Ambasadorii către premierul Gaburici, în unanimitate: Corupția trebuie oprită imediat!

Prim Ministrul Chiril Gaburici s-a întâlnit astăzi cu mai mulți reprezentanți ai ambasadelor și misiunilor partenerilor de dezvoltare ai țării: UE, SUA, Banca Mondială, ONU, Germania, Suedia, Elveția, Austria, etc. Aceștia au pregătit o cărțulie cu 29 recomandări și sugestii pentru activitatea noului Guvern. Din discursurile lor, principalul lucru care a ieșit în evidență este necesitatea de a combate corupția. ”Altfel, ajutoarele oferite de noi, donatorii, sunt o investiție eșuată”, a subliniat reprezentantul ambasadei Germaniei.

Același lucru l-a evidențiat și ambasadorul SUA, James Pettit. Potrivit lui, corupția limitează oportunitățile cetățenilor, alimentează sărăcia și împiedică implementarea reformelor. Diplomatul i-a sugerat premierului și celorlalți miniștri să facă în mod regulat declarații publice adresate atât funcționarilor publici, cât și cetățenilor simpli, prin care să-i avertizeze că ”lucrurile nu mai pot continua ca înainte și practicile de corupție nu vor fi tolerate”.

Ambasadoarea Suediei a reiterat și ea faptul că deși Moldova va continua să beneficieze de asistență externă, ea trebuie să răspundă prin implementarea reformelor. ”Suedia va fi alături de Moldova și vă vom oferi tot sprijinul pentru reforme, dar avem nevoie de aceste reforme pentru a ne împlini angajamentele față de țară și cetățeni”, a declarat ambasadoarea.

O altă problemă evidențiată în cadrul întâlnirii a fost suprapunerea competențelor și responsabilităților autorităților centrale și locale, ministerelor și agențiilor naționale, care încetinește aplicarea diferitor programe publice și a reformelor. Reprezentatul Agenției Austriece pentru Dezvoltare a ținut să menționeze și necesitatea Moldovei de a spori calitatea resurselor umane din țară prin educație, precum și îmbunătățirea infrastructurii rurale, referindu-se în special la drumuri și accesul la apă potabilă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.