Ambasadorul spaniol la Chişinău: Moldovenii se încadrează uşor în spaţiul spaniol/ INTERVIU

Declaraţia aparţine Ambasadorul Extrarodinar şi Plenipotenţiar al Regatului Spaniei în Republica Moldova, Estanislao de Grandes Pascual şi a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Moldova.ORG.

Cum apreciaţi la ora actuală relaţiile moldo-spaniole şi care sunt oportunităţile de amplificare a dialogului bilateral pe multiple planuri?

Relaţiile dintre Regatul Spaniei şi Republica Moldova se dezvoltă armonios, având la bază un cadrul juridic viabil. Colaborarea bilaterală pe diverse dimensiuni este intensă, întrucât Spania face parte din “Grupul de prieteni ai Republicii Moldova”, fiind implicată în politica de susţinerea a ţărilor din Parteneriatul Estic. Şi în sfera economică se observă un interes sporit din partea investitorilor spanioli, ei dorind să investească în Republica Moldova, să participle în procesul de reforme şi modernizare a ţării. Acest lucru se intensifică o dată cu numirea Silviei Radu, preşedinta grupului “Union Fenosa”, în calitate de consul onorific al Regatului Spaniei la Chişinău.

Ce domenii ar putea fi atractive pentru investitorii spanioli?
Începând cu anul 2000 se realizează cea mai mare investiţie spaniolă în Republica Moldova. Este vorba despre “Gas Natural Fenosa”, care a investit în distribuirea eneregiei electrice şi acoperă aproximativ 80% din piaţa de distribuţie. În afară de aceasta, mai sunt întreprinderi mai mici care acoperă alte domenii. Un exemplu ar fi cel de export al nucilor şi fructelor uscate – “Masenilla”, mai nou – “Inoxa”, “Oacele”, “Tisa”, “Indra”, dar sunt şi alte companii care manifestă interes şi participă la licitaţiile organizate la Chişinău în domeniul infrastructurii drumurilor şi transporturilor. Sunt mai multe oportunităţi de extindere a colaborării şi trebuie să profităm de ele.

Dat fiind faptul că Spania este o destinaţie atractivă pentru concetăţenii noştri care pleacă la muncă peste hotare, Vă rog să ne spuneţi cum se încadrează aceştia în spaţiul spaniol, în ce sectoare ale economiei sunt angajaţi şi dacă criza financiară nu îi determină să revină în Moldova

Moldovenii, aproximativ 70 de mii, aflaţi în Spania încadrează foarte uşor. Eu sunt concentraţi în special în regiunile Catalonia şi Cantabria. Aceasta datorită faptulului că limba română şi limba spanilă au aceeaşi origine – latina şi moldovenii se integrează în toate sferele. Oricum, cele mai solicitate domenii sunt prestările de servicii şi construcţiile. În pofida faptului că în Spania criza afectează cel mai mult anume construcţiile, putem constata că cetăţenii moldoveni nu revin acasă, dar caută alte domenii de activitate, alte sectoare, deoarece se simt bine în Spania.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.