Ambasadorul Moldovei în SUA: Rusia a invadat Crimeea, iar Moldova e în pericol

În Crimeea are loc o invazie militară rusă, iar Moldova se află, de asemenea, în pericol. Aceasta este părerea pe care ambasadorul Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, a expus-o într-un interviu pentru Deutsche Welle. În aceste condiții, pericolul escaladării unui război civil în Ucraina este, din păcate, extrem de mare, afirmă șeful Misiunii diplomatice moldovenești în SUA.

[blockquote style=”1″]După intensitatea sa, această intervenție militară din Crimeea poate fi comparată doar cu ”criza rachetelor din Cuba”, din octombrie 1962. Sunt convins însă că după asemenea cutremure toate proiectele integraționiste sub pavilionul Rusiei nu mai au nici o credibilitate, inclusiv – în ceea ce privește UEA, Uniunea vamală sau CSI. [/blockquote]

Igor Munteanu crede că există suficiente motive pentru a face o paralelă între evenimentele din Crimeea și cele de acum două decenii, din Transnistria, și susține că, atâta timp că pe teritoriul Republicii Moldova rămâne măcar și un singur soldat străin, riscul reanimării unui conflict militar este real.

[blockquote style=”1″]Deloc întâmplător, există motive rezonabile să credem că și Transnistria este atașată unor scenarii care s-au făcut (ori se fac!) şi față de care trebuie să fim pregătiți. Sunt convins că există forțe ostile care ar dori ca Tiraspolul să joace un rol mai activ în aceste planuri, plătindu-și cu alte cuvinte datoriile față de bugetul federal al Rusiei – fie ca resursă de ”militanți activi” pentru operații de stradă (proteste), fie ca furnizor de arme din depozitele controlate de Tiraspol, fie în alte feluri, despre care încă nu știm cu certitudine. Întărirea controlului de frontieră din partea Serviciului de Grăniceri al Ucrainei este o dovadă clară că există presiuni asupra regimului separatist să joace un anumit rol și tentația (ori răsplata) e mare.[/blockquote]

Totodată, ambasadorul moldovean speră că, de acum încolo, autoritățile de la Kiev vor fi mai receptive la necesitatea lichidării conflictului mocnind de pe Nistru.

În legătură, aparent, cu acest interviu, dar fără a-l nominaliza direct pe Igor Munteanu, premierul Iurie Leancă a insistat în ședința de azi a Guvernului ca ambasadorii să cântărească fiecare cuvânt pe care îl oferă presei străină, în așa fel încât declarațiile acestora să exprime interesul național al Republicii Moldova și nu doar pe cel de partid.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.