Connect with us

Diaspora

Ambasadoarea Gabriela Moraru: Anul 2016 a fost unul benefic pentru colaborarea moldo-israeliană/ INTERVIU

Publicat

pe

Anul 2016 a fost unul deosebit în contextul cooperării bilaterale moldo-israeliene. Aceasta s-a intensificat şi graţie agendei stabilite de Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Statul Israel, Gabriela MORARU, care a oferi mai multe detalii în cadrul interviului de mai jos.

Doamnă ambasador, pe data de 1 februarie 2016 ați prezentat scrisorile de acreditare președintelui Statului Israel. Deci, de aproape un an sunteţi Ambasadorul Extarordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova la Tel-Aviv.  Cum apreciați această perioadă în contextul cooperării bilaterale moldo-israeliene ?

Fiecare numire a unui nou ambasador reprezintă o impulsionare a dialogului bilateral, planuri noi de activitate, realizări ale indicațiilor conducerii ministerului și țării, cunoașterea mai bună a politicii externe din regiune, iar acreditarea în Statul Israel pentru mine a fost o enormă responsabilitate. Pe parcursul unui an am cunoscut diplomați de la Ministerul israelian de externe, oficiali din Guvern, Președinție și Knesset. Am organizat vizitele câtorva delegații din Republica Moldova la Ierusalim și Tel-Aviv. Pe parcursul întregului an s-au schimbat echipe de experți din diferite ministere din RM, care au preluat bunele practici israeliene în agricultură, sănătate, afaceri interne, diferite probleme sociale, educație. Republica Moldova  a participat cu stand de promovare a turismului în cadrul Expoziției de Turism Mediteranean IMTM 2016; am cunoscut un număr mare de primari în vederea sporirii colaborării  în domeniul administrației publice locale și oameni de afaceri; am relansat activitatea cu Consulii Onorifici ai Republicii Moldova în Statul Israel, care au fost alături de misiune în organizarea mai multor evenimente de ordin protocolar și cultural-artistic: recepția prilejuită de cei 25 de ani de Independență a Republicii Moldova, o serie de publicații în mass-media israeliană despre cultura și istoria statului nostru, precum și o ediție specială de articole consacrată artiștilor, pictorilor și sportivilor evrei, originari din Moldova, expoziții ale pictorilor  moldoveni la Tel-Aviv și Ashdod. Am organizat și participat la numeroase întrevederi, discuții, mese rotunde ale Asociațiilor evreilor originari din Moldova și desigur am onorat Statul Israel  cu prezența mea în calitate de ambasador al Republicii Moldova la cele mai principale evenimente marcate de Statul Israel, cum ar fi, de exemplu, Comemorarea Holocaustului și Ziua Independenței.

După cum vedeți, multe lucruri interesante am realizat în acest an. M-am adaptat pe deplin în mediul israelian și în plan profesional ca diplomat care activează în Statul Israel. Am câștigat încrederea partenerilor de discuții, pentru că în diplomație e mai mult decât o calitate să știi să obții informații și să le tălmăcești, să știi să te exprimi coerent și să comunici pe diverse căi. Anume diversitatea comunicării mi-a deschis multe uși anul acesta. Trebuie să menţinez că diplomația israeliană m-a învățat să fiu atentă la cele mai mici detalii, care în acest stat contează foarte mult. Sper ca aceste contacte să-mi fie de folos în anul viitor pentru a putea realiza noile priorități stabilite.

Aţi argumentat că a fost un an prodigios în relaţiile moldo-israeline, dar ce alte acțiuni ați mai înscris în agendă pe termen scurt, dar nu au fost realizate din varii motive ?

Cele pe termen scurt au fost realizate toate, iar pe termen lung încă nu. Nu am realizat desfășurarea vizitelor unor demnitari din cauza agendelor extrem de încărcate a omologilor din Israel, dar ele sunt planificate pe anul viitor. Din lipsă de timp, regret că nu am reușit să fac cunoștință cu mai mulți primari din diferite regiuni ale țării; unele proiecte nu au fost susținute de diferite ministere de resort din Moldova, în mare măsură din punct de vedere financiar, dar vom insista asupra lor și în anul viitor. Câte odată un rezultat negativ te învață mai bine cum să depășești obstacolele.

Pe parcursul anului ați avut mai multe întrevederi cu concetățenii noștri. Cum sunt încadrați aceștia în cotidianul israelian ?

Împreună cu Consulul Ambasadei monitorizăm îndeaproape munca cetățenilor noștri în Israel. Cunoaștem bine condițiile de trai și de muncă şi nu pot să spun că ele sunt ușoare, ba din contra, dar muncitorii beneficiază de un salariu bun, sunt protejați social. Calitatea muncii prestate de către specialiștii moldoveni este înalt apreciată de experții israelieni.

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel a organizat mai multe evenimente culturale. Acestea au trezit interesul doar al originarilor din Republica Moldova sau și a băștinașilor ? 

Am realizat foarte multe evenimente culturale în acest an. Expoziții și recepții și prezentări de țară, concerte, la care au participat atât originari din Moldova, cât și băștinași. Specificul Statului Israel, puterea și bogăția acestui stat sunt totuși cetățenii care au migrat în Israel în diferite perioade, din diferite colțuri ale lumii. Cultura și mentalitatea cu care au sosit cetățenii israelieni reprezintă o valoare incontestabilă pentru Israel, din acest considerent băștinașii sunt foarte curioși să cunoască tradițiile evreilor care au migrat, iar ultimii, la rândul lor, sunt mândri să familiarizeze populația băștinașă cu diversitatea absolut irepetabilă a țărilor de unde au migrat. În Israel avem două Asociații ale originarilor evrei din Moldova, ,,Beit Basarabia” și ,,Izvoraș”, care cu dedicație organizează și familiarizează anume băștinașii cu tradițiile moldovenești. Vreau să vă spun că băștinașii adoră nespus de mult cultura moldovenească și o cunosc.

Doamnă ambasador, anul 2017 va fi unul semnificativ în contextul cooperării bilaterale, 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Statul Israel. Ambasada Republicii Moldova la Tel-Aviv ce preconizează să realizeze în acest context ? 

Da, anul viitor va fi unul extrem de bogat în evenimente, în contextul marcării celor 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre ambele state, sunt preconizate o serie de vizite la nivel înalt, desfășurarea forului economic, ședința comisiei mixte interguvernamentale de colaborare comercial-economică, prezentări de țară în diferite regiuni, publicări de articole consacrate acestui jubileu, și desigur organizarea Zilelor Culturii Republcii Moldova în Statul Israel, care va conține participarea maeștrilor în artă din Republica Moldova.

Interviu realizat de Anatol Caciuc

Citește mai departe
Advertisement

Diaspora

Ministrul de Externe îndeamnă diaspora să se implice mai activ în procesele din țară

Publicat

pe

De către

Aflat la Geneva, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a avut o întrevedere cu membrii diasporei din Elveţia, în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte ce țin de situația din țară în domeniul medical, social și educațional, priorităţile politicii externe ale Republicii Moldova.

În contextul în care Elveția are un regim politico-administrativ federal, șeful Diplomației moldovenești a lansat ideea coagulării tuturor forţelor din diasporă sub egida unei asociaţii comune a tuturor reprezentanților comunităţilor noastre înregistrate pe teritoriul Elveţiei, care în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova la Geneva şi Biroul Relațiilor cu Diaspora să stabilească o agendă anuală privind proiectele socio-culturale care vor fi implementate tradițional de către comunitatea de cetățeni ai Republicii Moldova aflați în Elveția cu suportul constat al misiunii diplomatice la Geneva.

Cetățenii noștri au fost invitaţi să îşi expună ideile în elaborarea unor seturi de propuneri concrete cu privire la modalitatea de eficientizare a activităţii comunităţilor de moldoveni aflați peste hotarele țării, identificând în comun  2-3 proiecte anuale care să fie destinate atât moldovenilor aflați în Elveția, cât și cetățenilor noștri care au rămas în Republica Moldova.

 ”A trăi și a munci în străinătate trebuie să devină doar o chestiune de alegere, nu una de constrângere. Tind să cred că pe viitor orice cetățean al Republicii Moldova din afara granițelor va examina opțiunea de întoarcere acasă, având certitudinea că în țara noastră munca şi dedicația profesională vor fi recunoscute la justa lor valoare, a menționat Tudor Ulianovschi.

La rândul lor, membrii comunităţii şi-au exprimat dorinţa ca diaspora să fie implicată mai activ în procesul de elaborare a politicilor din Republica Moldova şi a strategiilor de relansare socio-economică a ţării, care să reflecte pe deplin interesele şi preocupările cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare.

De asemenea, conaţionalii au solicitat șefului diplomației moldovenești sensibilizarea Biroului Relațiilor cu Diaspora în vederea stabilirii unor criterii eficiente și proporționale în procesul de redistribuire a granturilor oferite societății civile din Republica  Moldova și comunităților noastre de peste hotare în baza unor proiecte socio-culturale examinate de către reprezentanții Biroului Relații cu Diaspora.

În acest sens, participanții la eveniment au accentuat necesitatea acordării unor programe de granturi inclusiv și membrilor din Diasporă, care intenționează să organizeze activități de ordin  educațional și cultural destinate copiilor cetățenilor noștri rezidenți ai altor state.

Ministrul Ulianovschi a încurajat membrii Diasporei să manifeste un interes constant și o atitudine pro-activă față de politicile guvernamentale în orice sferă de activitate, exprimându-și deschiderea pentru continuarea unui dialog constructiv și eficient cu Diaspora Republicii Moldova.

”Protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor Republicii Moldova, viața și securitatea lor oriunde nu s-ar afla, rămân o prioritate majora pentru politica externă a țării noastre”, a punctat ministrul Afacerilor Externe.

Citește mai departe

Cultură

Vernisajul Vinului: „Primăvară, primăvară, mi-amintești a câta oară…”

Publicat

pe

De către

„Primăvară, primăvară, mi-amintești a câta oară…” – cu acest laitmoiv își așteaptă vizitatorii Vernisajul Vinului, la cea de-a XIV-a ediție. Legendarul eveniment din miez de primăvară, dedicat „Vinului Moldovei”, va avea loc în data de 20 aprilie, ora 18:00, la Casa Sărbătorii (str. Ghioceilor 1).

Vernisajul Vinului este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin” și cu susținerea partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Ediția din această primăvară se va desfășura într-o atmosferă deosebită, creată de șlagărele emblematice ale anilor ‘70-’80, din repertoriul formației „Noroc” și al interpreților Ștefan Petrache, Sofia Rotaru, Iurie Sadovnic, interpretate de Tania Cerga și formația „Akord”.

Vizitatorii vor fi întâmpinați cu un pahar de vin alb sau rose, pe care ulterior îl vor utiliza pentru degustarea Vinului Moldovei, alături de un ghid în care vor fi enumerate toate vinurile prezente la Vernisajul Vinului.

În premieră, la această ediție a Vernisajului Vinului vor participa un număr record de 51 de companii vinicole din regiunile cu Indicație Gerografică Protejată, reunite sub brandul unic de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Astfel, din regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Codru” vor fi prezenți următorii producători vinicoli: „Maurt”, „Agrici.wine”, „Chateau Vartely”, „Vinuri Ialoveni”, „Vindicum”, „Garling”, „Migdal-P”, „Mileștii Mici”, „Castel Mimi”, „Nis Struguras”, „Doina Vin”, „Alianța Vin”, „Vinăria Hîncești”, „Cricova”.

Din regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Ștefan-Vodă” își vor oferi vinurile spre degustare următorii vinificatori: „Purcari”, „Rădăcini”, „Basavin”, „Timbrus”, „Sălcuța” și „Suvorov Vin”, în timp ce din regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Valul lui Traian” vor fi prezenți: „Bostavan”, „Podgoria Vin”, „Fautor”, „Novac”, „Vinia Traian”, „Vinăria din Vale”, „DK Intertrade”, „Vinuri de Comrat”, „Tomai Vinex”, „Gitana”, iar din regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Divin” vor fi „Bardar” și „Călărași Divin”.

De asemenea, vizitatorii Vernisajului Vinului vor putea degusta vinurile produse de 10 mici producători vinicoli: „Vinăria DAC”, „Carpe Diem”, „Teba Prim”, „Gogu Winery”, „Equinox”, „ATU Winery”, „Mezalimpe”, „Unicorn Estate”, „Minis Terrios”, „Mihai Sava”, „Fragolino”, „Kara Gani”, „EtCetera”, „Vinăria Nobilă”, „Nicolae Iurco”, „Aghenie Tudor”, „Leuntea Vin”, „THG Tronciu”.

Vernisajul Vinului este un eveniment tradițional bianual și reprezintă o platformă unică de promovare și o rampă eficientă de lansare a produselor vinicole autohtone. În cadrul celei de-a XIV-a ediții vor fi oferite spre degustare 250 de vinuri tinere și de colecție și vor fi lansate zeci de vinuri noi. Oaspeții vor putea lua parte la degustări ghidate de somelieri profesioniști care vor avea loc la standul Oficiului Național al Viei și Vinului. Tot aici vizitatorilor le va fi propusă o adevărată experiență senzorială – exerciții interactive de degustare a vinurilor din soiuri autohtone, obținute prin microvinificație de către experții ONVV, unde vor învăța, cu ajutorul butoaielor speciale cu zeci de arome, să identifice nuanțele aromatice caracteristice pentru Vinul Moldovei.

În mod tradițional, în ediția de primăvară a Vernisajului vor fi premiate cele mai bune vinuri de sezon votate de oaspeții evenimentului, fiind acordate trofeele „Vernisajul în Alb” și „Vernisajul în Rose”.

Biletele pentru Vernisajul Vinului sunt puse în vânzare pe platforma iticket.md și pot fi cumpărate la Wine.md. Având prețul de 250 de lei. În ziua evenimentului biletele vor putea fi cumpărate la intrările special amenajate la Casa Sărbătorii.

Citește mai departe

Diaspora

18 proiecte ale diasporei vor fi finanțate în cadrul Programului guvernamental de granturi tematice Diaspora Engagement Hub

Publicat

pe

De către

Biroul relații cu diaspora (BRD) a anunțat astăzi lista celor 18 proiecte câștigătoare în cadrul Programului guvernamental de grantului tematice DIASPORA ENGAGEMENT HUB (DEH).

Astfel, comisia de evaluare și selectare a desemnat 18 proiecte câștigătoare din cele 26 dosare depuse în perioada 7 decembrie 2017 – 15 martie 2018, pentru trei subprograme: Parteneriate tematice regionale, Abilitatea femeilor în diasporă și Reîntoarcerea profesională a diasporei.

Astfel, în cadrul subprogramului PARTENERIATE TEMATICE REGIONALE au fost selectate spre finanțare 3 din 4 dosare depuse:

 1. Alina Stanciu, Republica Moldova în parteneriat cu Asociația „Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei” din Franța, Asociația pentru Integrarea Migranților din Franța și Asociația „Orfeu” din Grecia – Proiectul „Moștenire – punte între ieri și mâine”, ediția a 25-a;
 2. Natalia Răileanu, Republica Moldova în parteneriat cu Asociația „Casa Mare” din Sacramento din SUA și Grupul de inițiativă „Cimișlieni din nordul Italiei” – Proiectul „Prin ochii lor”;
 3. Nicu Știrbet, Republica Moldova în parteneriat cu Asociația „DIALOG” din Elveția, Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni „Ștefan cel Mare și Sfânt” din România și Organizația Studenților Basarabeni București din Romania – Proiectul „ReDescoperă Lunca Prutului” (condiționat).

Proiectele câștigătoare la această categorie, orientate spre crearea parteneriatelor dintre asociații pentru desfășurarea diferitor acțiuni cu caracter socio-economic regional, comunitar, educațional și de sănătate, vor fi finanțate cu 93 986.50 lei per grant.

***

În cadrul subprogramului ABILITATEA FEMEILOR ÎN DIASPORĂ au fost selectate spre finanțare 5 din 12 dosare depuse:

 1. Julieta Grădinaru, Elveția – Proiectul „Crearea atelierului științific pentru elevi și studenți EUREKA”;
 2. Valentina Ceban, migrant revenit din Portugalia – Proiectul „Event4U la el ACASĂ”;
 3. Daniela Papuc, Republica Moldova – Proiectul „Dor de Folk”;
 4. Tamara Cojocari, Republica Moldova – Proiectul „Creșterea competitivității sectorului agricol prin implicarea femeilor”;
 5. Liliana Țurcanu, Italia – Proiectul „Ecoul Neamului” (condiționat).

Proiectele câștigătoare ale acestui subprogram, orientate spre abilitarea economică, socială, civică, juridică și economică a femeilor din diasporă, vor fi finanțate cu 93 986.50 lei per grant.

***

În cadrul subprogramului REÎNTOARCEREA PROFESIONALĂ A DIASPOREI au fost selectate spre finanțare 10 din 10 dosare depuse:

 1. Lilian Negura, Canada – Proiectul „Transfer de experiență canadiană de predare și cercetare a asistenței sociale”;
 2. Cezara Kolesnik, Belgia – Proiectul „Claude Monet – sursele picturii moderne”;
 3. Liliana Surugiu, Canada – Proiectul „Transfer tehnologic pentru realizarea unui model de turbina eoliană cu ax vertical pentru producere de energie electrică în Republica Moldova”;
 4. Ecaterina Baranov, Franța – Proiectul „Lelița Franța Joacă Sârba Moldovenească”;
 5. Teodor Ajder, Polonia – Proiectul „Media-zine, de la teorie la practică”;
 6. Maria Dandeș (Lupu), Canada – Proiectul „Lectura -activitate familială” (condiționat);
 7. Maxim Surdu, Danemarca – Proiectul „4 Hands, back to origins”;
 8. Mariana Iurcu, migrant revenit din Italia – Proiectul ,,Comunitatea etnică și Migrația în timp și spațiu”;
 9. Corneliu Tiulenev, Danemarca – Proiectul „4 Hands, back to origins”;
 10. Diana Ichim, Republica Cehă (condiționat) – Proiectul „Moldova – Pământul celor 100 de meșteri populari”.

Proiectele câștigătoare la această categorie, orientate în scopul încurajării transferului de capital uman și experienței profesionale pentru dezvoltarea academică, socială și economică a Republicii Moldova, vor fi finanțate cu 37 594.60 lei per grant.

DEH este un program de granturi tematice, destinat cetățenilor originari din Republica Moldova aflați peste hotare și se desfășoară cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale ale Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării” în faza a II-a.

Scopul programului este de a-i susține pe moldovenii din străinătate în implementarea ideilor lor în Republica Moldova și de a pune în valoare capitalul uman al diasporei.

Citește mai departe