Ambasadorul Republicii Moldova la București – invitat la consultări privind situaţia românilor întorşi de la graniţă

Ministerul Afacerilor Externe de la București urmăreşte cu “atenţie” şi “preocupare” situaţia creată la graniţa României cu Republica Moldova şi a solicitat, “în spiritul dialogului şi cooperării care caracterizează relaţia dintre cele două state”, explicaţii cu privire la motivele pentru care cetăţenilor români nu li s-a permis trecerea frontierei, a informat MAE printr-un comunicat de presă transmis, marţi, Agerpres.

În acest sens, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti a fost invitat la consultări pentru clarificări suplimentare, a anunţat MAE.

“De asemenea, prin intermediul Ambasadei României de la Chişinău s-au făcut demersuri pentru a ne asigura că cetăţenilor români le sunt respectate drepturile, aşa cum este normal într-un stat aflat într-o relaţie de asociere cu UE şi de parteneriat strategic cu România”, a precizat sursa citată.

Potrivit unei informări a MAE transmise, marţi, Agerpres, din punctul de vedere al autorităţilor de frontieră române, grupul de persoane care s-a prezentat în cursul dimineţii de 27 august la Albiţa nu a perturbat în niciun fel ordinea şi liniştea publică în partea românească şi nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat.

Reamintim că Poliția de Frontieră a R. Moldova a anunțat astăzi că toți participanții la Marșul Centenar, cu excepția președintelui Platformei Acțiunea 2012 George Simion, au permisiunea să intre pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit instituției, George Simion urmează să primească interdicție în conformitate cu legea, „ după ce a demonstrat un comportament agresiv, inadecvat și a refuzat să respecte procedurile legale de trecere a frontierei de stat”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.