Ala Mîndîcanu: Un “partid al emigranților”? Nu, mersi!

Ideea unui "partid al migranților" e promovată de mai mult timp încoace – despre asta mi-a vorbit și răposatul Sergiu Răileanu.

Și în discuțiile cu dumnealui, și acum, afirm cu tărie că ideea unui partid politic al migranților nu este una constructivă și de viitor.

Partidele se formează conform doctrinelor politice, nu conform locului de stabilire a persoanelor.

Cine își poate asuma sarcina să-i bage pe toți emigranții și migranții sub acoperișul unui singur partid? Nimeni!

Eu, ca cetățean liber, votez cu cine vreau, oriunde m-aș afla. Calea unui partid al migranților (mai aveți vreun exemplu de acest fel pe undeva în lume?) este împărtășită doar de cineva care vrea să stea la Chișinău, fluturând drapelul diasporei: Vedeți cine sunt eu? Diaspora toată, un milion de voturi, este cu mine. Și să traga foloase, căpătând acces la posturi, beneficii etc.

Înainte de a promova această idee, să văd câte semnături vor aduna inițiatorii de la migranți în folosul acestei inițiative năstrușnice.

Diaspora, prin cetățenii moldoveni, activi politic, împrăștiați în lumea largă, trebuie să aibă mereu posibilitatea să influențeze ORICE partid, înregistrat oficial în Republica Moldova și să ceară TUTUROR liderilor politici promovarea intereselor acelui milion, fugit de-a lungul ultimilor 10 ani de răul elitelor incapabile să gestioneze treburile statului judicios și în beneficiul cetățeanului simplu.

Așa că solidaritatea diasporei nu trebuie să se manifeste prin crearea unui ghetou pentru cei plecați, băgați artificial în chingile unei singure entități politice, ci prin armonizarea activităților comune ce au drept scop influențarea eficientă a elitelor țării noastre, fie de dreapta sau de stânga, în politicile de promovare a reformelor economice și sociale, în continuarea fermă a programului integrării europene, de stopare a fenomenului migrației necontrolate și a exodului de creieri, de apropierea continuă de România, aliat sigur și firesc al Republicii Moldova în mișcarea sa spre civilizație, progres și democrație.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.