Alianța pentru Centenar: Marș pe jos din Alba Iulia spre Chișinău şi campanii de informare în fiecare sat

100 de organizații civice din România, Republica Moldova și Diaspora au constituit duminică la Parlamentul de la București Alianța pentru Centenar. Aceasta reprezintă o coaliţie care are ca scop organizarea și desfăşurarea de-a lungul anului 2018 a unui șir de evenimente şi acţiuni culturale, comemorative sau cetățenești dedicate Marii Uniri.

Ca scop strategic ,Alianța pentru Centenar îşi propune formularea, promovarea şi realizarea idealului de reîntregire națională. De asemenea, organizaţiile reunite în alianţă își promit sprijin reciproc pentru realizarea proiectelor unioniste proprii sau a celor culturale ori sociale cu impact  identitar.

Astfel, organizațiile vor pregăti acțiuni de amploare pentru marcarea Centenarului 2018, altele decât cele planificate de stat. Un marș pe jos din Alba Iulia spre Chișinău, campanii de informare în fiecare sat Republica Moldova, lobby la Bruxelles și Washington, precum și înființarea unui fond al Unirii sunt câteva dintre evenimentele pe care le vor derula unioniștii în 2018.

 Anul 2018 trebuie să fie momentul în care punctăm decisiv necesitatea restabilirii unității naționale prin adoptarea proiectului de țară al României: unirea cu Republica Moldova. 2018 este despre fapte, este despre Republica Moldova”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, una dintre organizațiile din cadrul Alianței pentru Centenar.

Pe 27 martie 1918, Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu Țara, oferind un imbold în același sens și celorlalte regiuni.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.