Connect with us

Politică

Analistul Ion Tăbârță: Invalidarea alegerilor din Chișinău, „hârtia de turnesol” a vieții politice și economice a R. Moldova

Publicat

pe

Invalidarea alegerilor primarului din municipiul Chișinău a bulversat societatea moldovenească. Decizia are consecințele politice, economice și administrative, atât pentru Chișinău, cât și pentru întreaga Republică Moldova. Este opinia exprimată în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic” de către analistul politic de la IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârță.

Chiar și dacă a fost aceasta o încălcare, decizia trebuia să fie una pe măsură, însă fără să dea peste cap întregul proces electoral. Invalidarea rezultatelor alegerilor a generat două proteste de amploare în Chișinău. Mai ales că în istoria Republici Moldova nu există precedente de invalidare a votului popular. Guvernarea încearcă să ne prezinte invalidarea alegerilor drept o decizie a instanțelor de judecată cu argumentul că justiția este independentă, dar fără succes. Deocamdată nu cunoaștem care vor fi consecințele politice de ordin intern”, a spus Tăbârță.

Referindu-se le consecințele externe, analistul politic spune că sunt observate reacțiile dure a partenerilor europeni și ale SUA. De fapt, Republica Moldova deja avea o relație politică deficitară în raport cu partenerii occidentali.

În anul 2017, din nou, acțiunile guvernării au dus la înrăutățirea relațiilor ca urmare a aprobării de către Parlament a sistemului de vot mixt, contrar recomandărilor Comisei de la Veneția. Acest lucru a generat condiționalități politice din partea UE pentru acordarea sprijinului financiar.

„Recent, după invalidarea alegrilor din capitală, reacția UE a fost de adoptare a unei rezoluții critice cu privire la Republica Moldova. UE recunoaște anumite merite economice, însă spune clar că nu au fost îndeplinite condiționalitățile politice. În toată istoria Republicii Moldova cu Bruxellesul nu a existat o asemenea criză. Guvernarea susține că rezoluția adoptată de UE a fost luată fiind sub influența partidelor de opoziție. Totuși, guvernarea ar trebui i-a în calcul că decizia a fost luată în mod special ca urmare a deciziilor politice ale puterii de la Chișinău”, a menționat Tăbârță.

Decizia UE de suspendare a finanțării va avea un impact economic asupra Republicii Moldova, deși guvernarea ne asigură că bugetul nu va avea de suferit. Trebuie să înțelegem că asistența financiară din partea UE era destinată pentru finanțarea unor proiecte, care vor stagna pe o perioadă nedeterminată.

Chiar dacă guvernarea va face față deciziei UE, situația economică din țară este pe „muchie de cuțit”. Asta reieșind și din faptul că Republica Moldova după anul 2009 s-a bucurat de un suport masiv din partea partenerilor de dezvoltare și a supraviețuit datorită injecțiilor financiare din exterior.

Un alt aspect este cel administrativ. Este cunoscut că fostul primar, Dorin Chirtoacă a lăsat o „moștenire grea” „pe umerii capitalei”. Sunt foarte multe probleme, scheme gri care lovesc în dezvoltarea orașului.

Ba mai mult, nimeni nu se aștepta la minuni din partea primarului Andre Năstase, în condițiile în care avea o perioadă scurtă (1 an) și nu avea echipă în Consiliul municipal Chișinău. Dar de la el se aștepta să scoată la suprafață toate schemele gri din primărie conectate la interesele economice.

În concluzie, Ion Tăbârță a spus că invalidarea alegerilor din Chișinău a fost ca o „hârtie de turnesol” a vieții politice din Chișinău și a amplificat relația deficitară cu partenerii de dezvoltare.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Un nou incident: Susținătorii lui Șor au blocat conferința de presă a Mișcării de Rezistență ACUM// VIDEO

Publicat

pe

De către

Simpatizanții lui primarului de Orhei Ilan Șor au blocat astăzi organizarea unei conferințe de presă a Mișcării de Rezistență ACUM. Susținătorii lui Șor au umplut sala de conferință și au început a scanda „Jos mâinile de pe magazinele sociale” și „Noi suntem poporul”.

Incidentul a avut loc după ce săptămâna trecută susținătorii Partidului Șor au perturbat o conferință de presă organizată de liderii opoziției Andrei Năstase, Maia Sandu și Viorel Cibotaru.

Astăzi, președintele Platformei DA Andrei Năstase și ceilalți membri ai Comitetul Mișcării de Rezistență Națională ACUM  au fost nevoiți să părăsească sala de conferințe, după ce manifestanții minute în șir nu au permis desfășurarea conferinței. Andrei Năstase a încercat zadarnic să discute cu ei.

Aceștia au declarat că Partidul Șor face lucruri reale și utile pentru cetățeni, spre deosebire de liderii de opoziție.

Citește mai departe

Politică

Vlad Plahotniuc: Indiferent de anumite reacții din Parlamentul European, noi vom respecta angajamentele noastre externe

Publicat

pe

De către

Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat astăzi că indiferent de anumite reacții din Parlamentul European, autoritățile de la Chișinău vor respecta în continuare angajamentele externe, iar o preocupare de maximă importanță vor fi proiectele, care vor oferi beneficii directe cetățenilor.

Indiferent de anumite reacții din Parlamentul European, noi vom respecta în continuare angajamentele noastre externe, totodată, o preocupare de maximă importanță pentru noi vor fi proiectele, care vor oferi beneficii directe cetățenilor, ca de exemplu: proiecte sociale, economice, educaționale, proiecte de sănătate publică, cele de infrastructură și altele, a declarat Vlad Plahotniuc după ședința săptămânală a formațiunii.

Politicianul a menționat că, după audierea unui raport prezentat de Guvern, s-a constatat că în relația cu FMI – angajamentele noastre au fost îndeplinite complet, iar FMI, la rândul său, și-a respectat întru totul partea sa de obligații.

În relația noastră cu Uniunea Europeană noi, de asemenea, am îndeplinit angajamentele noastre și, chiar dacă UE nu și-a respectat partea sa de înțelegeri, noi vom continua să implementăm reformele pentru modernizarea țării, a subliniat liderul PDM.

În context, Vlad Plahotniuc  a declarat că guvernarea de la Chișinău a îndeplinit toate condițiile din Acordul de macro-finanțare cu UE nu doar din cadrul primei tranșe, dar și o parte din reformele stabilite pentru cea de-a doua și a treia tranșă.

Le-am spus și colegilor, o spun și public: reformele NU le facem pentru a primi finanțări externe, dar le facem pentru o viață mai bună a oamenilor”, a adăugat preşedintele PDM.

La 5 iulie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind R.Moldova. În rezoluția adoptată cu majoritatea voturilor, Parlamentul European a cerut Comisiei Europene (executivul european) să suspende plata oricărei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Moldova.

De asemenea, Parlamentul European solicita Comisiei să suspende sprijinul bugetar pentru Moldova, utilizând precedentul din iulie 2015, când o astfel de suspendare a avut loc în urma crizei bancare.

Citește mai departe

Politică

Ambasada SUA la Chișinău: Îndemnăm Moldova să pună capăt justiţiei selective, să elimine corupţia

Publicat

pe

De către

Ambasada Statelor Unite la Chișinău îndeamnă autoritățile Republicii Moldova să pună capăt justiţiei selective, să elimine corupţia şi să sporească transparenţa în sistemul judiciar pentru a asigura un viitor european luminos.

Îndemnul este făcut într-un mesaj pe pagina de Facebook a ambasadei SUA.

„Instituțiile puternice și independente ale sectorului justiției sunt esențiale pentru protejarea statului de drept, menținerea încrederii cetățenilor și atragerea investițiilor”, se arată în mesajul misiunii diplomatice.

Ambasada SUA a oferit sprijin extensiv sectorului justiţiei din Moldova pentru a facilita integrarea europeană, în care include si vizita în luna mai a doi judecători federali din SUA pentru a discuta cu judecătorii din Moldova despre etica judiciară şi raţionamentul juridic.

Citește mai departe