Alex Cosmescu: „Tradițional – încă nu ne spune mare lucru despre caracterul dezirabil sau indezirabil al unui lucru”

Filosoful Alex Cosmescu face o „mică analiză” despre folosirea cuvintelor „familie tradițională” în cadrul Congresului Mondial al Familiilor care s-a desfășurat la Chișinău, în perioada 14-15 septembrie 2018.

„Avem un concept – familie tradițională. Dacă folosești conceptul acesta, admiți că există și alte tipuri de familii: non-tradiționale. Adică faptul că nu sunt tradiționale nu înseamnă că nu sunt familii. Deci, implicit, cei care folosesc conceptul ăsta afirmă că familia tradițională este un tip posibil de familie. Ceea ce par să aibă în vedere ei e că așa trebuie să fie familia. În genere, dacă asta vor, conceptul de familie tradițională e unul nepotrivit pentru scopul lor, dar nu știu ce concept aș putea să le sugerez.

În plus, în sensul cuvântului „tradițional” este „ceva ce a fost făcut mult timp”. Dacă ceva a fost făcut mult timp, asta nu spune nimic nici despre faptul că e bun, nici despre faptul că e rău. Așa că e un concept nediferențiat, asupra căruia mulți proiectează un sens pozitiv (dacă e „tradițional”, înseamnă că e valoros – înseamnă că e parte a unei „moșteniri” – înseamnă că ajută la definirea identității unui grup), iar alții, mai puțini, unul negativ (dacă e „tradițional” – înseamnă că e o formă osificată perpetuată din generație în generație, fără să se chestioneze dacă e adecvat situației prezente sau nu). Adică „tradițional”, în sine, încă nu ne spune mare lucru despre caracterul dezirabil sau indezirabil al unui lucru și trebuie nuanțat de ce, de exemplu, ar fi prin definiție ceva bun”, susține Cosmescu.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.