Ambasadorul Statului Qatar, în vizita la AŞM

La 11 februarie 2014, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a avut o întrevedere cu Ambasadorul Statului Qatar în Republica Moldova – Mohammed bin Ali Mohammed Al-Maliki.

Acad. Gheorghe Duca a salutat vizita Ambasadorul Statului Qatar la Academia de Ştiinţe a Moldovei, după care a expus viziunea şi structura comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova, capacităţile, procesele actuale de politici, cercetare, cooperare evaluare etc. Preşedintele AŞM a evidenţiat rolul ştiinţei în Republica Moldova, subliniind că aceasta a devenit şi mai dinamică în urma experienţei obţinute în competiţiile europene, cercetătorii demonstrând o capacitate înaltă de adaptare la exigenţele participării de excelenţă ştiinţifică, iar faptul că Republica Moldova este unica ţară asociată la programele europene ştiinţifice, certifică cele expuse.

Excelenţa Sa Mohammed bin Ali Mohammed Al-Maliki a exprimat recunoştinţă pentru primirea caldă în incinta AŞM, pentru informaţiile oferite, apreciind efortul comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova pentru a servi ţara. Excelenţa Sa a subliniat că Statul Qatar este o ţară mică, ca şi Moldova de altfel, dar puternică prin posibilităţile şi efortul depus de oamenii ţării. Remarcând rolul important pe care îl are Academia cu potenţialul său în dezvoltarea ştiinţei şi a societăţii, diplomatul a menţionat că ştiinţa este baza dezvoltării popoarelor, specificând că în Qatar se acordă o atenţie deosebită ştiinţei şi proiectelor de cercetare. În ţara sa, omul antrenat în circuitul educaţional şi de cercetare este foarte apreciat şi susţinut de stat, exprimând în acest context, conţinutul unui proverb, potrivit căruia trebuie să respecţi profesorul şi să-l consideri ca pe un profet venit de la Dumnezeu „Este o foarte mare recunoaştere pentru omul de ştiinţă şi ştiinţă pe care o are. Cine nu recunoaşte şi nu respectă oamenii de ştiinţă nu e nimic. Noi respectăm şi apreciem ştiinţa şi oamenii de ştiinţă care au servit lumii întregi”, a relevat diplomatul qatarian.

În acest sens, oficialul a transmis mesajul de deschidere al statului pe care îl reprezintă pentru colaborare, exprimând doleanţa de a iniţia şi dezvolta relaţii de colaborare cu comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova. Totodată, Excelenţa Sa a sugerat identificarea unui mecanism concret, prin care această colaborare să fie realizată, subliniind că orice propunere din partea AŞM va face conţinutul unei scrisori oficiale care va fi transmisă oficialităţilor din Qatar. Diplomatul a declarat că este dispus să intervină în acest scop, în măsura în care mandatul îi îngăduie acest lucru, dând asigurări că va susţine orice demers care va contribui la dezvoltarea relaţiilor de colaborare între Academia de Ştiinţe a Moldovei şi instituţiile de cercetare din Qatar. Oficialul a subliniat că va aştepta cu nerăbdare scrisorile oficiale de la AŞM către autorităţilor responsabile qatariene pentru a începe colaborarea, arătându-se ferm convins că prin aceste relaţii de colaborare vor fi obţinute rezultate foarte frumoase care vor fi în avantajul ambelor ţări.

În contextul celor menţionate, preşedintele AŞM a expus intenţia de a demara negocierile privind pregătirea unui acord bilateral pentru ştiinţă între Qatar şi Republica Moldova, exprimând certitudinea că aceasta va permite identificarea unor oportunităţi şi instrumente eficiente de colaborare şi promovare a cercetătorilor din ambele ţări, dar şi altor domenii de interes reciproc. Preşedintele AŞM a exprimat speranţa că cercetătorii vor avea şanse reale de a participa la programe ştiinţifice comune. Academicianul a subliniat importanţa unei sinergii între educaţie şi cercetare, considerând de cea mai mare valoare pentru ţara noastră potenţialul uman, în special, cel care poate aduce o valoare adăugată economiei naţionale, dar şi proceselor de dezvoltare sustenabilă.

Înaltul oaspete a vizitat Muzeul AŞM şi a lăsat un mesaj în Cartea de onoare a instituţiei.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.