Ambasadoarea Gabriela Moraru: Anul 2016 a fost unul benefic pentru colaborarea moldo-israeliană/ INTERVIU — Moldova.org
Connect with us

Diaspora

Ambasadoarea Gabriela Moraru: Anul 2016 a fost unul benefic pentru colaborarea moldo-israeliană/ INTERVIU

Publicat

pe

Anul 2016 a fost unul deosebit în contextul cooperării bilaterale moldo-israeliene. Aceasta s-a intensificat şi graţie agendei stabilite de Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Statul Israel, Gabriela MORARU, care a oferi mai multe detalii în cadrul interviului de mai jos.

Doamnă ambasador, pe data de 1 februarie 2016 ați prezentat scrisorile de acreditare președintelui Statului Israel. Deci, de aproape un an sunteţi Ambasadorul Extarordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova la Tel-Aviv.  Cum apreciați această perioadă în contextul cooperării bilaterale moldo-israeliene ?

Fiecare numire a unui nou ambasador reprezintă o impulsionare a dialogului bilateral, planuri noi de activitate, realizări ale indicațiilor conducerii ministerului și țării, cunoașterea mai bună a politicii externe din regiune, iar acreditarea în Statul Israel pentru mine a fost o enormă responsabilitate. Pe parcursul unui an am cunoscut diplomați de la Ministerul israelian de externe, oficiali din Guvern, Președinție și Knesset. Am organizat vizitele câtorva delegații din Republica Moldova la Ierusalim și Tel-Aviv. Pe parcursul întregului an s-au schimbat echipe de experți din diferite ministere din RM, care au preluat bunele practici israeliene în agricultură, sănătate, afaceri interne, diferite probleme sociale, educație. Republica Moldova  a participat cu stand de promovare a turismului în cadrul Expoziției de Turism Mediteranean IMTM 2016; am cunoscut un număr mare de primari în vederea sporirii colaborării  în domeniul administrației publice locale și oameni de afaceri; am relansat activitatea cu Consulii Onorifici ai Republicii Moldova în Statul Israel, care au fost alături de misiune în organizarea mai multor evenimente de ordin protocolar și cultural-artistic: recepția prilejuită de cei 25 de ani de Independență a Republicii Moldova, o serie de publicații în mass-media israeliană despre cultura și istoria statului nostru, precum și o ediție specială de articole consacrată artiștilor, pictorilor și sportivilor evrei, originari din Moldova, expoziții ale pictorilor  moldoveni la Tel-Aviv și Ashdod. Am organizat și participat la numeroase întrevederi, discuții, mese rotunde ale Asociațiilor evreilor originari din Moldova și desigur am onorat Statul Israel  cu prezența mea în calitate de ambasador al Republicii Moldova la cele mai principale evenimente marcate de Statul Israel, cum ar fi, de exemplu, Comemorarea Holocaustului și Ziua Independenței.

După cum vedeți, multe lucruri interesante am realizat în acest an. M-am adaptat pe deplin în mediul israelian și în plan profesional ca diplomat care activează în Statul Israel. Am câștigat încrederea partenerilor de discuții, pentru că în diplomație e mai mult decât o calitate să știi să obții informații și să le tălmăcești, să știi să te exprimi coerent și să comunici pe diverse căi. Anume diversitatea comunicării mi-a deschis multe uși anul acesta. Trebuie să menţinez că diplomația israeliană m-a învățat să fiu atentă la cele mai mici detalii, care în acest stat contează foarte mult. Sper ca aceste contacte să-mi fie de folos în anul viitor pentru a putea realiza noile priorități stabilite.

Aţi argumentat că a fost un an prodigios în relaţiile moldo-israeline, dar ce alte acțiuni ați mai înscris în agendă pe termen scurt, dar nu au fost realizate din varii motive ?

Cele pe termen scurt au fost realizate toate, iar pe termen lung încă nu. Nu am realizat desfășurarea vizitelor unor demnitari din cauza agendelor extrem de încărcate a omologilor din Israel, dar ele sunt planificate pe anul viitor. Din lipsă de timp, regret că nu am reușit să fac cunoștință cu mai mulți primari din diferite regiuni ale țării; unele proiecte nu au fost susținute de diferite ministere de resort din Moldova, în mare măsură din punct de vedere financiar, dar vom insista asupra lor și în anul viitor. Câte odată un rezultat negativ te învață mai bine cum să depășești obstacolele.

Pe parcursul anului ați avut mai multe întrevederi cu concetățenii noștri. Cum sunt încadrați aceștia în cotidianul israelian ?

Împreună cu Consulul Ambasadei monitorizăm îndeaproape munca cetățenilor noștri în Israel. Cunoaștem bine condițiile de trai și de muncă şi nu pot să spun că ele sunt ușoare, ba din contra, dar muncitorii beneficiază de un salariu bun, sunt protejați social. Calitatea muncii prestate de către specialiștii moldoveni este înalt apreciată de experții israelieni.

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel a organizat mai multe evenimente culturale. Acestea au trezit interesul doar al originarilor din Republica Moldova sau și a băștinașilor ? 

Am realizat foarte multe evenimente culturale în acest an. Expoziții și recepții și prezentări de țară, concerte, la care au participat atât originari din Moldova, cât și băștinași. Specificul Statului Israel, puterea și bogăția acestui stat sunt totuși cetățenii care au migrat în Israel în diferite perioade, din diferite colțuri ale lumii. Cultura și mentalitatea cu care au sosit cetățenii israelieni reprezintă o valoare incontestabilă pentru Israel, din acest considerent băștinașii sunt foarte curioși să cunoască tradițiile evreilor care au migrat, iar ultimii, la rândul lor, sunt mândri să familiarizeze populația băștinașă cu diversitatea absolut irepetabilă a țărilor de unde au migrat. În Israel avem două Asociații ale originarilor evrei din Moldova, ,,Beit Basarabia” și ,,Izvoraș”, care cu dedicație organizează și familiarizează anume băștinașii cu tradițiile moldovenești. Vreau să vă spun că băștinașii adoră nespus de mult cultura moldovenească și o cunosc.

Doamnă ambasador, anul 2017 va fi unul semnificativ în contextul cooperării bilaterale, 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Statul Israel. Ambasada Republicii Moldova la Tel-Aviv ce preconizează să realizeze în acest context ? 

Da, anul viitor va fi unul extrem de bogat în evenimente, în contextul marcării celor 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre ambele state, sunt preconizate o serie de vizite la nivel înalt, desfășurarea forului economic, ședința comisiei mixte interguvernamentale de colaborare comercial-economică, prezentări de țară în diferite regiuni, publicări de articole consacrate acestui jubileu, și desigur organizarea Zilelor Culturii Republcii Moldova în Statul Israel, care va conține participarea maeștrilor în artă din Republica Moldova.

Interviu realizat de Anatol Caciuc

Citește mai departe

Diaspora

Moldovenii din diasporă primesc, și în acest an, pașaportul turistului

Publicat

pe

De către

Moldovenii din diasporă, care revin acasă, în luna august, au parte de surprize frumoase. La punctul de trecere a frontierei primesc o broșură de cupoane de reducere în formă de pașaport al turistului, valabil în perioada august – octombrie 2018.

Evenimentul face parte din campania națională „Fii Oaspetele Nostru” (#fiioaspetelenostru, #beourguest), care scoate la iveală ospitalitatea, drept trăsătura de bază a poporului moldovean. Cetățenii din diasporă sunt invitați să fie turiști la ei acasă și cunoscând tezaurul turistic să devină ambasadori ai turismului invitând și alți oaspeți și turiști.

Pentru a facilita decizia de călătorie prin Moldova, pe portalul 360.moldova.travel sunt disponibile 12 tururi virtuale ale vinăriilor, pensiunilor turistice și a altor obiective turistice. Iar pentru a promova destinațiile turistice, diaspora este îndemnată să posteze pe rețelele de socializare fotografii și video-uri cu impresii din călătorii, indicând locațiile și utilizând hashtagurile #visitmoldova #beourguest #fiioaspetelenostru.

Scopul distribuției acestui pașaport este de a mobiliza membrii diasporei pentru descoperirea și promovarea potențialului turistic al Republicii Moldova conform Strategiei de dezvoltare a turismului 2020 și Strategiei naționale „Diaspora 2025”.

Persoanele din diaspora Republicii Moldova revenite în țară, în vacanță prin intermediul pașaportului turistului vor putea beneficia de reduceri la produsele și serviciile prestate de agenții economici din industria viti-vinicolă și a turismului din Republica Moldova pe durata august – octombrie 2018.

Distribuția pașapoartelor turistice este organizată de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, în parteneriat cu  Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat.

Citește mai departe

Diaspora

Guvernul va sprijini inițiativele diasporei, în cadrul Programului „DAR 1+3”

Publicat

pe

De către

Moldovenii din diasporă sunt încurajați să investească în dezvoltarea localităților de origine. Autorii proiectelor vor fi susținuți financiar de către Guvern, care a alocat 5 milioane de lei pentru acest an.

Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”, aprobat astăzi de Guvern, este prevăzut pentru perioada 2018-2025 și presupune susținerea proiectelor de infrastructură, agricole, de protecție a mediului, de eficiență energetică, dar și de promovare a turismului rural.

De asemenea, vor fi eligibile proiecte educaționale, dar și de protecție socială, inclusiv de deschidere a centrelor medicale sau a cantinelor sociale.

În anul curent, Guvernul va oferi suport financiar pentru implementarea a cel mult 25 de proiecte de dezvoltare locală. Pentru un proiect din bugetul de stat va fi alocată o sumă de până la 200 mii de lei, care să acopere  maximum 50% din cheltuieli. Dosarele vor fi acceptate în baza principiului „primul venit, primul servit”, până la epuizarea resurselor financiare disponibile.

Condiția de bază pentru a obține finanțări de la stat în cadrul Programului „DAR 1+3” este ca și beneficiarul să aibă o contribuție financiară, dar și să fie susținut de autoritățile locale și de un partener de dezvoltare sau donator.

În perioada 2015-2018, în 40 de localități au fost implementate 36 de proiecte promovate de diasporă.

Citește mai departe

Diaspora

Experiența profesională internațională a fost împătărșită acasă grație proiectului „4 hands, back to origins”

Publicat

pe

De către

Corneliu Tiulenev și Maxim Surdu, reprezentanţi ai disporei noastre din Danemarca au revenit acasă ca să desfășoare proiectul „4 hands, back to origins” – „4 mâini. Acasă” și să împărtășească, la Castel Mimi, cunoștințele, abilitățile și experiența profesională în domeniul degustării, prezentării și alegerii vinurilor în Republica Moldova, precum şi a oferi un master class din bucătăria interaţională pentru 10 bucătari locali.

Activităţile s-au desfăşurat în cadrul programului de granturi tematice Diaspora Engegement Hub (DEH), subprogramul Reîntoarcerea profesională a diasporei, implementat de către Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului relații cu diaspora (BRD) şi finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Pe lângă publicul interesat de domeniu, la eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai BRD, care au apreciat profesionalismul concetățenilor noștri din Danemarca, menționând că Guvernul Republicii Moldova susține ideile inovative ale membrilor diasporei, care contribuie la dezvoltarea țării noastre.

Corneliu Tiulenev este manager sommelier la Mother Company (două restaurante în Copenhaga și Londra, un wine shop/bar la Copenhaga, doar vinuri italienești) și are o experiență de 12 ani în Italia în „privat dinning”.

Maxim Surdu este bucătar-șef la Restaurantul Aamanns 1921 din Copenhaga și are o experiență în unele dintre cele mai renumite restaurante din lume, cu două și chiar trei stele Michelin, precum Noma, Geranium, Narisawa și Nobu.

Citește mai departe