(Alegeri în Rusia) Atitudinea Ucrainei vs. cea a Republicii Moldova

În timp ce Rusia se pregătește de alegeri în Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului) de legislatura a 7-a, care vor avea loc la 18 septembrie 2016, Ucraina a anunță că va boicota alegerile legislative ruse din 18 septembrie pe teritoriul său, după ce a cerut recent comunității internaționale să nu recunoască rezultatele scrutinului în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în urmă cu doi ani. În acealași timp, MAEIE al RM a declarat deja că nu vede niciun fel obstacole pentru deschiderea secțiilor de votare pe malul drept al Nistrului, însă nu recomandă ca acestea să fie deschise şi în Transnistria.

„Președintele (Petro Poroșenko) l-a însărcinat pe ministrul de externe să informeze Moscova cu privire la imposibilitatea organizării alegerilor ruse pe teritoriul Ucrainei”, a scris Sviatoslav Țegolko, purtătorul de cuvânt al lui Poroșenko, pe contul său de Twitter.

Anunțul vine după ce, în această săptămână, MAE rus le-a cerut autorităților ucrainene să garanteze securitatea ambasadelor și consulatelor ruse din Kiev, Odesa, Harkov și Lvov în ziua votului. La scrutinele precedente, rușii și-au putut exercita dreptul de vot în legațiile diplomatice ruse din statul vecin, atât în capitala Kiev, cât și în alte orașe din țară.

Rada Supremă (Parlamentul ucrainean) a cerut joi comunității internaționale să refuze să trimită observatori la scrutinul legislativ rus, primul după anexarea de către Rusia a Crimeii, unde sunt înregistrați aproape 1,8 milioane de alegători. Referitor la această solicitare a Radei Supreme, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că Rusia nu va lua în seamă poziția oficială a Ucrainei, “de vreme ce Crimeea este teritoriu rus”.

Șefa Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ella Pamfilova, a declarat la rândul ei că va avea consultări cu MAE rus pentru a decide ce măsuri să ia pe fondul boicotului ucrainean. Ea a mai spus că cetățenii ruși au dreptul să voteze în alte țări din regiune, deși au domiciliu permanent în Ucraina, în timp ce diplomații și personalul ambasadelor și consulatelor își pot exercita dreptul de vot în avans.

25 secții de votare pe teritoriul RM

Conform datelor MAE al FR, la 1 iulie 2016 numărul alegătorilor ruși aflați peste hotare era de 1,8 milioane, dintre care 1,6 milioane locuiesc permanent în afara țării. Așadar, în afara granițelor FR au fost constituite 371 de secții de votare, dintre care 25 urmând să fie deschise în RM: câte una la Chișinău, Bălți, Comrat şi 22 în Transnistria.

MAEIE al RM a declarat deja că nu vede niciun fel obstacole pentru deschiderea secțiilor de votare pe malul drept al Nistrului, însă nu recomandă ca acestea să fie deschise şi în Transnistria. Anterior, Ambasada Federației Ruse în RM s-a adresat autorităților moldovene cu rugămintea de a contribui la organizarea și desfășurarea pe teritoriul RM a alegerilor în Duma de Stat a FR. Astfel, reprezentanții misiunii diplomatice și-au anunțat intenția de a deschide câte o secție de votare la Chișinău, Bălți și Comrat, să asigure deplasarea urnelor mobile la Cahul, dar și să deschidă 22 secții de votare în Transnistria.

Sursa: Moldova.org / Agerpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.