Connect with us

Diaspora

Ambasadoarea Gabriela Moraru: Anul 2016 a fost unul benefic pentru colaborarea moldo-israeliană/ INTERVIU

Publicat

pe

Anul 2016 a fost unul deosebit în contextul cooperării bilaterale moldo-israeliene. Aceasta s-a intensificat şi graţie agendei stabilite de Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Statul Israel, Gabriela MORARU, care a oferi mai multe detalii în cadrul interviului de mai jos.

Doamnă ambasador, pe data de 1 februarie 2016 ați prezentat scrisorile de acreditare președintelui Statului Israel. Deci, de aproape un an sunteţi Ambasadorul Extarordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova la Tel-Aviv.  Cum apreciați această perioadă în contextul cooperării bilaterale moldo-israeliene ?

Fiecare numire a unui nou ambasador reprezintă o impulsionare a dialogului bilateral, planuri noi de activitate, realizări ale indicațiilor conducerii ministerului și țării, cunoașterea mai bună a politicii externe din regiune, iar acreditarea în Statul Israel pentru mine a fost o enormă responsabilitate. Pe parcursul unui an am cunoscut diplomați de la Ministerul israelian de externe, oficiali din Guvern, Președinție și Knesset. Am organizat vizitele câtorva delegații din Republica Moldova la Ierusalim și Tel-Aviv. Pe parcursul întregului an s-au schimbat echipe de experți din diferite ministere din RM, care au preluat bunele practici israeliene în agricultură, sănătate, afaceri interne, diferite probleme sociale, educație. Republica Moldova  a participat cu stand de promovare a turismului în cadrul Expoziției de Turism Mediteranean IMTM 2016; am cunoscut un număr mare de primari în vederea sporirii colaborării  în domeniul administrației publice locale și oameni de afaceri; am relansat activitatea cu Consulii Onorifici ai Republicii Moldova în Statul Israel, care au fost alături de misiune în organizarea mai multor evenimente de ordin protocolar și cultural-artistic: recepția prilejuită de cei 25 de ani de Independență a Republicii Moldova, o serie de publicații în mass-media israeliană despre cultura și istoria statului nostru, precum și o ediție specială de articole consacrată artiștilor, pictorilor și sportivilor evrei, originari din Moldova, expoziții ale pictorilor  moldoveni la Tel-Aviv și Ashdod. Am organizat și participat la numeroase întrevederi, discuții, mese rotunde ale Asociațiilor evreilor originari din Moldova și desigur am onorat Statul Israel  cu prezența mea în calitate de ambasador al Republicii Moldova la cele mai principale evenimente marcate de Statul Israel, cum ar fi, de exemplu, Comemorarea Holocaustului și Ziua Independenței.

După cum vedeți, multe lucruri interesante am realizat în acest an. M-am adaptat pe deplin în mediul israelian și în plan profesional ca diplomat care activează în Statul Israel. Am câștigat încrederea partenerilor de discuții, pentru că în diplomație e mai mult decât o calitate să știi să obții informații și să le tălmăcești, să știi să te exprimi coerent și să comunici pe diverse căi. Anume diversitatea comunicării mi-a deschis multe uși anul acesta. Trebuie să menţinez că diplomația israeliană m-a învățat să fiu atentă la cele mai mici detalii, care în acest stat contează foarte mult. Sper ca aceste contacte să-mi fie de folos în anul viitor pentru a putea realiza noile priorități stabilite.

Aţi argumentat că a fost un an prodigios în relaţiile moldo-israeline, dar ce alte acțiuni ați mai înscris în agendă pe termen scurt, dar nu au fost realizate din varii motive ?

Cele pe termen scurt au fost realizate toate, iar pe termen lung încă nu. Nu am realizat desfășurarea vizitelor unor demnitari din cauza agendelor extrem de încărcate a omologilor din Israel, dar ele sunt planificate pe anul viitor. Din lipsă de timp, regret că nu am reușit să fac cunoștință cu mai mulți primari din diferite regiuni ale țării; unele proiecte nu au fost susținute de diferite ministere de resort din Moldova, în mare măsură din punct de vedere financiar, dar vom insista asupra lor și în anul viitor. Câte odată un rezultat negativ te învață mai bine cum să depășești obstacolele.

Pe parcursul anului ați avut mai multe întrevederi cu concetățenii noștri. Cum sunt încadrați aceștia în cotidianul israelian ?

Împreună cu Consulul Ambasadei monitorizăm îndeaproape munca cetățenilor noștri în Israel. Cunoaștem bine condițiile de trai și de muncă şi nu pot să spun că ele sunt ușoare, ba din contra, dar muncitorii beneficiază de un salariu bun, sunt protejați social. Calitatea muncii prestate de către specialiștii moldoveni este înalt apreciată de experții israelieni.

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel a organizat mai multe evenimente culturale. Acestea au trezit interesul doar al originarilor din Republica Moldova sau și a băștinașilor ? 

Am realizat foarte multe evenimente culturale în acest an. Expoziții și recepții și prezentări de țară, concerte, la care au participat atât originari din Moldova, cât și băștinași. Specificul Statului Israel, puterea și bogăția acestui stat sunt totuși cetățenii care au migrat în Israel în diferite perioade, din diferite colțuri ale lumii. Cultura și mentalitatea cu care au sosit cetățenii israelieni reprezintă o valoare incontestabilă pentru Israel, din acest considerent băștinașii sunt foarte curioși să cunoască tradițiile evreilor care au migrat, iar ultimii, la rândul lor, sunt mândri să familiarizeze populația băștinașă cu diversitatea absolut irepetabilă a țărilor de unde au migrat. În Israel avem două Asociații ale originarilor evrei din Moldova, ,,Beit Basarabia” și ,,Izvoraș”, care cu dedicație organizează și familiarizează anume băștinașii cu tradițiile moldovenești. Vreau să vă spun că băștinașii adoră nespus de mult cultura moldovenească și o cunosc.

Doamnă ambasador, anul 2017 va fi unul semnificativ în contextul cooperării bilaterale, 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Statul Israel. Ambasada Republicii Moldova la Tel-Aviv ce preconizează să realizeze în acest context ? 

Da, anul viitor va fi unul extrem de bogat în evenimente, în contextul marcării celor 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre ambele state, sunt preconizate o serie de vizite la nivel înalt, desfășurarea forului economic, ședința comisiei mixte interguvernamentale de colaborare comercial-economică, prezentări de țară în diferite regiuni, publicări de articole consacrate acestui jubileu, și desigur organizarea Zilelor Culturii Republcii Moldova în Statul Israel, care va conține participarea maeștrilor în artă din Republica Moldova.

Interviu realizat de Anatol Caciuc

Citește mai departe

Diaspora

Fotografia săptămânii / „Cui las eu casa? De ce omul e nevoit să-și lase rădăcinile și să se ducă prin lume?”

Publicat

pe

De către

Serafima este o bătrână din satul Brânzenii Vechi. Acum câteva zile, ea a emigrat din Republica Moldova. A plecat la fiica ei, în Milano, pentru că aici, acasă îi este greu să lupte singură cu problemele de sănătate.

Bătrâna a încărcat o valiză mare cu vreo cinci kilograme de carne și vreo patru kilograme de brânză de oi și abia de-a reușit să-și ticsească hainele și lucrurile personale. Ce mai rămâne pe-acasă, urmează să fie luat de fiica ei, la următoarea vizită.

În dimineața dinaintea plecării, Serafima se oprea periodic din aranjarea bagajelor și plângea:

„Cui las eu casa? De ce omul e nevoit să-și lase rădăcinile și să se ducă pe lume?”

Femeia și-a lăsat casa în grija unei vecine. A încetat să mai crească animale sau fructe și legume. Știa de ceva timp că va părăsi țara sa de baștină.

Dacă doriți să aflați mai multe despre Serafima și povestea ei, urmăriți reportaje.Moldova.org, în curând vom publica un reportaj la acest subiect.

Foto de Dan Guțu

Citește mai departe

Cetățenie română

Ai cetățenie română? Iată ce trebuie să știi despre referendumul pentru redefinirea familiei în Constituția românească

Publicat

pe

De către

Referendumul pentru revizuirea Constituției românești va avea loc, cel mai probabil, în zilele 7 și 8 octombrie, iar suma care va fi alocată pentru organizare va fi de 163,712 milioane de lei. Inițiat de o coaliție numită „pentru familie”, referendumul de revizuire a Constituției statului român își propune să înlocuiască cuvântul „soți” din art. 48 cu sintagma „un bărbat și o femeie”. Acum art. 48, alineatul 1 spune că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”

Pentru ca rezultatele referendumului să fie validate, rata de participare trebuie să fie de cel puțin 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale, adică 5,67 milioane de oameni, și cel puțin un sfert dintre alegătorii înscriși pe listele electorale (4,72 milioane) să își exprime valid votul (adică să voteze „da” sau „nu”).

Vedeți și reportajul de la Congresul Mondial al Familiilor ce a avut loc la Chișinău

Astfel, dacă majoritatea participanților la referendum va vota pozitiv, noul articol din Constituție va stipula că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.  Este important de accentuat că această modificare nu va produce efecte juridice, întrucât, chiar și cu textul actual, căsătoria între persoane de același sex nu este permisă, existând deja un articol clar în Codul Civil, care spune că „prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie”.

Sunt doar șase țări europene unde nu sunt recunoscute legal relațiile între persoane de același sex – Bulgaria, Slovacia, Letonia, Lituania, Polonia și România.

Citește mai departe

Diaspora

Respinsă la Chișinău din cauza înălțimii, a devenit polițistă în SUA! INTERVIU cu Irina Celpan

Publicat

pe

De către

Povestea Irinei pare ruptă din filmele despre „American dream”. A mers pentru prima dată în SUA, în statul Delaware, pentru câteva luni, pentru a munci și strânge bani pentru anul universitar de la Chișinău, iar ce a găsit acolo a ambiționat-o să își urmeze visul – cel de a deveni polițistă. A fost o cale deloc ușoară, mărturisește chiar ea, însă dragostea pentru munca pe care o face zilnic nu-i lasă loc de regrete. Irina Celpan a povestit pentru Moldova.org despre provocările pe care le-a avut ultimii ani, viața peste ocean și frumusețea meseriei de polițist. 

A plecat pentru prima dată în SUA în urmă cu șase ani prin intermediul programului Work and Travel, fiind studentă la Academia de Studii Economice din Chișinău. Spera că va reuși să adune suficienți bani pentru a-și recupera banii investiți în bilete, să-și cumpere un laptop şi un telefon și să viziteze cât mai multe destinații turistice americane. Realitatea găsită a fost mult mai dureroasă decât se aştepta. Nu cunoştea engleza, iar varietatea job-urilor pe care le putea lua fără a fi fluentă în engleză nu era prea mare. A acceptat orice ofertă de muncă şi s-a trezit prinsă între două job-uri – casier la o benzinărie si vânzătoare de înghețată pe plajă. “Am avut doar două zile libere pe tot parcursul verii, dintre care una am dedicat-o obținerii codului social”, spune Irina. Totuşi, este recunoscătoare pentru acea primă experiență pentru că ajutat-o să exerseze limba engleză, dar si a învățat „valoarea muncii şi responsabilității”.

Respinsă la Chișinău din cauza înălțimii, dar apreciată în SUA pentru curaj și ambiție

Irina spune că după absolvirea liceului Mihail Berezovschi din Chişinău a mers să depună dosarul pentru Academia de Poliție, aşa cum visase dintotdeauna. „Am fost discriminată si mi s-a zis în față: Unde te-ai pornit fetițo? şi au făcut glume pe seama înălțimii mele. În acel moment m-am simțit umilită şi trădată de sistemul corupt şi incompetent din țara noastră”, mărturiseşte Irina.

Irina spune că apreciază cel mai mult în SUA că nu există atât de multă discriminare – „Aici nu există standarde dictate de societate precum că ofițerul trebuie să fie de genul masculin, înalt si puternic”. Această motivație a determinat-o să urmeze facultatea în SUA. Zâmbeşte şi spune că în toți anii de universitate a stat în prima bancă, în fața profesorului – „aşa am crescut noi, cu ideea ca cei mai buni elevi stau exact în acest loc”. A decis să urmeze un semestru doar de cursuri de limbă engleză avansată, deşi la momentul admiterii era deja fluentă în engleză. „Stiam că în cariera mea vor urma multe rapoarte de scris, iar pentru aceasta aveam nevoie să cunosc limba engleză la un nivel superior”, adaugă Irina.

Tânăra povesteşte că deşi au fost doi ani de stres, oboseală, nopți nedormite, efortul a fost răsplătit pe măsură – a absolvit facultatea cu 10 pe linie, a primit numeroase diplome, burse, iar la ceremonia de absolvire a primit titlul de „Studentul anului 2017”.

Academia de poliție – puține ore de somn şi mult antrenament

După absolvirea facultății a fost angajată în Poliția americană de stat şi tot de atunci a început Academia de Poliție.

„Academia mi-a schimbat viața şi modul de gândire. Acolo am învățat cum să supraviețuiesc în patrulare. Am învățat că dacă eşti lovită, nu e sfârşitul lumii. Am învățat că sportul îmi este frate, iar lenevia – cel mai mare duşman. Am fost curentată, stropită cu spray lacrimogen, aruncată în apă, aruncată în ring să lupt cu băieți de d0uă ori mai voluminoși ca mine. Am învățat să conduc cu viteză, să folosesc pistolul şi mitraliera şi, cel mai important, am învățat să îmi cunosc valoarea şi să nu-mi fie frică de nimic”, mărturiseşte tânăra polițistă.

A obținut cetățenia americană după primul an de facultate (condiție crucială pentru a fi angajată în sistemul legislativ american) şi a aplicat la job chiar a doua zi după ce a primit paşaportul. A fost unul dintre cei 30 de cadeți selectați din 3000 de aplicanți. Pentru că vorbeşte rusa şi româna a preluat o parte din responsabilitățile Poliției legate de studenții din Europa de Est care vin să muncească sezonier pe plajă.

„Ajung acasă istovită, dar fericită pentru că îmi iubesc job-ul!”

Irina munceşte două săptămâni în tura de zi,  celelalte două în tura de noapte, iar ziua ei de muncă înseamnă 12 ore.

„Dacă lucrez în program de zi atunci eu mă trezesc la 3 dimineața și mă asigur că maşina de patrulare este pornită, ca mai apoi să accesez toate programele din laptop. Mă îmbrac în uniformă şi, uitându-mă în oglindă, îmi promit că ma voi întoarce acasă sănătoasă”, spune ea.

Povesteşte că cea mai mare provocare la serviciu a fost comunicarea prin coduri audio, însă s-a obisnuit rapid.

„Nu cunosc de dimineață cu ce cazuri voi interacționa, dar, în parte parte, avem un flux de furturi, accidente, alarme, transportarea  persoanelor cu dizabilități mentale. În prima mea săptămână de lucru, de exemplu, am fost trimisă la o sinucidere. Vă imaginați cât de şocată eram, mai ales că eram primul ofițer care a ajuns la locul faptei. Am încercat să las emoțiile la o parte si, în timp ce colegii mei nici nu au dorit să intre in cameră, eu am ajutat medicul legislativ să ridice corpul. Colegii mei au glumit atunci că am sânge rece, exact ca ruşii”, adaugă râzând Irina.

Deşi e la mii de km de casă, comunică zilnic cu părinții din Chişinău – „ei cunosc intensitatea job-ului meu şi mereu vor să se asigure că sunt bine”.

„Îmi este dor de sarmalele mamei şi zeama din carne de găină de casă. Abia aștept să revin în Moldova şi să-mi revăd întreaga familie”, a încheiat Irina discuția pe o notă optimistă.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com