Analişti: Parada de la Tiraspol – un muzeu viu al Uniunii Sovietice

Parada militară de la Tiraspol, caracterizată de liderii separatişti locali, drept una „fără precedent”, ascunde probleme social-economice grave şi este menită de a crea impresia unui inamic extern comun. Totodată, metoda de demonstrare „a forţei şi vitalităţii” este una caracteristică propagandei sovietice, astfel încât regiunea poate fi comparată cu „un muzeu viu al Uniunii Sovietice”, susţin analiştii politici.

Victor Juc: Parada de la Tiraspol a avut ca obiectiv ridicarea moralului societăţii din regiune

Victor Juc , directorul adjunct al Institutului de Cercetări Politice şi Juridice, a declarat pentru Moldova.ORG că autorităţile separatiste de la Tiraspol au recurs la o strategie general aplicată, atunci când oamenii simt pe pielea proprii că problemele social – economice sunt foarte mari.

„Atunci când problemele social-economice nu pot fi soluţionate se încearcă astfel de mecanisme : pe de o parte pentru a distrage atenţia opiniei publice, iar pe de altă parte de a mobiliza oamenii, declarând că suntem înconjuraţi de inamici, de state care ne vor rău, dar noi trebuie să ne consolidăm eforturile şi să facem anumite jertfe în interesul prosperării intereselor noastre”, a menţionat Victor Juc.

Analistul a precizat că administraţia separatistă a şi ales un moment favorabil, împlinirea a 25 de ani de la actul de autoproclamare a regiunii separatiste.

Potrivit lui Juc, acţiunea a avut menirea de a demonstra că entitatea pe care au format-o separatiştii există, chiar dacă cu anumite dificultăţi provizorii şi care cu jertfe acestea vor fi depăşite.

„Au avut la bază o afirmaţie a filosofului german Georg Heghel :Un război victorios ridică spiritul moral al societăţii. O acţiune de amploare ca parada de la Tiraspol are ca obiectiv să ridice moralul societăţii din regiune”, a declarat Victor Juc.

Întrebat dacă Chişinăul ar trebui sa întreprindă acţiuni în legătură cu această demonstrare de forţă, analistul a opinat că. cel mai bine este să se facă nimic, să nu se atragă atenţia. „Chişinăul practic nu poate face nimic, iar o publicitate gratuită tot este o publicitate”, a conchis analistul.

Ion Tăbârţă: Regimul de la Tiraspol a fost comparat cu un muzeu viu al perioadei sovietice

Şi Ion Tăbârţă, analist de Centru de Analiză și Consultanță Politică „POLITICON”, susţine că parada militară este o demonstraţie de forţă, dar şi o demonstraţie a agoniei în care se află regimul de la Tiraspol. „Printr-un comportament de superioritate se încearcă a ascunde un anumit statut de inferioritate”, a explicat analistul.

Astfel, Ion Tăbârţă a menţionat că după declanşarea crizei ucrainene, statutul acestui separatism de la Tiraspol s-a schimbat foarte mult. „Ucraina şi-a schimbat radical atitudinea şi a dispărut acea conexiune, acea punte directă între Tiraspol şi Moscova. La rândul său, Moscova nu mai are acele pârghii de a alimenta separatismul de acolo, întrucât are probleme economice”, a spus el.

Astfel, în aceste condiţii, potrivit lui Tăbârţă, Tiraspolul a început a vedea peste tot duşmani. Dacă mai înainte duşmanul nr.1 era Chişinăul, acum duşmanul este şi Kievul. Regimul separatist încearcă să găsească ţap ispăşitor în afară.

„Prin această paradă se încearcă a ascunde toată şubrezenia situaţiei şi într-un stil propagandistic caracteristic propagandei ruse, se încearcă să se demonstreze multă vigoare şi forţă. Regimul de la Tiraspol a fost comparat cu un muzeu viu al perioadei sovietice. Comportamentul actualilor lideri de la Tiraspol se aseamănă cu el al liderilor din ultimii ani ai imperiului sovietic”, a mai spus analistul politic.

Biroul pentru Reintegrare: Este o retorică agresivă și de autoizolare este împotriva intereselor locuitorilor din regiunea transnistreană

La rândul său, Biroul pentru Reintegrare al Guvernului a declarat că manifestațiile de astăzi de la Tiraspol sunt orientate spre subminarea principiilor recunoscute comunitatea internațională de suveranitate, independență și integritate teritorială a Republicii Moldova. Potrivit Biroului pentru Reintegrare, ideologia acestor evenimente contravine obiectivului de reglementare a conflictului transnistrean și îngrijorează prin accentul ei pronunțat militarist.

“În timp ce poporul Republicii Moldova a marcat Ziua Independenței printr-o paradă a portului popular, prin evenimente culturale, concerte şi expoziţii de artă, prin promovarea spiritului de conciliere și pace, în regiunea transnistreană iau amploare acţiunile de propagandă a urii, demonstraţiile de forţă, aplicaţiile militare.

Considerăm că această retorică agresivă și de autoizolare este împotriva intereselor locuitorilor din regiunea transnistreană, mai ales pe fundalul înrăutățirii situaţiei social-economice şi cel al refuzului de a continua negocierile pentru reglementarea politică definitivă a conflictului transnistrean”, se menționează într-un comunicat al Biroului pentru Reintegrare.

Biroul își exprimă convingerea că reglementarea problemei transnistrene şi soluţionarea tuturor disensiunilor trebuie să aibă loc prin metode politice, cu respectarea principiilor independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în frontierele internaţional recunoscute cu acordarea unui statut juridic special regiunii transnistrene.

Moldova.ORG reaminteşte că în regiunea transnistreană a fost marcată miercuri, 2 septembrie, a 25-a aniversare a autoproclamatei republici nistrene. La Tiraspol a avut loc o paradă militară „fără precedent”, după cum s-a anunțat, cu participarea a peste o sută de unități de tehnică militară și peste 2 000 de soldați și reprezentanți ai structurilor de forță ale regiunii separatiste. Administrația separatistă va sărbători cu fast ziua de 2 septembrie, în pofida crizei economice și bugetare fără precedent cu care se confruntă regiunea transnistreană.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.