„Am crescut şi eu doi copii, dar e mai greu să îngrijeşti de copiii altora”. Cine are nevoie de tutelă în Moldova.

Atunci când părinţii pleacă la muncă peste hotare, de obicei, responsabilităţile lor rămân pe seama buneilor, rudelor sau chiar a nimănui. Însă, începând cu anul 2014, a intrat în vigoarea legea care îi obligă pe părinţi să anunţe autorităţile în grija cui lasă copilul atunci când pleacă în ţări străine. Ei trebuie să-i asigure copilului un reprezentant legal care să aibă grijă ca drepturile şi interesele lui să fie respectate.

Dorin are aproape 13 ani. În tot acest timp, cel mai puțin a trăit alături de părinți. Pe tatăl său nu l-a mai văzut de când era mic, iar mama a plecat la muncă peste hotare şi l-a lăsat îngrija bunicăi. După câțiva ani, aceasta a decedat, iar Dorin a trecut cu traiul la rudele din localitate. În scurt timp și ei au plecat peste hotare, iar copilul rămăsese „a nimănui”, povestește Valentina, mătușa băiatului, care îi este alături de aproape trei ani.

Vorbește puțin despre el. Cu o poziţie dreaptă, de parcă ar sta în faţa unui profesor, răspunde scurt la orice întrebare. Ține capul plecat și, din când în când, mai aruncă câte o privire ascunsă. Întrebat despre ocupaţiile preferate, Dorin spune că-i place să deseneze peisaje de vară şi oameni pe skiuri. Din când în când, merge la cercurile de desen care se organizează la școală, dar niciuna dintre pasiunile lui nu sunt prioritare. Zice că ar vrea să lucreze la o fabrică de ciocolată. Are şi o publicitate preferată, la care se uită cu mare interes de fiecare dată, dar ştie că pentru asta trebuie să mai crească și să înveţe. Cu mama comunică mai rar, se mai văd uneori și pe skype, la calculatorul unui vecin.

„La început îmi era cam frică”
Valentina locuia în Ucraina când sora sa i-a propus să revină în sat și să aibă grijă de casa lăsată de mama lor și de Dorin. Avea și ea probleme în familie, iar asta i-a ușurat cumva decizia de a reveni acasă. Sora i-a promis să trimită periodic bani. O parte pentru nevoile băiatului, iar alta, un fel de salariu pentru că are grijă de el. „La început îmi era cam frică. La vârsta asta ei încep să facă multe chestii. Dacă nu are cu ce se ocupa, se apucă de nebunii. Acum, mă mai ascultă, îl îndrumez, dar tot mai face şotii”, spune Valentina, emoționată. „Am crescut şi eu doi copii, dar e mai greu să îngrijeşti de copiii altora. Părintele mai rabdă, ştie că e al lui, dar străinul e străin”, răspunde Valentina fiind întrebată cum e să ai grijă de copilul altcuiva.

Într-una din zile, Valentina a fost anunţată de responsabilii de la primărie că, dacă copilul e lăsat în grija ei, trebuie să facă tutelă. ,,Eram îngrijorată. Nu ştiam ce înseamnă asta. M-am dus la primărie şi mi-au explicat, după care, le-am spus că vreau să fac această tutelă pentru nepot. Acolo mi-au dat o listă cu actele pe care trebuia să le aduc. Am trecut controlul medical, atât eu cât şi copilul. Mi-au spus că trebuie să fac asta timp de 10 zile. Am înţeles că eu sunt responsabilă de ce se întâmplă cu băiatul până revine maică-sa acasă” spune Valentina, care, de aproape un an deţine tutela asupra nepotului.

Părinţii care decid să plece în străinătate, trebuie să informeze primarul
Legislaţia R. Moldova spune că părinţii sunt reprezentanţii legali ai copilului. Ei sunt cei care le reprezintă și asigură drepturile și interesele. Atunci când, din diferite motive, părinţii nu-şi pot îndeplini responsabilităţile, ei trebuie să-i asigure copilului un reprezentant legal care să aibă grijă ca drepturile şi interesele lui să fie realizate.

În cazul plecării părinţilor la muncă în alte ţări, statul trebuie să instituie un tutore pentru copilul rămas singur acasă şi să ofere servicii care vor ajuta copilul să se dezvolte sănătos. Astfel, părinţii care decid să plece în străinătate, pentru o perioadă de timp mai mare de trei luni, trebuie să informeze în prealabil autoritatea tutelară locală despre persoana în grija căreia rămân copiii. Pentru aceasta părinţii se înţeleg cu o persoană să aibă grijă de copilul lor, să-l supravegheze, să fie responsabilă pentru viaţa şi securitatea acestuia în lipsa lor.

Valentina este printre puținele persoane din Budeşti, care a instituit tutela. Aici, doar 7 persoane au fost împuternicite legal să aibă grijă de copiii altora. „Cu părere de rău, nu se prea adresează părinții. Până nu intervenim personal să le spunem despre asta, nu se apucă de făcut actele”, spune asistenta socială din localitate, Viorica Virticus. „De obicei, persoanele în grija cărora sunt lăsați copiii sunt buneii, apoi frații și alte rude. Cât părintele se află peste hotare, chemăm persoana în grija căreia se află copilul și-i spunem să anunțe părintele că trebuie să facă tutela atunci când se întoarce”, adaugă Virticus.

În procesul de identificare a părinţilor plecaţi, asistenţa socială din Budeşti colaborează mai mult cu instituţiile de învăţământ. Potrivit legii privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi, administraţia instituţiilor educaţionale trebuie să prezinte semestrial, informaţii privind copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă peste hotare. „Şcolile raportează și ele liste. Uneori ei știu mai bine, alteori noi. Locuim în sat și se aude mai uşor cine pleacă și cine vine. Cu toate astea, e greu de estimat numărul lor, în special a celor care pleacă câte trei luni. Până facem listele, unii dintre ei deja se întorc. Nu putem ţine sub control numărul tuturor, dar avem nevoie de o evidenţă clară a acestor copii pentru ca situaţia lor să poată fi monitorizată”, explică specialista.

Cu toate că legea îi obligă pe părinţi să anunţe autorităţile atunci când pleacă, aceştia nu pot fi sancţionaţi dacă nu o fac. „Era nevoie de introdus și sancțiuni în caz că pleacă fără să anunţe autoritățile tutelare cu cine va rămâne copilul”, spune avocata Violeta Gaşiţoi.

Acest fapt se întâmplă spre exemplu în România. Legea prevede amendarea părinților care pleacă în străinătate şi nu informează autoritățile sau nu deţin un ordin judecătoresc de numire a unui tutore pentru copii, cu cel puțin înainte de 40 de zile înainte de plecare. „Totuşi, dacă copilul rămâne nesupravegheat şi se întâmplă ceva cu el, părintele poate fi sancţionat conform Codului Contravențional al R.Moldova”, adaugă avocata Violeta Gaşiţoi.

tutela_datele

Rubrica „Copilul meu, singur acasă” cuprinde o serie de texte informative pentru părinţii care se pregătesc să plece peste hotare şi sunt nevoiţi să-şi lase copiii acasă. Din seria de articole puteţi afla cum să pregătiţi copilul pentru o despărţire mai puţin dureroasă, cum să comunicaţi la distanţă şi ce este bine de ştiut despre particularităţile de vârstă ale copilului dvs.

Articolele au fost elaborate de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului şi sunt publicate în colaborare cu portalul Moldova.ORG.

sursa foto: Dorin Guțu/ IPN

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.