Connect with us

Important

Alexandru Vakulovski: Limba română în Ucraina, văicăreala MAE-ului român şi un motiv real de îngrijorare

Publicat

pe

Mi s-a părut destul de ruşinos faptul că atât oficialii români, cât şi cei moldoveni, n-au exprimat o opinie faţă de evenimentele din Ucraina. Doar Monica Macovei a scris pe blog că e solidară cu ucrainenii, Ponta a declarat că nu-i treaba lui, iar moldovenii au avut intenţia, dar tradiţional „s-au răzgândit”. De parcă Ucraina nu ar fi ţara vecină.

Doar oamenii care fac de ruşine Moldova, ca Dodon, Formuzal, Tkaciuk s-au exprimat şi asta nu ne aduce cinste deloc.

Dar iată că s-a trezit Ministerul Afacerilor Externe din România! Cine spunea că dormea? Poate că dormea, dar ţop! şi s-a trezit, când Revoluţia ucraineană s-a terminat. Cei de la MAE-ul din România sunt deranjaţi de abrogarea Legii Ucrainei privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic. O preocupare grăbită şi aiuritoare, la fel ca majoritatea comentariilor naive de pe facebook, când pe mulţi i-a luat gura pe dinainte. Titlul comunicatului e belicos: Ucraina trebuie să menţină nivelul de protecţie a drepturilor minorităţilor naţionale pentru a rămâne ancorată în parcursul său European. Şi textul începe cu grija: “În contextul abrogării, în cursul zilei de 23 februarie 2014, de către Parlamentul Ucrainei a Legii Ucrainei privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic Ministerul român al Afacerilor Externe exprimă profunda preocupare faţă de o posibilă deteriorare a sistemului de protecţie a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.” Vechea lege, foarte discutată la vremea ei, a fost proastă. Şi cei care au scris comunicatul ştiu asta şi recunosc: “Reamintim, de asemenea, faptul că, la acel moment, Ministerul român al Afacerilor Externe a criticat textul legii întrucât acesta menţiona, printre limbile minoritare care intră în domeniul său de aplicare, şi aşa-zisa limbă „moldovenească”, şi a demonstrat netemeinicia acestei prevederi.În acelaşi timp, precizăm că am luat notă de motivaţia care a stat la baza abrogării actului normativ menţionat, şi anume faptul că legea ar fi fost adoptată cu nerespectarea Constituţiei Ucrainei, respectiv a Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare. De asemenea, am luat notă de declaraţiile oficialilor ucraineni conform cărora un nou act normativ în domeniu va fi elaborat, cu consultarea minorităţilor naţionale din Ucraina.” Foarte frumos, ştiţi că legea era proastă, ştiţi că se lucrează la alta mai bună, împreună cu minorităţile, atunci ce-i cu tonul ăsta de diriginte supărat? Nu cumva citiţi presa Kremlinului?

Dacă într-adevăr vă interesează soarta limbii române în Ucraina, puteţi afla că e nasol. Atât cu legea proaspăt abrogată, cât şi mai înainte, românii şi româna n-au dus-o bine deloc. Despre abrogarea legii ar merita ascultaţi românii din Ucraina, ei ştiu (mult) mai bine decât noi. Iată ce spune jurnalistul cernăuţean Marin Gherman:“aceasta este o lege care nu determină unitate socială, ci dezbină”, “Pentru românii din Ucraina, cred că anularea legii nu o să schimbe radical situația, fiindcă legea respectivă nu garanta sau nu motiva comunitatea românească să își utilizeze limba, ci, pur și simplu, conserva juridic o anumită situație” (ChernivtsiNews.com – http://www.chernivtsinews.com/?p=13019).

În schimb, de ieri, într-adevăr e cazul să ne facem mai multe griji pentru românii şi româna din Ucraina. Ieri a fost schimbat Mitropolitul Kievului, Vladimir, din fruntea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonate Patriarhiei Ruse. Vladimir s-ar fi „îmbolnăvit”, exact când Sfântului Sinod Ucrainean al Patriarhatului din Kiev i-a trimis o scrisoare în care îi solicitau unirea bisericilor în vederea creării unei Biserici Ortodoxe autocefale în Ucraina.

Mitropolitul Vladimir a fost înlocuit peste noapte cu Mitropolitul Cernăuților și al Bucovinei, Onufrie Berezovski, ce a trezit entuziasmul românilor, chiar dacă nu e cazul. Deşi ştie româna, mitropolitul Onufrie duce o politică antiromânească şi antieuropeană. Vedem şi pe Wikipedia: “Mitropolitul Onufrie a fost acuzat de presa românească că practică o politică antiromânească și antieuropeană, persecutându-i pe clericii români care cer cu insistență, conform drepturilor fundamentale ale omului și comunităților etnice, oficierea serviciului religios în limba maternă. Deși în prezent, în regiunea Cernăuți își desfășoară activitatea peste 110 parohii ortodoxe românești, aflate sub jurisdicția canonică a Mitropoliei ucrainene de la Cernăuți, obedientă Patriarhiei Ruse, preoții români sunt obligați să săvârșească liturghiile în limba ucraineană în mediul urban și doar la sate li se permite să oficieze ocazional și în limba română.” Mai mult: “preoții și enoriașii ortodocși români duc lipsă de cărți bisericești, obiecte de cult, literatură laică în limba maternă pentru copiii români care frecventează școlile duminicale (înființate și întreținute de parohiile românești), precum și de bani pentru renovarea lăcașelor de cult. În aceste condiții, IPS Onufrie este acuzat că a interzis categoric ca prelații și credincioșii români să primească literatură religioasă, cărți de cult, materiale pentru biserici, veșminte, publicații sau orice alt sprijin din România, amenințându-i cu sancțiuni canonice și administrative, inclusiv cu anatema și caterisirea pe cei care nu se vor conforma acestei hotărâri. De asemenea, el este acuzat și de faptul că a trimis preoții de etnie română doar în parohiile cu populație majoritar ucraineană.”

Mitropolitul Onufrie a fost şi cu siguranţă va fi o mare problemă pentru credincioşii români din Ucraina. Un om care a persecutat preoţii români nu poate deveni peste noapte un prieten. Cred că Bisericile Ortodoxe (fie a Ucrainei, fie a Moldovei) subordonate Rusiei, rămân nişte Transnistrii deviate de la Ortodoxie, pentru că sunt mai apropiate de politic (-a Moscovei), decât de credinţă.

Citește mai departe

Diverse

Podcast Oameni: Episodul 2 – Hărțuirea sexuală

Publicat

pe

De către

Moldova.Org lansează cel de-al doilea episod al podcastului „Oameni”, unde vorbim despre hărțuirea sexuală.

În acest episod discutăm cu Aliona Nastas, victimă a hărțuirii sexuale în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Victoria Puiu, comunicatoare în cadrul UN Women. Aflați în acest episod ce cred oamenii despre acest subiect, ce spun statisticile și ce putem face noi pentru a stopa hărțuirea. Audiție plăcută!

Primul episod îl puteți găsi aici: http://www.moldova.org/podcast-oameni/

Citește mai departe

Cultură

Start TIFF Chișinău! „Aniversarea” deschide festivalul în prezența regizorului Dan Chișu

Publicat

pe

De către

Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) la Chișinău (12-15 iulie) începe cu fast astăzi, la Cinematograful Odeon, la ora 18:00. Aniversarea, a șaptea producție regizată de Dan Chișu, va deschide festivalul în prezența regizorului.

Aniversarea are și o distribuție impresionantă, cu nume precum Răzvan Vasilescu, Gheorghe Ifrim, Constantin Cojocaru, Mihai Constantin, Emilia Dobrin, Emanuel Pârvu și Coca Bloos. De altfel, este ultimul film în care joacă regretatul Mircea Albulescu. De-a lungul carierei sale, Mircea Albulescu a jucat în sute de piese de teatru şi peste 70 de filme. În plus, a scris proză şi versuri si a publicat șapte cărți.

Acțiunea are loc în România de dinainte de 1989, în seara când Radu, interpretat de Mircea Albulescu, împlinește 94 de ani. La cina de sărbătoare se întâlnesc familia şi foştii lui colegi. Petrecerea se împotmoleşte atunci când jumătate dintre oaspeţi încearcă să îl convingă pe Radu să se spovedească unui preot, în timp ce restul invitaţilor consideră că nu poţi forţa pe cineva să acţioneze împotriva voinţei sale. O seară plină de amintiri tulburi și discuții în contradictoriu îl așteaptă pe omagiat…

„Personajele mele sunt într-un continuu „Nu cred… Dar dacă..?”. Credinţa multora dintre ele nu e o chestiune clară, bătută în cuie. E, mai degrabă, o încercare. „Hai să vedem, poate merge treaba asta cu spovedania. Nu credem neapărat în ea, dar dacă aşa funcţionează de fapt lucrurile?”. „Nu credem neapărat în familia asta, dar e singura pe care o avem”, spune personajele”, explică Dan Chișu, regizorul și co-producătorul filmului. Premiera națională a peliculei va avea loc în prezența acestuia în sala cinematografului Odeon.

Prima zi de TIFF Chișinău va continua, la ora 21:10, la Cinematograful Odeon, cu documentarul Maria by Callas, de R. Tom Volf, unde sunt invitați toți iubitorii de operă. La patru decenii de la moartea ei, cea mai faimoasă cântăreaţă de operă din istorie îşi spune povestea în premieră. Suita de filmări şi fotografii inedite, înregistrări live private şi scrisori intime care ne-o înfăţişează pe Callas aşa cum nu am mai văzut-o până acum. Filmul include imagini din arhiva personală a cântăreței cu Marilyn Monroe și Alain Delon.

Seara de astăzi va continua cu un alt documentar inedit – România neîmblânzită, văzută cu ochii regizorului britanic Thomas Barton-Humphreys. Rulat în scuarul liceului „Gheorghe Asachi”, la ora 22:00, filmul este o invitație de a afla că, adânc în inima Europei, sălășluiește o neașteptată sălbăticie, casă a unei incredibile varietăți  de ecosisteme. Filmările au durat un an, din dorinţa de a reda toate cele patru anotimpuri. Pe parcursul acestora, au fost străbătuţi în total peste 80 de mii de kilometri. Echipa de filmare a ajuns în peste 18 locuri din România, printre care Parcul Naţional Piatra Craiului, Munţii Făgăraş, Parcul Naţional Cozia, Delta Dunării, Histria, Parcul Natural Vânători-Neamţ, Peştera Urşilor, Munţii Apuseni, Viscri, Râul Mures, Dunărea, Porţile de Fier şi Parcul Naţional Cheile Beusniţa.

În a treia locație a festivalului, la Cinematograful Buiucani, spectatorii sunt așteptați astăzi, la ora 21:30, pentru a viziona filmul Gaudeamus Igitur, de Gheorghe Vitanidis, din cadrul programuluui „România 100”. Produs în 1965, este un film de actualitate și relatează istoria unor tineri absolvenţi de liceu, care aspiră la un parcurs universitar în oraşul considerat unul dintre cele mai puternice centre academice din România.

TIFF Chișinău va avea loc în perioada 12-15 iulie la Cinematograful Odeon, în scuarul liceului „Gheorghe Asachi” și la Cinematograful Buiucani. Proiecțiile în aer liber au intrarea gratuită. Biletele la proiecțiile de la Cinematograful Odeon pot fi cumpărate pe www.iticket.md.

***

TIFF Chișinău (12-15 iulie) este organizat de Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijnul: Centrul Național al Cinematografiei din România, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova

Co-organizator: ALTFilm

Parteneri: Liceul „Gheorghe Asachi”, Cinematograful Odeon, CINEHUB, Uptown Cafe

www.tiff.ro | facebook: TIFF Chișinău| twitter: #TIFF2018 |Instagram.com/tiffromania | Youtube.com | Blog TIFF

Citește mai departe

Important

100.000 lei pentru tortură în Penitenciarul nr. 13

Publicat

pe

De către

Bogdan Alexandru, fost deținut în Penitenciarului nr. 13 , va primi 100 mii lei de la doi foști gardieni și fostul șef-adjunct al Penitenciarului drept prejudiciu moral, după ce a fost supus torturii de către aceștia.

Aceasta după ce Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Buiucani, a admis parțial cererea de chemare în judecată în cauza Bogdan Alexandru. Reclamantul a solicitat încasarea de la pârâți a sumei de 15.000 euro (echivalentul în lei moldovenești) în calitate de prejudiciu moral cauzat în rezultatul infracțiunii de tortură.

Astfel, instanța de judecată a decis încasarea din contul pârâților a sumei de 100.000 lei în calitate de prejudiciu moral.

Alexandru Bogdan va contesta cu apel hotărârea instanței de judecată și va solicita încasarea în calitate de prejudiciu moral a unei sume echivalente cu cele acordate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazuri similare.

Cererea de chemare în judecată cu privire la încasarea prejudiciului moral a fost înaintată după ce Curtea Supremă de Justiție a respins recursul torționarilor împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău din 1 decembrie 2015, prin care a fost casată sentința de achitare și stabilită pedeapsă pentru inculpați – 4 ani pentru un inculpat și câte 3 ani de închisoare pentru alți 2 inculpați.

Curtea de Apel a mai constatat faptul că aplicarea forței fizice și a mijloacelor speciale față de Bogdan Alexandru nu a fost justificată și proporțională.

În august 2013, Alexandru Bogdan a fost supus torturii de către 3 colaboratori ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare, când i-au fost aplicat lovituri cu bastonul de cauciuc, lovituri cu pumnii și picioarele. Acțiunile au avut loc în incinta Penitenciarului nr. 13.

Acesta este unul din puținele cazuri în care un fost funcționar de rang înalt din cadrul Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP) a fost condamnat pentru fapte de tortură și a executat pedeapsa cu închisoarea.

Anterior, Asociația Promo-LEX a subliniat necesitatea ajustării cadrului normativ la capitolul aplicării forței fizice și a mijloacelor speciale în locurile de detenție, dar și necesitatea instruirii reprezentanților instituțiilor penitenciare în domeniu.

De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a publicat cazul lui Alexandru printre istoriile despre oamenii din Moldova care au luptat pentru drepturile lor și drepturile altora.

Potrivit ONU, cazul lui Alexandru a contribuit la egalitate și justiție, la îmbunătățirea vieții, la prevenirea suferinței umane și au reamintit tuturor că drepturile omului sunt valori universale.

În istoria sa acesta a declarat: ”Vreau să spun tuturor celor care au fost victimele torturii și supuși umilinței în închisori — să vorbiți despre nenorocirea voastră publicului în orice mod posibil. Știu că este foarte greu să reziști [presiunii], dar nu trebuie să tăceți. Astăzi, toate persoanele care m-au bătut au fost condamnate și sunt în închisoare. În final, toată lumea primește ceea ce merită.”

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com