Analist american: Rusia distribuie propagandă în Moldova prin intermediul organizațiilor finanțate de Putin

„Aliații Statelor Unite ale Americii, Georgia, Ucraina și R. Moldova, sunt amenințați de ingerințe belicoase din partea Moscovei, iar Washington ar trebui să susțină activ aceste foste state sovietice”. De această părere este analistului din domeniul securității Gregory Keeley, care a semnat un editorial pe portalul dailycaller.com, notează Ziarul Național.

Acesta amintește că, anterior, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că ingerințele Moscovei în democrația Moldovei se vor intensifica odată cu apropierea alegerilor parlamentare din acest an.

Rusia distribuie dezinformare și propaganda prin intermediul organizațiilor neguvernamentale finanțate de Putin; controlează o mare parte a conținutului media; manipulează pe rețele sociale și susține așa-numita „opoziție proeuropeană”, constată expertul american. Acesta mai atrage atenția că, în încercarea de a elimina influența Moscovei, Partidul Democrat din Moldova a limitat prin legislație emisiunile politice și militare rusești.

Analistul trece în revistă și realizările guvernării actuale care, potrivit lui, a reușit să obțină rezultate notabile în combaterea corupției, simplificarea reglementărilor de business și stabilizarea sistemului bancar pentru a pune capăt spălătoriei rusești.

„Pentru prima dată în istoria tânărului stat, zeci de magistrați certați cu legea au fost condamnați. Judecători și procurori, ofițeri de poliție și vameși, miniștri și primari care de mult timp se aflau „în buzunarul Ursului Rus” au fost deferiți justiției și condamnați pentru acte de corupție”, notează Gregory Keeley.

Expertul constată că aceste eforturi ale guvernării au fost observate de Occident. Astfel, FMI a aprobat pentru R. Moldova un credit de 179 de milioane de dolari pentru o perioadă de 3 ani, ca să susțină reformele economice și financiare. R. Moldova este acum parte Parteneriatului Estic al UE, un program creat pentru a facilita integrarea politică și economică a noilor democrații din Europa de Est.

Materialul integral îl găsiți AICI.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.