Alexandru Vakulovski: Mâncaţi de purici

Dacă pentru toată lumea august este luna concediilor, pentru chişinăuieni august este o perioadă de coşmar. Ori fugi din Chişinău, ori încerci să rezişti. În primul rând – apa caldă. August ne prinde fără apă caldă în Chişinău. Dacă sunteţi turist, nu vă mai întrebaţi de ce peste tot pute a transpiraţie. Nu toţi rezistă la un duş rece, chiar dacă e o căldură de nesuportat.

De multe ori luna fără apă caldă se lungeşte, chiar şi când primăria îi dă drumul, se găsesc locatari care nu vor să cheltuie banii pe apă, deşi nu înţeleg, doar nu îţi deschide cineva robinetul cu forţa. Dacă până acum câţiva ani Chişinăului i se spunea oraşul cu miros de rahat, în august oraşul nostru poate fi poreclit lejer transpirat sau puturos. Şi, Doamne fereşte să se generalizeze – puricos.

Pentru că vară de vară asistăm la acelaşi circ scârbos: după o lună fără apă caldă, mai multe blocuri din cartierul Botanica se umplu de purici. Puteţi găsi ştirile parcă trase la xerox de anul trecut, de acum doi ani. Iar imaginile sunt îngrozitoare. Oamenii ieşind din bloc cu picioarele pline de purici şi de muşcături. Ai impresia că sunt mâncaţi de purici. Şi nu doar impresia. Nu ştiu cum nu li-e frică tinerilor părinţi să-şi crească bebeluşii în astfel de locuinţe.

An de an, reapariţia puricilor înseamnă un singur lucru. Nimeni nu se ocupă de ei. Se răceşte, se mai ascund. Când atmosfera se încinge, apa caldă dispare – puricii atacă şi papă tot. Responsabilii dau din umeri, doar pe ei nu-i mănâncă puricii. Iată ce le-a zis reporterilor ProTV şeful de la întreprinderea municipală: “Pentru a otrăvi puricii trebuie bani, pe care îi alocă consiliul municipal. Dar noi plătim în fiecare an bani în fondul-locativ. În plata pentru deservirea blocului acest lucru nu se include. Problema este în bani. Pentru că locatarii mai multor blocuri s-au plâns. Eu nu am bani pentru asta.”

Răspunsul e cât se poate de clar: vă mănâncă puricii? Au să vă mănânce şi în continuare, n-avem bani să le dăm mâncare.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.