Connect with us

Politică

Alianta Civica "Furnica" se pronunta pentru largirea prerogativelor prezidentiale

Alianta Civica “Furnica” se pronunta pentru largirea prerogativelor prezidentiale

Publicat

pe

Alianta Civica (AC) "Furnica"se pronunta pentru largirea prerogativelor Presedintelui RepubliciiMoldova si pentru stabilirea regimului prezidential, a declaratastazi, in cadrul unei conferinte de presa, Adrian Usatai,presedintele Aliantei.

Potrivit unei declaratii, adoptate la Congresul II al Aliantei,""Furnica" se pronunta pentru modificarea Constitutiei RM prinreferendum si stabilirea regimului Prezidential, care va oferi oseparare clara a puterilor in stat". In declaratie se mai spune caatribuirea unor noi imputerniciri presedintelui nu va afectafunctionarea institutiilor democratice.

Solicitat de BASA-press, Usatai a comunicat ca initiativa"Furnicii" este sustinuta si de partidele care au constituit recent"Alianta Centrista din Moldova".

Tot in declaratia facuta la Congresul II, AC "Furnica" se pronuntapentru desfasurarea concomitenta a alegerilor prezidentiale,parlamentare si locale in baza circumscriptiilor locale.

La alegerile parlamentare de la 22 martie 1998, blocul electoral"Alianta Civica "Furnica" a obtinut 3,29 la suta din sufragii,fata de 4 la suta, minimul necesar pentru obtinerea de mandate inparlament.

La alegerile locale, preconizate pentru luna aprilie 1999, AC"Furnica" intentioneaza sa participe pe o lista comuna cucandidatii "Aliantei Centriste din Moldova".

BASA-PRESS

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Politică

Igor Dodon susține că Gazmanov și Maidanov au cântat gratis în PMAN: Sunt prietenii mei

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon susține că artiștii ruși Oleg Gazmanov și Denis Maidanov au cântat gratis în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), la concertul organizat de Partidul Socialiștilor.

“Concertul a fost organizat de Partidul Socialiștilor. Cei doi interpreți ruși au venit la Chișinău, la invitația mea., fără bani. În ceea ce privește focurile de artificii, trebuie să-i întrebați pe cei de la PSRM”, a spus șeful statului.

Întrebat de reporterul PRO TV cum au fost totuși răsplătiți cei doi artiști, Igor Dodon a a spus: “Noi suntem prieteni”.

Denis Maidanov și Oleg Gazmanov au fost invitații speciali ai concertului organizat pe 8 mai în PMAN.

Potrivit agenției concertistice rusești „Disco star”, onorariul lui Gazmanov începe de la 25 de mii de euro, fără TVA și nu include alte cheltuieli.

Moldova. ORG a scris astăzi că focurile de artificii care au durat aproximativ 30 de minute, care au început la ora 00:00, au costat aproximativ 140 de mii de lei. Potrivit unui consultant de la artificii.md, Președinția Republicii Moldova ar avea un parteneriat cu ei și le-au oferit reducere.

La eveniment au praticipat peste zece interpreți din Republica Moldova. Printre aceștia sunt și Silvia Grigore, Vitalie Maciunschi de la Brio Sonores, Serj Kuzenkoff, SunStroke Project, Natalia Gordienco, formația „Lume”, Doina Sulac, Zdob și Zdub și alții.

Citește mai departe

Politică

Abolirea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni în EAU, discutată de ministrul Ulianovschi și vicepremierul emirian

Publicat

pe

De către

Posibilitatea abolirii regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova, precum și extinderea relațiilor moldo-emiriene în diferite domenii au fost discutate astăzi la Abu Dhabi de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu vicepremieul, ministrul emirian al Afacerilor Interne, Sheikh Saif bin Zayed Al Nahyan.

În opinia interlocutorilor, abolirea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni va favoriza și mai mult extinderea relațiilor moldo-emiriene, care în ultima perioadă de timp au înregistrat o dezvoltare semnificativă în toate domeniile.

”Un exemplu elocvent este și Forumul economic moldo-emirian, care se desfășoară astăzi la Dubai, unde mediul de afaceri din ambele state stabilesc noi parteneriate, examinează posibilitatea implementării proiectelor investiționale și promovarea activităților de export și import ”, a menționat șeful diplomației moldovenești.

Potrivit lui, abolirea regimului de vize este foarte importantă pentru mediul de afaceri din Republica Moldova, deoarece țara noastră este interesată în promovarea produselor și serviciilor atât pe piata Emiratelor Arabe Unite, cât și în regiunea Golfului Arabic.

În context, ministrul Ulianovschi a accentuat interesul deosebit al mediului de afaceri din Republica Moldova să participe la Expoziția ”Dubai 2020”.

La rândul său, vicepremierul emirian a apreciat decizia autorităților moldovenești de a deschide Ambasada Republicii Moldova în Emiratele Arabe Unite, accentuând că acest fapt va contribui esențial la impulsionarea relațiilor moldo-emiriene pe toate dimensiunile, inclusiv în procesul de abolire a regimului de vize.

Ministrul emirian a salutat decizia autorităților de la Chișinău de a participa la Expoziția ”Dubai 2020”, considerând că acesta va fi un bun prilej pentru promovarea mărfurilor naționale, stabilirea unor parteneriate noi atât cu companiile emiriene, cât și din alte state ale Golfului.

Tudor Ulianovschi și Sheikh Saif bin Zayed Al Nahyan s-au referit și la stabilirea unor relații mai pronunțate între ministerele afacerilor interne ale Republicii Moldova și EAU, fapt care va permite preluarea bunilor practici privind conceptul de ”safe sity”, programele inovaționale pentru livrarea inteligentă a serviciilor de siguranță și securitate pentru cetățeni, organizarea cursurilor de instruire și schimbul de experiență în diferite domenii de combatere a criminalității și colaborarea subdiviziunilor cu misiuni speciale.

Citește mai departe

Cultură

Cine sunt interpreții care au urcat pe scena din PMAN de „Ziua Victoriei” și ce declara 4 ani în urmă moderatoarea concertului //VIDEO

Publicat

pe

Concertul organizat sub egida președintelui Igor Dodon, pe 8 mai, a adunat pe scena din Piața Marii Adunări Naționale în jur de 15 interpreți sau formații muzicale și Orchestra Națională Simfonică, în frunte cu dirijorul Gheorghe Mustea. Numărul persoanelor care au venit să marcheze „Ziua Victoriei” oscilează între 40 de mii, cifră vehiculată de AccentTV,  și șase mii de persoane, cifră oferită de Oleg Bârliba, șeful secției Securitate internă al IP Buiucani.

Regimul stalinist a deportat 875 de mii de basarabeni și a omorât alte 300 de mii.

România, în granițele din 1939, a pierdut în cel de-al Doilea Război Mondial 833 de mii de oameni.

O bună parte dintre interpreții care au participat la concertul de ieri sunt cunoscuți și pentru prezența lor frecventă la alte manifestații organizate de politicieni controversați, precum Vlad Plahotniuc, sau chiar în campanii socio-politice de advocacy în favoarea unor proiecte de lege înaintate de partide politice. Anul trecut, Geta Burlacu a fost surprinsă pe panourile publicitare, împreună cu alți interpreți precum Iurie Sadovnic, Zinaida Julea sau Adriana Ochișanu, promovând sistemul de vot uninominal. Ieri, interpreta Geta Burlacu a apărut pe scena concertului organizat de președintele pro-rus Igor Dodon, fost membru PCRM și PSRM, de Ziua Victoriei.

„E liniște în codrul verde și în satul meu/ Tăticul nu-i demultă vreme și-l aștept mereu/ Tăticul meu e la război/ De când aveam un an sau doi/ Și nu mai vine înapoi tăticul meu.” – sunt o parte din versurile cântate de Geta Burlacu.

De Ziua „Victoriei”, Gheorghe Țopa a cântat despre „pământul nostru”.

Totuși, în anii `90, acesta cânta despre o „dragoste nemărginită”, promovând Unirea cu România – „Dați-le voie flăcăilor basarabeni peste Prut/ Sunt așteptați de fetele din România”.

Moderatoarea evenimentului a fost Mihaela Strâmbeanu, actriță la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, primul teatru stabil de expresie română în Basarabia.

Merită menționat faptul că, într-un interviu oferit pentru independent.md patru ani în urmă, actrița se arăta a fi o susținătoare a vectorului european al RM și accentua faptul că „nu tânjește” după anii sovietici. „Pentru mine, „ofertele Uniunii Vamale” sunt ca o poveste de adormit copiii, din anii sovietici, după care eu nu tânjesc. Mai grav este că o mare parte din cetățenii moldoveni încă mai trăiesc acea nostalgie sovietică și ar face orice pentru a-și satisface iluziile unei vieți „în roz”. Mă întreb, oare a uitat poporul meu foametea din anii 46-48, deportările și grozăviile care ne-au marcat viețile? Refuz să cred. Refuz să cred că poporul meu are conștiința adormită și este ușor influențabil. De cealaltă parte, Uniunea Europeană, în viziunea mea, este spațiul spre care trebuie să tindem, pentru a trăi într-o țară civilizată, prosperă, care ne-ar asigura un trai decent pentru noi și copii noștri. Un lucru este cert, odată ce am refuzat lumea sovietică în favoarea vectorului european, trebuie să mergem înainte, chiar dacă facem pași înceți, iar drumul este anevoios”, declara Mihaela Strâmbeanu.

Invitații speciali ai concertului au fost Denis Maidanov, artist Emerit al Rusiei, și artistul Poporului din Rusia, Oleg Gazmanov. Potrivit agenției concertistice rusești „Disco star”, onorariul lui Gazmanov începe de la 25 de mii de euro, fără TVA și nu include alte cheltuieli.

Focurile de artificii care au durat aproximativ 30 de minute, care au început la ora 00:00, au costat aproximativ 140 de mii de lei. Potrivit unui consultant de la artificii.md, Președinția Republicii Moldova ar avea un parteneriat cu ei și le-au oferit reducere.

La eveniment au praticipat peste zece interpreți din Republica Moldova. Printre aceștia sunt și Silvia Grigore, Vitalie Maciunschi de la Brio Sonores, Serj Kuzenkoff, SunStroke Project, Natalia Gordienco, formația „Lume”, Doina Sulac, Zdob și Zdub și alții.

Citește mai departe