Connect with us

Diaspora

Ambasadoarea Gabriela Moraru: Anul 2016 a fost unul benefic pentru colaborarea moldo-israeliană/ INTERVIU

Publicat

pe

Anul 2016 a fost unul deosebit în contextul cooperării bilaterale moldo-israeliene. Aceasta s-a intensificat şi graţie agendei stabilite de Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Statul Israel, Gabriela MORARU, care a oferi mai multe detalii în cadrul interviului de mai jos.

Doamnă ambasador, pe data de 1 februarie 2016 ați prezentat scrisorile de acreditare președintelui Statului Israel. Deci, de aproape un an sunteţi Ambasadorul Extarordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova la Tel-Aviv.  Cum apreciați această perioadă în contextul cooperării bilaterale moldo-israeliene ?

Fiecare numire a unui nou ambasador reprezintă o impulsionare a dialogului bilateral, planuri noi de activitate, realizări ale indicațiilor conducerii ministerului și țării, cunoașterea mai bună a politicii externe din regiune, iar acreditarea în Statul Israel pentru mine a fost o enormă responsabilitate. Pe parcursul unui an am cunoscut diplomați de la Ministerul israelian de externe, oficiali din Guvern, Președinție și Knesset. Am organizat vizitele câtorva delegații din Republica Moldova la Ierusalim și Tel-Aviv. Pe parcursul întregului an s-au schimbat echipe de experți din diferite ministere din RM, care au preluat bunele practici israeliene în agricultură, sănătate, afaceri interne, diferite probleme sociale, educație. Republica Moldova  a participat cu stand de promovare a turismului în cadrul Expoziției de Turism Mediteranean IMTM 2016; am cunoscut un număr mare de primari în vederea sporirii colaborării  în domeniul administrației publice locale și oameni de afaceri; am relansat activitatea cu Consulii Onorifici ai Republicii Moldova în Statul Israel, care au fost alături de misiune în organizarea mai multor evenimente de ordin protocolar și cultural-artistic: recepția prilejuită de cei 25 de ani de Independență a Republicii Moldova, o serie de publicații în mass-media israeliană despre cultura și istoria statului nostru, precum și o ediție specială de articole consacrată artiștilor, pictorilor și sportivilor evrei, originari din Moldova, expoziții ale pictorilor  moldoveni la Tel-Aviv și Ashdod. Am organizat și participat la numeroase întrevederi, discuții, mese rotunde ale Asociațiilor evreilor originari din Moldova și desigur am onorat Statul Israel  cu prezența mea în calitate de ambasador al Republicii Moldova la cele mai principale evenimente marcate de Statul Israel, cum ar fi, de exemplu, Comemorarea Holocaustului și Ziua Independenței.

După cum vedeți, multe lucruri interesante am realizat în acest an. M-am adaptat pe deplin în mediul israelian și în plan profesional ca diplomat care activează în Statul Israel. Am câștigat încrederea partenerilor de discuții, pentru că în diplomație e mai mult decât o calitate să știi să obții informații și să le tălmăcești, să știi să te exprimi coerent și să comunici pe diverse căi. Anume diversitatea comunicării mi-a deschis multe uși anul acesta. Trebuie să menţinez că diplomația israeliană m-a învățat să fiu atentă la cele mai mici detalii, care în acest stat contează foarte mult. Sper ca aceste contacte să-mi fie de folos în anul viitor pentru a putea realiza noile priorități stabilite.

Aţi argumentat că a fost un an prodigios în relaţiile moldo-israeline, dar ce alte acțiuni ați mai înscris în agendă pe termen scurt, dar nu au fost realizate din varii motive ?

Cele pe termen scurt au fost realizate toate, iar pe termen lung încă nu. Nu am realizat desfășurarea vizitelor unor demnitari din cauza agendelor extrem de încărcate a omologilor din Israel, dar ele sunt planificate pe anul viitor. Din lipsă de timp, regret că nu am reușit să fac cunoștință cu mai mulți primari din diferite regiuni ale țării; unele proiecte nu au fost susținute de diferite ministere de resort din Moldova, în mare măsură din punct de vedere financiar, dar vom insista asupra lor și în anul viitor. Câte odată un rezultat negativ te învață mai bine cum să depășești obstacolele.

Pe parcursul anului ați avut mai multe întrevederi cu concetățenii noștri. Cum sunt încadrați aceștia în cotidianul israelian ?

Împreună cu Consulul Ambasadei monitorizăm îndeaproape munca cetățenilor noștri în Israel. Cunoaștem bine condițiile de trai și de muncă şi nu pot să spun că ele sunt ușoare, ba din contra, dar muncitorii beneficiază de un salariu bun, sunt protejați social. Calitatea muncii prestate de către specialiștii moldoveni este înalt apreciată de experții israelieni.

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel a organizat mai multe evenimente culturale. Acestea au trezit interesul doar al originarilor din Republica Moldova sau și a băștinașilor ? 

Am realizat foarte multe evenimente culturale în acest an. Expoziții și recepții și prezentări de țară, concerte, la care au participat atât originari din Moldova, cât și băștinași. Specificul Statului Israel, puterea și bogăția acestui stat sunt totuși cetățenii care au migrat în Israel în diferite perioade, din diferite colțuri ale lumii. Cultura și mentalitatea cu care au sosit cetățenii israelieni reprezintă o valoare incontestabilă pentru Israel, din acest considerent băștinașii sunt foarte curioși să cunoască tradițiile evreilor care au migrat, iar ultimii, la rândul lor, sunt mândri să familiarizeze populația băștinașă cu diversitatea absolut irepetabilă a țărilor de unde au migrat. În Israel avem două Asociații ale originarilor evrei din Moldova, ,,Beit Basarabia” și ,,Izvoraș”, care cu dedicație organizează și familiarizează anume băștinașii cu tradițiile moldovenești. Vreau să vă spun că băștinașii adoră nespus de mult cultura moldovenească și o cunosc.

Doamnă ambasador, anul 2017 va fi unul semnificativ în contextul cooperării bilaterale, 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Statul Israel. Ambasada Republicii Moldova la Tel-Aviv ce preconizează să realizeze în acest context ? 

Da, anul viitor va fi unul extrem de bogat în evenimente, în contextul marcării celor 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre ambele state, sunt preconizate o serie de vizite la nivel înalt, desfășurarea forului economic, ședința comisiei mixte interguvernamentale de colaborare comercial-economică, prezentări de țară în diferite regiuni, publicări de articole consacrate acestui jubileu, și desigur organizarea Zilelor Culturii Republcii Moldova în Statul Israel, care va conține participarea maeștrilor în artă din Republica Moldova.

Interviu realizat de Anatol Caciuc

Citește mai departe
Advertisement

Diaspora

Programul „Mărțișor de acasă” se va desfășura în diasporă

Publicat

pe

De către

La început de primăvară, Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Biroul relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat în colaborare cu ambasadele Republicii Moldova și asociațiile din diasporă organizează programul cu genericul „Mărțișor de acasă”.

„Mărțișor de acasă”, program guvernamental dedicat diasporei Republicii Moldova, se va desfășura în conformitate cu planul de acțiuni pentru anii 2016-2018 privind implementarea Strategiei naționale „Diaspora – 2025”, în care este prevăzut elaborarea și implementarea programelor destinate menținerii identității naționale, culturale și lingvistice.

Programul are drept scop consolidarea diasporei, promovarea tradițiilor și a imaginii pozitive a Republicii Moldova peste hotare prin intermediul „Mărțișorului”, precum și păstrarea legăturilor emoționale, culturale și de identitate ale cetățenilor Republicii Moldova stabiliți peste hotare cu țara de origine.

Programul se planifică a fi organizat în țările unde există un număr mare de cetățeni ai Republicii Moldova, dar la solicitările cărora BRD, anterior, nu a dat curs: Olanda or. Haga (03 martie), Belgia or. Bruxelles (04 martie), Grecia or. Atena (11 martie), România or. București (24 martie) și Spania or. Barcelona (25 martie).

În cadrul evenimentului, se vor desfășura ateliere tematice de lucru care vor include tehnici de confecționare a mărțișoarelor, iar trupa Alex Calancea Band din Republica Moldova va susține un program artistic, care va include un proiect inedit gândit, special, pentru diasporă.

Citește mai departe

Diaspora

Moldovenii de peste hotare vor putea efectua plăți online prin „Paynet service”

Publicat

pe

De către

Biroul relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat a semnat astăzi, 06 februarie, un Contract de colaborare cu Compania „Paynet service” – o societate nebancară care prestează servicii de emitere a monedei electronice și plăți.

În baza prezentului Contract vor fi promovate serviciile prestate de către Compania „Paynet service”, oferte care vor veni în ajutorul cetățenilor Republicii Moldova care se află peste hotarele țării, în a efectua plăți online pentru bunuri și servicii din Republica Moldova, precum și plăți în beneficiul persoanelor fizice, care sunt utilizatori ai portofelelor electronice/conturilor „Paynet service”.

De asemenea, Contractul prevede ca „Paynet service” să transmită către BRD, materiale de ordin informativ privind activitatea sa și să ofere consultații necesare, iar BRD, la rândul său, va transmite aceste informații în cadrul evenimentelor pe care le organizează cu reprezentanții diasporei Republicii Moldova din afara țării.

Citește mai departe

Diaspora

A fost creat Consiliul Național al Diasporei din Canada

Publicat

pe

De către

Asociațiile obștești ale diasporei Republicii Moldova au decis crearea Consiliului Național al Diasporei din Canada (CNDC). Decizia de constituire a fost luată la 20 ianuarie, în orașul Montréal, unde a avut loc o masă rotundă a asociațiilor diasporei din Canada.

CNDC a fost creat pentru a armoniza și coordona activitățile asociațiilor obștești ale diasporei și grupurilor comunitare în sporirea eficienței și vizibilității activităților culturale și economice naționale.

De asemenea, noul consiliul va menține relații permanente cu Republica Moldova, va coopera pe orizontală cu Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei Stat (BRD) și Ambasada Republicii Moldova în Canada, cu alți parteneri instituționali din Republica Moldova și Canada.

Proiectul, inițiat de reprezentanta diasporei Ala Mîndîcanu, doctor în științe economice, expert în comunicare, președinta Asociației Comunitatea Moldovenilor din Québec a fost susținut de către Biroul pentru Relații cu Diaspora și finanțat de către Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Misiunea în Moldova.

La Masa rotundă a asociațiilor diasporei canadiene au fost prezenți reprezentați din sectorul asociativ din Montréal, Edmonton, Calgary, Laval ș.a.

Cei peste 30 de participanți la întrunire au povestit despre realizările asociațiilor lor și au menționat necesitatea colaborării și comunicării eficiente între asociații.

Consiliul Național al Diasporei din Canada își va începe activitățile joi, 25 ianuarie 2018, când se va întruni la prima sa ședință pentru a discuta Programul de activitate pentru 2018-2019. Doamna Ala Mîndîcanu a fost aleasă prin consens ca Gestionar al CNDC.

Evenimentul s-a desfășurat grație Programului guvernamental „Grupurile de Excelență ale Diasporei”, parte a programului DIASPORA ENGAGEMENT HUB, care este implementat de BRD și OIM Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților de dezvoltare a Moldovei prin crearea parteneriatelor dintre diasporă și țara de origine”, finanțat de Fondul pentru Dezvoltare Internațională al OIM.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social5 ore în urmă

Tragic! Patru persoane au fost găsite moarte într-o locuință din Bălți

O familie formată din patru persoane a fost găsită moartă în propria locuință în seara de 20 februarie în orașul...

Politică6 ore în urmă

Andrian Candu: Când vorbim despre viitorul Republicii Moldova apar amenințări că vine iarna

Când vorbim despre viitorul Republicii Moldova și unde vrem să fim, cu regret, apar elemente de securitate, amenințări că vine...

Social9 ore în urmă

Un deținut din Brănești clona profiluri pe ”Odnoklassniki” și cerea de la diferite persoane câte 500 – 1 000 euro

Un deținut de 27 de ani, care își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr.18-Brănești, este cercetat penal fiind suspectat de escrocherie....

Social10 ore în urmă

Încă 5 persoane, escortate la CNA în dosarul privind legalizarea construcţiilor autorizate şi neautorizate din Chişinău

Alte 5 persoane au fost escortate astăzi la CNA pentru audieri în dosarul ilegalităţilor, comise de către un grup infracţional,...

Social10 ore în urmă

Acord bilateral între Universitatea din Craiova şi Universitatea din Tiraspol

O delegaţie a Universităţii din Tiraspol efectuează, începând de marţi, o vizită de trei zile la Universitatea din Craiova, la...

Economie13 ore în urmă

Noi prețuri! Benzina și motorina se ieftinesc cu aproape un leu

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a micșorat marţi, 23 ianuarie, cu aproape un leu prețurile plafon la benzină şi...

Social13 ore în urmă

Poliţiştii au depistat muniţii într-o fâşie forestieră din sectorul Ciocana

Ofițerii de investigație ai sectorului Ciocana au intrat în posesia unei informații operative, precum că în fâșia forestieră din sectorul...

Advertisement

Opinii