Connect with us

Politică

Alegeri locale, turul II: Locuitorii capitalei își aleg primarul

Publicat

pe

Locuitorii capitalei își aleg astăzi primarul. Duminică. 3 iunie, are loc cel de-al doilea tur al alegerilor primarului general al municipiului Chișinău.

După primul tur de scrutin, în cursa electorală, au rămas înscriși Ion Ceban, candidat din partea Partidului Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care a obținut 40,97% din voturi și Andrei Năstase, candidat din partea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr pentru care au votat 32,12% de alegători.

Câștigător în turul doi va fi declarat candidatul care va obține cel mai mare număr de voturi.

În total, pentru acest scrutin au fost tipărite 634 547 buletine de vot, dintre care 408 080 în limba română și 226 467 în limba rusă.

De notat că noul primar, care va fi astăzi ales, va deține mandatul timp de un an, până la alegerile locale generale din 2019.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și vor fi activa până la ora 21:00.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Cetățenii din diasporă și stânga Nistrului se pot înregistra prealabil pentru alegerile parlamentare

Publicat

pe

De către

Cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului și intenționează să voteze la următoarele alegeri parlamentare ordinare se pot înregistra prealabil, cu începere din 31 mai.

Data alegerilor parlamentare se va stabili prin hotărâre a Parlamentului. Mandatul actualului legislativ va expira la 30 noiembrie curent, iar alegerile parlamentare urmează să se desfăşoare în cel mult 3 luni.

Astfel, cetățenii moldoveni sînt invitați să completeze formularul de înregistrare on-line, la rubrica ”Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md.

Alegătorii se pot înregistra prealabil pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului. Cel tîrziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Înregistrarea prealabilă va permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării și al alegătorilor din localitățile din stânga Nistrului, care vor vota la secțiile de votare organizate pe teritoriul Republicii Moldova, facilitând deschiderea secţiilor de votare suplimentare.

De asemenea, se va stabili numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secţiilor de votare respective.

Citește mai departe

Politică

Votat! Parlamentul va institui o nouă comisie permanentă

Publicat

pe

De către

Parlamentul va institui o comisie permanentă care va examina rapoartele Curții de Conturi. Noua comisie se va numi Comisia de control al finanțelor publice și urmează a fi funcțională din următoarea legislatură parlamentară.

Inițiativa a fost susținută, astăzi, în lectură finală, de 54 de deputați.

Noile prevederi introduc un nou concept, cel de audit extern și presupun că Comisia de control al finanțelor publice va avea atribuții de asigurare a cadrului legal privind auditul public extern și organizarea instituției supreme de audit.

De asemenea, va examina rapoartele anuale și de audit ale Curții de Conturi și ale entităților auditate, va controla examinarea petițiilor și organizarea audienței cetățenilor privind utilizarea patrimoniului public, va examina controlul parlamentar asupra activității autorităților centrale și locale privind întrebuințarea resurselor financiare publice, precum și va executa hotărârile și adresele Curții Constituționale în domeniu.

Noile reglementări mai prevăd că Parlamentul va audia în ședințe plenare raportul anual al Curții de Conturi, prezentat până la 1 mai, și raportul anual asupra administrării și întrebuințării resurselor financiare publice și patrimoniului public, prezentat până la 15 septembrie.

De asemenea, Curtea de Conturi va efectua anual, în mod obligatoriu, auditul rapoartelor Guvernului privind executarea bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat și fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Aceste rapoarte vor fi prezentate până la 1 iunie și audiate în ședințele plenare ale Parlamentului.

Citește mai departe

Politică

Limba Rusă și Constituția

Publicat

pe

De către

Curtea Constituțională va examina luni, 4 iunie, sesizarea a șapte deputați PL, care pretind că obligativitatea utilizării limbii ruse, dar și traducerea documentelor și actelor publice în această limbă ar contraveni Constituției.

Sesizarea a fost depusă în ianuarie 2018.

Deputații susțin că includerea limbii ruse în cerințele prevăzute de cele cinci legi contestate ar încălca dreptul la egalitate al tuturor cetățenilor în fața legii, așa cum etnia rusă ar constitui doar 4% din populația Republicii Moldova (conform datelor ultimului recensământ publicat), iar în acest fel obligativitatea utilizării limbii ruse instituie un tratament diferențiat pentru vorbirea celorlalte limbi minoritare.

Potrivit autorilor sesizării, „niciun act internațional din domeniul protecției drepturilor persoanelor care aparțin minorităților naționale nu consacră dreptul de a comunica cu autoritățile publice în altă limbă decât cea oficială/oficiale, excepție fiind zonele locuite tradițional sau în număr substanțial de astfel de persoane, unde, în anumite condiții, în relațiile cu autoritățile publice poate fi utilizată limba minoritară”.

De asemenea, deputații semnalează că aceste legi ar încălca dreptul cetățenilor consacrat în Constituție privind păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale și lingvistice.

De notat că, tot luni, Înalta Curte va examina o altă sesizare depusă de președintelui statului, Igor Dodon, referitoare la modificările aduse Codului audiovizualului. Modificările interzic retransmiterea programelor din exteriorul Republicii Moldova care dezinformează și manipulează.

Potrivit lui Igor Dodon, această modificare a Codului ar contraveni mai multor articole din Constituție, printre care și dreptului la libera exprimare.

Prin această lege de modificare a Codului, este permisă transmisia programelor de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic din statele care au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, dar și din statele Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii și din Canada.

Aceste schimbări au fost introduse în legea audiovizualului, urmărindu-se realizarea scopului securității informaționale.

Citește mai departe