Connect with us

Politică

Analistul Ion Tăbârță: Invalidarea alegerilor din Chișinău, „hârtia de turnesol” a vieții politice și economice a R. Moldova

Publicat

pe

Invalidarea alegerilor primarului din municipiul Chișinău a bulversat societatea moldovenească. Decizia are consecințele politice, economice și administrative, atât pentru Chișinău, cât și pentru întreaga Republică Moldova. Este opinia exprimată în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic” de către analistul politic de la IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârță.

Chiar și dacă a fost aceasta o încălcare, decizia trebuia să fie una pe măsură, însă fără să dea peste cap întregul proces electoral. Invalidarea rezultatelor alegerilor a generat două proteste de amploare în Chișinău. Mai ales că în istoria Republici Moldova nu există precedente de invalidare a votului popular. Guvernarea încearcă să ne prezinte invalidarea alegerilor drept o decizie a instanțelor de judecată cu argumentul că justiția este independentă, dar fără succes. Deocamdată nu cunoaștem care vor fi consecințele politice de ordin intern”, a spus Tăbârță.

Referindu-se le consecințele externe, analistul politic spune că sunt observate reacțiile dure a partenerilor europeni și ale SUA. De fapt, Republica Moldova deja avea o relație politică deficitară în raport cu partenerii occidentali.

În anul 2017, din nou, acțiunile guvernării au dus la înrăutățirea relațiilor ca urmare a aprobării de către Parlament a sistemului de vot mixt, contrar recomandărilor Comisei de la Veneția. Acest lucru a generat condiționalități politice din partea UE pentru acordarea sprijinului financiar.

„Recent, după invalidarea alegrilor din capitală, reacția UE a fost de adoptare a unei rezoluții critice cu privire la Republica Moldova. UE recunoaște anumite merite economice, însă spune clar că nu au fost îndeplinite condiționalitățile politice. În toată istoria Republicii Moldova cu Bruxellesul nu a existat o asemenea criză. Guvernarea susține că rezoluția adoptată de UE a fost luată fiind sub influența partidelor de opoziție. Totuși, guvernarea ar trebui i-a în calcul că decizia a fost luată în mod special ca urmare a deciziilor politice ale puterii de la Chișinău”, a menționat Tăbârță.

Decizia UE de suspendare a finanțării va avea un impact economic asupra Republicii Moldova, deși guvernarea ne asigură că bugetul nu va avea de suferit. Trebuie să înțelegem că asistența financiară din partea UE era destinată pentru finanțarea unor proiecte, care vor stagna pe o perioadă nedeterminată.

Chiar dacă guvernarea va face față deciziei UE, situația economică din țară este pe „muchie de cuțit”. Asta reieșind și din faptul că Republica Moldova după anul 2009 s-a bucurat de un suport masiv din partea partenerilor de dezvoltare și a supraviețuit datorită injecțiilor financiare din exterior.

Un alt aspect este cel administrativ. Este cunoscut că fostul primar, Dorin Chirtoacă a lăsat o „moștenire grea” „pe umerii capitalei”. Sunt foarte multe probleme, scheme gri care lovesc în dezvoltarea orașului.

Ba mai mult, nimeni nu se aștepta la minuni din partea primarului Andre Năstase, în condițiile în care avea o perioadă scurtă (1 an) și nu avea echipă în Consiliul municipal Chișinău. Dar de la el se aștepta să scoată la suprafață toate schemele gri din primărie conectate la interesele economice.

În concluzie, Ion Tăbârță a spus că invalidarea alegerilor din Chișinău a fost ca o „hârtie de turnesol” a vieții politice din Chișinău și a amplificat relația deficitară cu partenerii de dezvoltare.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Tudor Ulianovschi: „R. Moldova este şi va rămâne angajată în implementarea prevederilor acordurilor semnate cu UE”

Publicat

pe

De către

Republica Moldova este şi va rămâne angajată în implementarea prevederilor acordurilor semnate cu Uniunea Europeană, mizând în continuare pe sprijinul UE în promovarea reformelor care au drept scop sporirea nivelului de trai a cetăţenilor țării noastre”.

Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederii cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Comisarul European pentru zona euro, dialog social, stabilitate financiară, servicii financiare şi pieţele de capital, Valdis Dombrovskis.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au trecut în revistă relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, fiind reconfirmat angajamentul comun pentru aprofundarea dialogului moldo-comunitar.

Potrivit unui comunicat al Diplomației, comisarul european Valdis Dombrovskis a manifestat un interes sporit față de elementele reformei fiscale, precum și față de consultările recente ale Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional. Totodată, și-a exprimat îngrijorările sale cu privire la invalidarea rezultatelor alegerilor locale din municipiul Chișinău.

Înaltul oficial european a încurajat autoritățile Republicii Moldova să asigure o bună desfășurare a alegerilor parlamentare din luna februarie al anului viitor și să recurgă la o reformă profundă a sistemului judecătoresc.

Ministrul Tudor Ulianovschi a apreciat asistența acordată de către Uniunea Europeană Republicii Moldova în procesul de transformare și modernizare a țării şi implementare a reformelor în dezvoltarea regională, agricultură, educaţie vocaţională, societate civilă, reforma poliţiei, sectorul financiar-bancar.

Referindu-se la asistenţa macrofinanciară a Uniunii Europene, şeful diplomației moldovenești a reiterat determinarea Guvernului de a continua implementarea condiţionalităţilor necesare debursării acesteia.

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon a semnat decretele de demisie a miniștrilor Volconovici și Cebotari: Am demis deja 17 miniștri

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon a semnat decretele de demisie a miniștrilor Liviu Volconovici și Svetlana Cebotari. Acestea au fost făcute publice pe pagina sa de Facebook.

Totodată, șeful statului a făcut o constatate că pe parcursul a unui an și 9 luni de mandat a revocat din funcție 17 miniștri din cadrul actualului Guvern.

„Am semnat decretele cu privire la demiterea a doi miniștri din actualul Guvern. Este vorba despre Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici și Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari. Menționez că pe parcursul a 1 an și 9 luni de mandat am demis deja 17 miniștri din cadrul actualului Guvern”, a scris Igor Dodon.

Cât privește semnarea decretelor de numire în funcție a miniștrilor proaspăt desemnați, Silvia Radu și Nicolae Ciubuc, Igor Dodon a spus că va analiza candidaturile propuse și urmează să decidă în zilele următoare asupra lor.

Ieri la postul public de televiziune președintele a declarat că nu înţelege necesitatea remanierilor în Guvern atunci când au rămas câteva luni până la alegeri parlamentare.

„Aştept să plece tot Guvernul actual, să mergem la alegeri parlamentare şi să fie formată o nouă majoritate parlamentară şi un nou Guvern”, a declarat șeful statului.

Amintim că ieri liderul PDM Vlad Plahotniuc a declarat că în calitate de noi miniștri la sănătate și agricultură au fost propuși fostul primar interimar al capitalei, Silvia Radu și directorul AIPA, Nicolae Ciubuc.

Citește mai departe

Politică

O rezoluție în susținerea Republicii Moldova a fost înregistrată în Senatul Statelor Unite

Publicat

pe

De către

O rezoluție în susținerea Republicii Moldova a fost înregistrată în Senatul Statelor Unite. Documentul vine să confirme poziția Senatului de întărire a relațiilor SUA – Republica Moldova și reafirmă suportul pentru integritatea teritorială a țării.

Președintele Parlamentului Andrian Candu, care se află la Washington, a solicitat, în cadrul întrevederii de ieri cu Senatorul Ron Johnson, președinte al subcomitetului pentru Europa și cooperarea regională de securitate, membru al comisiei Senatului pentru relații externe, suport în promovarea documentului.

Rezoluția reafirmă poziția Statelor Unite în susținerea suveranității, independenței și integrității teritoriale a țării, precum și dreptul suveran al țării să facă parteneriate fără presiune externă, inclusiv dreptul de asociere cu UE sau organizații regionale.

Documentul susține dialogul strategic între Statele Unite și Republica Moldova în vederea întăririi relațiilor bilaterale, fortificării democrației, economiei și a reformelor de securitate în derulare.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, proiectul rezoluției Senatului încurajează Secretarul de Stat și USAID să focuseze asistența pentru susținerea reformelor în justiție, promovarea unei guvernări deschise, transparente și democratice, suportul pentru mass-media și creșterea economică, precum și în domeniul securității energetice.

Senatul încurajează Guvernul Moldovei să continue implementarea reformelor cruciale pentru sporirea capacității și încrederii în instituțiile democratice, justiție, lupta cu corupția și activitatea societății civile. De asemenea, Guvernul este chemat să încurajeze implicarea societății civile în lupta cu corupția.

Rezoluția Senatului reafirmă importanța alegerilor libere, corecte și transparente și susține eforturile de combatere a campaniilor de dezinformare din Estul Europei.

Documentul cere, totodată, Federației Ruse să-și îndeplinească obligațiile internaționale de retragere a trupelor și munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, Moscovei i se cere să se abțină de la amenințări economice și presiuni asupra Moldovei. Federația Rusă este chemată să înceteze orice acțiune care sprijină mișcările separatiste pe teritoriul Republicii Moldova.

Senatul SUA îndeamnă toate părțile implicate în reglementarea diferendului transnistrean să se abțină de la acțiuni unilaterale, care ar submina eforturile de identificare a unei soluții pașnice a problemei transnistrene care să asigure suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

În februarie, în Congresul Statelor Unite, de asemenea, a fost înregistrată o rezoluție în susținerea Republicii Moldova.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com