Alexandru Vakulovski: Hose Pablo – Căpşune În Inima Mea

Căpşune În Inima Mea. Volum funerar pt Generaţia 2000, debutul în poezie al lui Hose Pablo, a apărut în 2007 la o editură obscură din Chişinău. Din poemul de la sfârşitul cărţii aflăm că a fost respins de editura bucureşteană Cartea Românească şi de Cartier. Sunt multe cărţi de poezie româneşti din 2007 pe care astăzi nu le poţi deschide pentru că sunt depăşite, prăfuite. Dar nu e cazul cu debutul lui Hose Pablo, pe care l-am recitit cu plăcere şi care mi-a amintit zicala cu vinul vechi.

Hose Pablo e un poet alunecos. Îi citeşti blogul – vezi un om; poezia – altul. Dacă îl cunoşti personal regăseşti trăsături comune ale băiatului care scrie poeze şi ale celui care intră cu lejeritate în creierul lui Dorin Chirtoacă sau face interviuri în exclusivitate cu Vlad Filat. Nu mă pot abţine să nu dau un fragment de pe blog (http://agendaunuilas.wordpress.com/2013/01/11/interviu-exclusiv-cu-premierul-rm-vlad-filat/ ):

“Vlad Filat: Ca să fiu sincer Hose, de fapt care e numele tău adevărat, că parcă nu-i serios nu ştiu cum Hose…

sunt victor în buletin…

Vlad Filat: Aşadar Victor, eu sunt de fapt un freelancer. Eu lucrez de acasă toată ziua. Lucrurile cu care mă ocup, în mare parte, sunt acelea care survin doar în zona mea de interese. Puţină contrabandă, câteva afaceri, gestionăm împreună cu domnul Vlad Plahotniuc nişte trafic de influenţă. Mai pe scurt eu singur îmi aleg ocupaţiile.”

Acelaşi Hose Pablo scrie poezie cu câteva laitmotive: dragostea (în toate formele, sau cum ar putea zice el: felurile), prietenia, Dumnezeu, cotidianul nespectaculos (nu mizerabil ca la douămiişti), presărat cu idealuri. E atâta dragoste în Căpşune În Inima Mea (pornind chiar de la titlu), că dacă citeşti volumul neatent (cum au făcut-o  câţiva critici) te poţi amăgi că Hose Pablo e un romantic. Construcţia poemelorşi mai ales umorul te fac să înţelegi că Hose nu e romantic, ci că îşi asumă romantismul în poezia lui postdouămiistă, postmodernistă, până la urmă. Iată un exemplu:

„eram cu d. crudu la muzeu

puteam să fiu cu el oriunde gândindu-mă oricum la tine

poate tu ştii să brodezi

eu ştiu să merg cu ochii închişi

poate tu ştii să faci mâncare

eu ştiu să alunec printre degetele lui crudu

mă gândeam dacă asta ne-ar ajuta să fim împreună” (Şi Tu Şi Trenul).

În rutina cotidiană Hose caută lucruri mari, lucruri uitate şi evitate în general de douămiişti. De aici şi desprinderea lui de poetica douămiistă şi subtitlul Volum funerar pt Generaţia 2000. Idealurile apar, chiar dacă ele sunt luate la mişto. Poate fi o cântăreaţă de la TV, o colegă de facultate, anii 80, fructele, chiar şi nesimţirea etc. („cât de mult aş vrea să fiu un individ fain/ de câte ori mi-am propus să mi-o pun cu cineva/ de câte ori am încercat să iubesc pe toată lumea/ de fiecare dată ajungeam în barul ăla jegos”). Lui Hose nu i-e frică să se apropie nici de biserică şide Dumnezeu, acolo unde dispare ironia: „dacă merg pe stradă/ nu se vede cât de trist sunt/ de aia/ m-am dus la biserică”.

Căpşune În Inima Mea este o carte frumoasă ce rezistă timpului, iar Hose a confirmat de atunci şi cu Google Translate: Ştefan-Vodă, un volum în care experimentul poetic îl atrage pe cititor să fie co-autor.Sper să fie reeditat volumul lui Hose Pablo, cum spera şi el în ultimul text din carte. Editurile care n-au vrut să-l publice la timp au avut doar de pierdut.

PS: În seara asta, Hose Pablo va avea o lectură din Galea K la Biblioteca Naţională, cenaclul Republica. Mai multe detalii aici (http://cenaclulrepublica.blogspot.com/2014/02/hose-pablo-la-republica.html). Până atunci, pentru încălzire, ultimul text din Căpşune În Inima Mea:

În loc de postfaţă

I

această carte nu este o carte fantastică / nici o carte ce va sparge tiparele, este debutul editorial al unui autor care nu ştie ce face. niciun om nu ştie ce face, de-ar şti, adevărat vă spun că n-ar face lucrul respectiv.

2

manuscrisul căpşune în inima mea[aproape identic cu acest volum] a fost înaintat pentru concursul de debut al cărţii româneşti la finele lui 2006. a fost refuzat / considerat nesatisfăcător nivelului valoric al editurii respective.

III

aceasta ediţie a volumului i se dedică acelui juriu şi întregii edituri cartea romanească, de asemenea

această ediţie a volumului i se dedică editurii cartier.

4

căpşune in inima mea este o lucrare despre care nu se poate spune : bună / rea. nu poţi să spui despre un om : bun / rău. pur şi simplu tu n-ai puterea să zid : bun / rău. tuturor oamenilor care au fost şi sunt cu mine până acum, le datorez foarte mult. ei sunt în acest volum.

V

volumului i se pot acorda orice fel de premii, acest volum îşi aşteaptă editura cu sufletul la gură. căpsune în inima mea va fi re-editată de o editură din spaţiul românesc sau de peste hotare.

orice editură care este interesată de această carte este una dezgheţată.

6

acesta este un volum funerar pentru generaţia 2000. generaţia 00 a fost extraordinară, dar nu vă întristaţi – nimeni nu pleacă fără să ştie că sigur au venit următorii, aşadar am venit pentru că ne-aţi chemat în şoapte.

VII

 

familiei, prietenilor, femeii, celor ce mă urăsc, universităţii, ţării, scriitorilor adevăraţi.

viitorului.

Hose Pablo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.