Ambasadorii statelor UE, al SUA și cel al Turciei invitați la un schimb de opinii cu premierul Filip

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, al Statelor Unite ale Americii și cel al Turciei acreditați în Republica Moldova au fost invitați astăzi la Guvern, pentru a face un schimb de opinii cu premierul Pavel Filip. Șeful Executivului a relatat diplomaților despre cele mai recente evoluții în activitatea Guvernului, în special în realizarea reformelor.

Premierul s-a pronunțat pentru un dialog deschis și a dat asigurări reprezentanților misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău că agenda de reforme va continua să fie implementată într-un ritm sporit.

„Ne menținem determinarea de a face aceste reforme și de a le intensifica. Anul viitor este un an electoral și cu certitudine nu va fi unul ușor, dar nu ne putem permite să pierdem timpul. Vrem cât mai puține interferențe ale politicului în activitatea Guvernului”, a subliniat Pavel Filip.

Totodată, a fost discutată reforma administrației publice centrale, inclusiv scopul acesteia – de a profesionaliza Guvernul la nivel de cadre. „Din interior trebuie să vină toate inițiativele, toate politicile, elaborarea și implementarea lor. Pentru aceasta trebuie să avem instituții cu capacități înalte”, a punctat premierul.

Șeful Executivului a mai vorbit despre îmbunătățirea semnificativă a condițiilor de activitate a întreprinzătorilor, eliminarea abuzurilor asupra oamenilor de afaceri rămânând o direcție în care se va lucra intensiv în continuare. În acest sens, au fost menționate: reducerea numărului entităților cu funcții de control, a numărului de acte permisive,  diminuarea numărului de rapoarte prezentate de către agenții economici, crearea Agenției de Servicii Publice, dar și modificările la Codul Muncii.

Drept un domeniu esențial a fost evidenţiată educația și necesitatea de debirocratizare a muncii cadrelor didactice și de revizuire a programului şcolar.

În altă ordine de idei, premierul a vorbit despre schimbarea abordării în ceea ce privește gestionarea asistenței externe. Această competență a fost transferată de la Cancelaria de Stat la Ministrul Finanțelor, pentru o stabilire mai eficientă a priorităților de finanțare.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău au apreciat hotărârea și determinarea cu care Executivul s-a angajat să pună în aplicare reformele și au declarat ca vor continua să sprijine schimbările calitative. În context, Ambasadorul UE în țara noastră, Peter Michalko, a evidențiat necesitatea de întărire a parteneriatului Guvern-societate civilă.

Ambasadorii s-au arătat interesați de subiecte de actualitate, precum elaborarea celui de-al doilea raport Kroll, procedura de stabilire a listei circumscripțiilor uninominale, conlucrarea cu președintele Republicii Moldova și criteriile de numire a noilor Ambasadori ai țării noastre.

La rândul său, Pavel Filip a menționat că diplomații vor fi numiți strict pe criteriul profesionalismului și experienței, iar cu președintele țării încearcă să aibă o colaborare strict instituţională, în măsura în care acest lucru este posibil.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.