Connect with us

Economie

Alte 33 de intreprinderi de stat au fost scoase la licitatie

Valorile mobiliare proprietate publica a statului din 33 societati pe actiuni, urmeaza sa fie expuse la Bursa de Valori in perioada 28 iulie- 1 august, la licitatii “cu strigare”, in loturi unice

Publicat

pe

Valorile mobiliare proprietate publica a statului din 33 societati pe actiuni, urmeaza sa fie expuse la Bursa de Valori in perioada 28 iulie- 1 august, la licitatii “cu strigare”, in loturi unice. Potrivit Ministerului Economiei si Comertului, la licitatie urmeaza sa fie expuse intreprinderi din diferite domenii (transport, servicii hoteliere, prelucrarea primara si fermentarea tutunului etc) si din diferite regiuni ale tarii.

Astfel, la licitatie urmeaza sa fie expusa SA “Introscop” la un pret initial de 32 mln lei (cota statului- 60,17%), SA “Aeroport Handing” la un pret de 20,4 mln lei (100%), SA “Jolly Alon” la un pret initial de 62,6 mln lei (cota statului-34,9%). De asemenea, la licitatie urmeaza sa fie expuse un sir de fabrici de tutun din regiunea de nord, din Falesti, Orhei, Floresti, Cupcini, Soldanesti, unde statul detine o cota intre 91% si 96% din actiuni, iar pretul initial de expunere constituie de la 6 mln lei pana la 19 mln lei.

De mentionat ca pana in prezent, au fost suspuse privatizarii si IS „Energogazpurificare” din Chisinau care a fost vanduta la un pret de 13,5 mln lei, precum si IS „Aleval – Service” din Chisinau (8,8 mln lei), IS „Asprodalim – Trans” din Chisinau (la un pret de 1,1 mln lei) si Blocul nr. 3 din Holercani (la un pret de 3,37 mln lei). In urma privatizarii intreprinderilor respective in bugetul de stat au fost incasati 26,8 mln lei.

De mentionat ca in luna septembrie urmeaza sa fie mai fie scoase la vanzare un sir de intreprinderi mari, cum ar fi “Tutun CTC”, magazinul “UNIC”, “Floare Carpet”, “Zorile”. Pana in prezent in urma a trei runde de licitatii la Bursa de Valori, au fost expuse pachetele de actiuni ale statului in peste 100 de intreprinderi, si vandute pachete de actiuni din cadrul a 66 de intreprinderi.//REPORTER.MD

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Noi scumpiri! Prețurile la benzină și motorină se majorează

Publicat

pe

De către

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat marţi, 29 mai, prețul plafon la benzină şi motorină. Prețul plafon la carburanți a fost stabilit pentru următoarele două săptămâni.

Astfel, pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit preţul maxim de 19,79 lei, cu 64 bani mai mult decât cel stabilit anterior. Motorina va costa cel mult 17,75 lei, comparativ cu 17,09 lei până acum.

Începând de miercuri, 30 mai, prețul benzinei se va majora cu 64 de bani, iar al motorinei cu 66 de bani.

Prețurile plafon intră în vigoare de miercuri, 30 mai, și vor fi valabile până pe 12 iunie.

Potrivit Metodologiei ANRE, la fiecare 14 zile calendaristice, în ziua de marți, stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat și le publică pe pagina sa web până la ora 13.00.

Prețurile plafon au la bază patru componente principale: cotațiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacționare aferente operațiunii de import, inclusiv costurile de transport și de asigurare; cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, și marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere

Citește mai departe

Economie

Ministrul Gaburici a călătorit cu microbuzul spre Logănești. A scos din birouri pe șefi ai instituțiilor de transport

Publicat

pe

De către

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, a vizitat raionul Hîncești, unde a verificat cum decurg lucrările de renovare a drumurilor în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”. Mai exact, ministrul a inspectat câteva porțiuni de drum din municipiul Hîncești, dar și drumul local din Logănești, care se află în proces de reabilitare.

„Se muncește pe întreg teritoriul țării. Astăzi avem 22 de tronsoane finalizate și peste 70 în lucru. Procesul de reabilitare a drumurilor este monitorizat cu atenție, astfel încât să fie respectați termenii stabiliți, asigurând în același timp calitatea lucrărilor. Cetățenii așteaptă drumuri bune”, a punctat ministrul Gaburici.

Împreună cu șefii instituțiilor responsabile de transport, Chiril Gaburici a inspectat Gara auto din Hîncești, a călătorit cu microbuzul spre localitatea Logănești și a discutat cu pasagerii.

„Cel mai bine problemele se văd în proces. Nu am venit singur nici de data aceasta. Am scos din birouri pe șeful Gărilor și Stațiilor Auto, șeful Agenției Naționale Transport Auto și funcționarii din cadrul ministerului Economiei și Infrastructurii și instituțiilor subordonate, responsabili de transport. Urmează ca până la sfârșitul lunii iulie să fie create condiții bune în autogară, inclusiv grupuri sanitare”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii.

El a cerut șefilor ANTA și GSA să verifice stațiile auto și rutele la peron, cum decurge procesul de vânzare a biletelor, dar și siguranța pasagerilor în transport.

De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a vizitat hala industrială Hîncești, cu o suprafață de 13 mii m2, unde vor fi create o mie de locuri de muncă.

Chiril Gaburici a mers și la centrul regional de materiale de construcție – KSK Grup Company, care are o suprafață de 7 mii m2 și circa 200 de locuri de muncă. Investiția este de peste 4 milioane de dolari.

Ministrul a discutat cu conducerea companiei despre reformele promovate de Guvern pentru crearea unui mediu de afaceri atractiv și acțiunile care urmează a fi întreprinse pentru a facilita activitatea agenților economici. Totodată, ministrul i-a încurajat pe investitorii locali să vină cu propuneri și soluții la dificultățile pe care le întâmpină, pentru a fi discutate la minister și soluționate.

Citește mai departe

Economie

De la 1 iulie! Tariful la energia electrică s-ar putea reduce cu 10-13%

Publicat

pe

De către

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) planifică să reducă de la 1 iulie 2018 cu aproape 13% tarifele la energia electrică livrată de companiile de distribuţie şi furnizare.

Potrivit mold-street.com, această ieftinire vine ca urmare a solicitărilor depuse încă la finele lunii aprilie, de grupul Gas Natural Fenosa şi apoi şi de FEE Nord şi RED Nord.

Astfel, la energia electrică furnizată la tarife reglementate de către Gas Natural Fenosa Furnizare SRL pentru consumatorii casnici ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele de tensiune joasă (0,4 kV) tariful va scădea cu 25 de bani (+12,7%): de la 199 bani la 174 bani/kWh.

Pentru consumatorii ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de tensiune medie (6–10 kV) tariful ar urma să scadă cu 24 de bani: de la 182 bani/kWh la 158 bani/kWh, iar la consumatorii, ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de înaltă tensiune (35; 110 kV) tariful ar urma să coboare cu 21 de bani: de la 153 bani/kWh la 132 bani/kWh.

În cazul consumatorilor casnici din nordul ţării deserviţi de compania statului FEE Nord preţul reglementat ar urma să fie de 191 bani pentru un kWh, comparativ cu 212 bani pentru un kWh, cât este în prezent. Altfel spus populaţia din zona deservită anterior de RED Nord-Vest va achita un tarif cu circa 10% mai mic decât în prezent.

Tarifele pentru furnizarea energiei electrice consumatorilor finali, ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de medie tensiune (6; 10 kV) vor fi de 166 bani pentru un kWh, faţă de actualul tarif de 184 bani pentru un kWh. 

Totuşi, tarifele pentru consumatorii din nordul Republicii Moldova, cărora le furnizează curent electric companiile statului sunt în medie cu 10 bani mai mari decât în zona deservită de grupul Gas Natural Fenosa.

În cazul populaţiei diferenţa ar urma să fie de 17 bani. Astfel un locuitor de la Briceni, Bălţi sau Soroca, ar urma să achite pentru un kWh cu 17 bani mai mult decât un consumator casnic din Chişinău, Hânceşti sau Comrat, mai scrie mold-street.com.

Citește mai departe