Alexandru Vakulovski: Platforma mireselor ucrainene

Am văzut zilele astea o ştire ruptă parcă din romanul Platforma, al cunoscutului scriitor francez Michel Houellebecq. Odată cu războiul din Ucraina, tot mai mulţi străini (în special occidentali) îşi iau neveste ucrainene.

Dar nu asta este de fapt ştirea, ci înflorirea agenţiilor matrimoniale din Ucraina în timp de război. Ucrainenele nu mai stau pe gânduri când străinii sunt interesaţi de ele. Fără să-şi vadă „doritorii”, ele pleacă mâncând pământul. Sau cel puţin o parte (în creştere) dintre ele. După probă (ca la piaţă, când guşti strugurii), dacă doritorii sunt mulţumiţi – dau o sumă considerabilă agenţiilor matrimoniale şi: casă de piatră!

Personajul principal al romanului lui Michel Houellebecq e un funcţionar la Ministerul Culturii, care nu simte nimic când află că i-a fost omorât tatăl. Totul e plat în Paris, ca şi viaţa lui. În schimb, moştenirea îi aduce bani, îl face bogat. Într-o călătorie în Thailanda, unde frecventează toate cluburile de masaj şi bordelurile, o cunoaşte pe viitoarea lui iubită, Valerie. Michel o iubeşte pe Valerie pentru că ea i să dăruieşte la fel ca prostituatele din Thailanda, doar că fără bani. Banii şi iubirea în Platforma sunt ca fraţii siamezi. Pe scurt, fericirea se termină tot în Thailanda, unde la sugestia lui Michel agenţia iubitei sale a pornit o campanie de turism sexual. În urma unui atentat terorist musulman, Valerie moare, iar Michel ajunge fără nici un scop şi nici o poftă de viaţă.

Platforma a stârnit scandal, pentru că în el se vorbeşte deschis despre turismul sexual şi despre islamism, ca religie ce promovează terorismul. Nu spun că lucrurile povestite de Michel Houellebecq sunt floare la ureche faţă de businessul cu miresele ucrainene. Din contra, sunt din acelaşi film. Unul cinic, crud, negativist. E ca în visul personajului lui Houellebecq: urci pe o platformă înaltă de pe stânci, dar ţi-e frică să cobori, poţi doar să sari.

Diferenţa e însă că în roman nu găseşti veselie şi voie-bună, aşa ca în ştirile cu miresele ucrainene. Ştiriştii iar au încurcat speciile literare: ne prezintă dramele ca pe comedii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.