa asociativă, în mediul experţilor politici, dar doreşte şi o carieră politică. Cred că este o dorinţă personală. Şi e foarte bine pentru partid. Dacă ar fi fost ales cineva din „garda veche”, atunci imediat mediul experţilor şi cel al comentatorilor putea spune că în PLDM nu se va schimba nimic. Dar iată aici, Viorel Cibotaru este un suflu nou al partidului, o schimbare la faţă a partidului.

Trebuie de recunoscut că în perioada lui Vlad Filat, partidul era un partid ancorat pe imaginea liderului care şi îl şi finanţa, şi care menţinea autoritatea partidului prin cea personală.

Nu vă pare „misiune imposibilă” pentru Viorel Cibotaru, dat fiind faptul că va fi singurul lider de partid care nu va fi prezent în Parlament, dar care va avea fracţiune în Legislativ? Şi a doua întrebare de bază:de unde va lua suport financiar?

Cred că Viorel Cibotaru are un anumit plan, de unde va putea să identifice resurse financiare. Poate că în viitor PLDM nu va fi un partid masiv cu 45 mii de membri, cum era anterior, probabil se va face apel la austeritate. Dar probabil are o idee. Dacă în sfârşit va începe să funcţioneze Legea privind finanţarea partidelor politice, atunci PLDM va avea cea mai mare cotă, datorită rezultatelor  bune pe care le-a obţinut.

Care vor fi obiectivele de bază şi primordiale ale lui Viorel Cibotaru?

Aş vrea să adaug încă ceva la întrebarea precedentă. Cred, că în cazul lui Viorel Cibotaru nici nu este necesară prezenţa acestuia în Parlament. PLDM, în segmentul care a rămas în forul legislativ, se află în opoziţie şi cei care se află acolo, îşi fac lucrul destul de bine.

Pentru Viorel Cibotaru principala sarcină este consolidarea în teritoriu a partidului, să consolideze structurile din raioane, pentru a nu admite plecări din partid a cadrelor. PLDM a fost o formaţiune „de cadre”, dacă să folosim tipologia lui Maurice Duverger, acolo au venit oameni pentru funcţii, şi nu atât pentru idei. Acum mulţi l-au părăsit. Important, este ca cei care au rămas la moment să nu părăsească partidul, ci din contra să cimenteze formaţiunea.

În plus, PLDM nu are nevoie nicidecum de alegeri parlamentare anticipate, pentru că are nevoie de timp pentru lucru migălos în teritoriu.

Problema politicilor de consolidare a rândurilor este una determinantă pentru Viorel Cibotaru

Va apela la ajutorul partenerilor de dezvoltare?

PLDM face parte din familia Partidelor Popular Europene. Viorel Cibotaru fiind cunoscut în mediul asociativ, cu certitudine va avea sprijinul familiei popular europene. Prin consultanţă, prin alte mijloace legale, dar va avea susţinere.

Ar putea fi Viorel Ciubotaru candidatul unic al forţelor pro-europene la prezidenţiale ?

Este o figură bună, dar nu ştiu dacă va fi candidatul unic. În general, cred că este o forţare chestia cu un candidat unic. Cred că toate partidele se vor angaja în ultima instanţă în această campanie prezidenţială, pentru a se consolida în teritoriu.

Şi dacă cele patru partide chiar dacă vor încerca să determine un candidat unic, atunci Viorel Cibotaru ar fi plasat pe locul trei, pe primele două fiind liderii altor formaţiuni politice nou create.

Viorel Cibotaru e într-adevăr o figură bună şi dacă celorlalte partide le va ajunge inteligenţa ca să-l promoveze , atunci  rezultatul va fi unul mult mai bun decât vor fi promovaţi alţi lideri.

Biografia liderului PLDM Viorel Cibotaru poate fi citită AICI.

Foro: Facebook/ PLDM

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.