Connect with us

Diaspora

Alexandru Şura, ţambalistul moldovean care a cucerit Canada (VIDEO)

Alexandru Şura este unul dintre artiştii moldoveni care au ales să plece din ţară în căutarea unui trai mai bun. Faptul că a plecat peste ocean, în Canada, nu l-a depărtat de pasiunea, care s-a transformat treptat într-o profesie şi un mod de viaţă – ţambalul. Datorită spectacolelor sale, mulţi canadieni s-au îndrăgostit de ţambal, un instrument atât de puţin cunoscut acolo. Moldova.ORG vă invită să-i cunoaşteţi povestea, urmărind interviul ce urmează.

Publicat

pe

Alexandru Şura este unul dintre artiştii moldoveni care a ales să plece din ţară în căutarea unui trai mai bun. Faptul că a plecat peste ocean, în Canada, nu l-a depărtat de pasiunea, care s-a transformat treptat într-o profesie şi un mod de viaţă – ţambalul. Datorită spectacolelor sale, mulţi canadieni s-au îndrăgostit de ţambal, un instrument atât de puţin cunoscut acolo. Moldova.ORG vă invită să-i cunoaşteţi povestea, urmărind interviul ce urmează.

Cu ce vă ocupaţi înainde să plecaţi peste hotare?
Mă ocupam cu muzica. Activam în calitate de profesor la Academia de muzica. Fiind artist, activam în mai multe colective artistice. Ultimii ani am activat în calitate de solist invitat. Când am plecat în Canada tot asta am făcut, tot cu muzica am rămas, alături de ţambal.

Aţi avut un scop bine definit înainte de a pleca din ţară?
Am avut marele noroc de a călători foarte mult până a lua această decizie. Eram sigur de ceea ce făceam şi de ceea ce-mi doream să fac. Când am primit invitaţia de a pleca în Canada, nu am ezitat, am acceptat foarte uşor şi rapid această propunere. Am mers cu gândul să promovez ţambalul, să promovez ţara noastră, folclorul nostru, valorile naţionale.

De ce aţi ales anume Canada?
Sunt multe beneficii pentru imigranţi. Politică lor este foarte prietenoasă străinilor, dânşii acceptă cu uşurinţă persoane din această zonă a Europei. Am susţinut multe concerte în lume, apoi am lucrat timp de 2 ani în calitate de solist pe un vas de croazieră, iar interacţiunea cu americanii şi canadienii s- a dovedit a fi una de succes. După acei 2 ani lucraţi cu publicul mi-am dat seama că merită să răspund afirmativ ofertei propuse anterior. Aşa am plecat în Canada.

Aţi început cu pianul, acum cântaţi la ţambal, unde se găsesc rădăcinile acestei pasiuni?
La vârsta de 5-6 ani, părinţii au observat că eu şi sora mea suntem talentaţi în privinţa muzicii. Au hotărât să ne dea la muzică, recomandabil este să începi cu pianul, instrumentul universal, ceea ce am şi făcut. Nu am avut pasiune pentru ţambal sau alt instrument. Mai mult a fost pasiunea tatălui meu. Am acceptat propunerea să studiez ţambalul chiar dacă nu aveam nici cea mai vagă idee ce înseamnă acest instrument. La vârsta de 10 ani am luat startul.

Cui sunt adresate concertele d-voastră, publicului băştinaş sau vorbitorilor de limbă română stabiliţi cu traiul în Canada?
Majoritatea concertelor sunt adresate populaţiei băştinaşe, canadienilor. Totuşi invităm şi vorbitori de limbă română. Majoritatea concertelor sunt organizate de canadieni şi nu de diasporă.

Nu aţi avut temeri că nu veţi fi înţeles de publicul străin?
În anul 2001-2003 am activat pe vasul de croazieră. Publicul ţintă, publicul format din americani şi canadieni au fost cei care nu mi-au permis să am temeri. Cântând la ţambal am avut cel mai mare succes acolo. Ei sunt dispuşi să cunoască lucruri noi, sunt foarte curioşi. Pentru europeni este ceva obişnuit, poate din aceste considerente mă simt bine să cânt pentru ei.

La ce evenimente cântaţi cel mai des?
Primesc invitaţie pentru diferite evenimente. Spre exemplu, am cântat într-o operă clasică în Montreal, am fost invitat la Conservatorul din Toronto, din păcate nu am putut onora invitaţia. În septembrie anul curent voi avea un concert de muzica modernă în Canada. Avem invitaţii şi din partea diasporei din Republica Moldovei şi România.

De 4 ani vă aflaţi în Montreal, cum sunt canadienii, ce pot să înveţe moldovenii de la ei?
Punctualitate şi disciplină. Cultura lor este diferită de a noastră. Ai impresia că viaţa lor este mai bună. Mereu zâmbesc, sunt veseli, bine dispuşi, în comparatie cu moldovenii. Mă aflu de o săptămână în Chişinău, dar am observat că majoritatea oamenilor sunt cam trişti. Asta avem de învăţat de la ei, să fim mereu deschişi, să fim curioşi şi bine dispuşi.

Ce cunosc ei despre Moldova?
Cunosc foarte puţin. În primul rând suntem identificaţi ca fostă ţară sovietică. Mai multe lucruri dânşii cunosc despre vecinii nostri, România. Sunt oameni care iubesc folclorul nostru, poţi întâlni persoane familiarizate cu muzica, arta, literatura noastră.

Unde vedeţi viitorul copiilor d-voastră?
Sunt deschis, acum locuiesc în Canada, nu cunosc ce va fi peste 5-10 ani. Pot să mă reântorc în Moldova, sau în România. În R.Moldova nu am observat încă lucrurile aşa cum mi-aş dori să le văd eu. Nu am simţit că se poate trăi bine şi la noi. Totuşi sper că viitorul ţării noastre să arate altfel.

Mai sunt totuşi tineri preocupaţi de arta populară, ce mesaj aţi avea pentru ei?
Să continue ceea ce le este pe plac, să creadă în visul lor. Este foarte puţin să cunoşti doar folclorul, muzica populară. Muzica clasică de sute de ani nu a atins idealurile, anume acolo se poate de îndreptat energia. Trebuie să cântăm, trebuie să continuăm, dar trebuie şi să învăţăm ceva nou pentru a fi multilateral dezvoltaţi.


Vă mulţumim şi vă dorim doar succese!

 

Citește mai departe
Advertisement

Diaspora

Programul „Mărțișor de acasă” se va desfășura în diasporă

Publicat

pe

De către

La început de primăvară, Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Biroul relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat în colaborare cu ambasadele Republicii Moldova și asociațiile din diasporă organizează programul cu genericul „Mărțișor de acasă”.

„Mărțișor de acasă”, program guvernamental dedicat diasporei Republicii Moldova, se va desfășura în conformitate cu planul de acțiuni pentru anii 2016-2018 privind implementarea Strategiei naționale „Diaspora – 2025”, în care este prevăzut elaborarea și implementarea programelor destinate menținerii identității naționale, culturale și lingvistice.

Programul are drept scop consolidarea diasporei, promovarea tradițiilor și a imaginii pozitive a Republicii Moldova peste hotare prin intermediul „Mărțișorului”, precum și păstrarea legăturilor emoționale, culturale și de identitate ale cetățenilor Republicii Moldova stabiliți peste hotare cu țara de origine.

Programul se planifică a fi organizat în țările unde există un număr mare de cetățeni ai Republicii Moldova, dar la solicitările cărora BRD, anterior, nu a dat curs: Olanda or. Haga (03 martie), Belgia or. Bruxelles (04 martie), Grecia or. Atena (11 martie), România or. București (24 martie) și Spania or. Barcelona (25 martie).

În cadrul evenimentului, se vor desfășura ateliere tematice de lucru care vor include tehnici de confecționare a mărțișoarelor, iar trupa Alex Calancea Band din Republica Moldova va susține un program artistic, care va include un proiect inedit gândit, special, pentru diasporă.

Citește mai departe

Diaspora

Moldovenii de peste hotare vor putea efectua plăți online prin „Paynet service”

Publicat

pe

De către

Biroul relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat a semnat astăzi, 06 februarie, un Contract de colaborare cu Compania „Paynet service” – o societate nebancară care prestează servicii de emitere a monedei electronice și plăți.

În baza prezentului Contract vor fi promovate serviciile prestate de către Compania „Paynet service”, oferte care vor veni în ajutorul cetățenilor Republicii Moldova care se află peste hotarele țării, în a efectua plăți online pentru bunuri și servicii din Republica Moldova, precum și plăți în beneficiul persoanelor fizice, care sunt utilizatori ai portofelelor electronice/conturilor „Paynet service”.

De asemenea, Contractul prevede ca „Paynet service” să transmită către BRD, materiale de ordin informativ privind activitatea sa și să ofere consultații necesare, iar BRD, la rândul său, va transmite aceste informații în cadrul evenimentelor pe care le organizează cu reprezentanții diasporei Republicii Moldova din afara țării.

Citește mai departe

Diaspora

A fost creat Consiliul Național al Diasporei din Canada

Publicat

pe

De către

Asociațiile obștești ale diasporei Republicii Moldova au decis crearea Consiliului Național al Diasporei din Canada (CNDC). Decizia de constituire a fost luată la 20 ianuarie, în orașul Montréal, unde a avut loc o masă rotundă a asociațiilor diasporei din Canada.

CNDC a fost creat pentru a armoniza și coordona activitățile asociațiilor obștești ale diasporei și grupurilor comunitare în sporirea eficienței și vizibilității activităților culturale și economice naționale.

De asemenea, noul consiliul va menține relații permanente cu Republica Moldova, va coopera pe orizontală cu Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei Stat (BRD) și Ambasada Republicii Moldova în Canada, cu alți parteneri instituționali din Republica Moldova și Canada.

Proiectul, inițiat de reprezentanta diasporei Ala Mîndîcanu, doctor în științe economice, expert în comunicare, președinta Asociației Comunitatea Moldovenilor din Québec a fost susținut de către Biroul pentru Relații cu Diaspora și finanțat de către Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Misiunea în Moldova.

La Masa rotundă a asociațiilor diasporei canadiene au fost prezenți reprezentați din sectorul asociativ din Montréal, Edmonton, Calgary, Laval ș.a.

Cei peste 30 de participanți la întrunire au povestit despre realizările asociațiilor lor și au menționat necesitatea colaborării și comunicării eficiente între asociații.

Consiliul Național al Diasporei din Canada își va începe activitățile joi, 25 ianuarie 2018, când se va întruni la prima sa ședință pentru a discuta Programul de activitate pentru 2018-2019. Doamna Ala Mîndîcanu a fost aleasă prin consens ca Gestionar al CNDC.

Evenimentul s-a desfășurat grație Programului guvernamental „Grupurile de Excelență ale Diasporei”, parte a programului DIASPORA ENGAGEMENT HUB, care este implementat de BRD și OIM Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților de dezvoltare a Moldovei prin crearea parteneriatelor dintre diasporă și țara de origine”, finanțat de Fondul pentru Dezvoltare Internațională al OIM.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social9 ore în urmă

Tragic! Patru persoane au fost găsite moarte într-o locuință din Bălți

O familie formată din patru persoane a fost găsită moartă în propria locuință în seara de 20 februarie în orașul...

Politică10 ore în urmă

Andrian Candu: Când vorbim despre viitorul Republicii Moldova apar amenințări că vine iarna

Când vorbim despre viitorul Republicii Moldova și unde vrem să fim, cu regret, apar elemente de securitate, amenințări că vine...

Social13 ore în urmă

Un deținut din Brănești clona profiluri pe ”Odnoklassniki” și cerea de la diferite persoane câte 500 – 1 000 euro

Un deținut de 27 de ani, care își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr.18-Brănești, este cercetat penal fiind suspectat de escrocherie....

Social14 ore în urmă

Încă 5 persoane, escortate la CNA în dosarul privind legalizarea construcţiilor autorizate şi neautorizate din Chişinău

Alte 5 persoane au fost escortate astăzi la CNA pentru audieri în dosarul ilegalităţilor, comise de către un grup infracţional,...

Social14 ore în urmă

Acord bilateral între Universitatea din Craiova şi Universitatea din Tiraspol

O delegaţie a Universităţii din Tiraspol efectuează, începând de marţi, o vizită de trei zile la Universitatea din Craiova, la...

Economie17 ore în urmă

Noi prețuri! Benzina și motorina se ieftinesc cu aproape un leu

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a micșorat marţi, 23 ianuarie, cu aproape un leu prețurile plafon la benzină şi...

Social17 ore în urmă

Poliţiştii au depistat muniţii într-o fâşie forestieră din sectorul Ciocana

Ofițerii de investigație ai sectorului Ciocana au intrat în posesia unei informații operative, precum că în fâșia forestieră din sectorul...

Advertisement

Opinii