Ala Beleavschi: Consumatorul canadian ştie deja despre produsele moldoveneşti// INTERVIU — Moldova.org
Connect with us

Diaspora

Ala Beleavschi: Consumatorul canadian ştie deja despre produsele moldoveneşti// INTERVIU

Publicat

pe

Acum 25 de ani, pe data de 20 februarie, au fost stabilite relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Canada. Misiunea diplomatică a ţării noastre în Canada a fost deschisă acum mai bine de 3 ani. Primul ambasador cu reşedinţa la Ottawa, Ala BELEAVSCHI, care pe data de 19 februarie a marcat  25 de ani in serviciul diplomatic, ceea ce o face mândră pentru faptul că practic a stat la bazele formării diplomaţiei moldoveneşti, a menţionat că um element important, în viziunea sa, ar fi ca din momentul inaugurarii, Ambasada şi-a sporit vizibilitatea în Canada, astfel încât a fost aleasâ, în ianuarie 2017, în calitate de Preşedinte al Asociaţiei femeilor ambasadoare şi înalţi comisari la Ottawa. Este o asociaţie, care în acest an marchează cea de-a 10 aniversare de la constituire. Despre evoluţia relaţiilor moldo-canadiene în interviul ce urmează.

 Doamnă ambasador,  deşi relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Canada au fost stabilite acum 25 de ani, ambasada ţării noastre la Ottawa a fost deschisă acum mai bine de 3 ani. Până a avea misiunea diplomatică cum a fost asigurată cooperarea bilaterală moldo-canadiană?

Mă bucur pentru posibilitatea de a vorbi despre evenimentul pe care îl sărbătorim în relația dintre Republica Moldova și Canada. La scurt timp, la doar 4 luni după proclamarea Independenței RM, Canada a recunoscut noul stat independent și suveran, apărut pe harta lumii. Iar peste 2 luni au și fost stabilite relațiile diplomatice între Republica Moldova și Canada. Printre primele misiuni diplomatice deschise de țara noastră peste hotare au fost cele din România, Federația Rusă și Statele Unite ale Americii. Iar prima echipă a Ambasadei noastre din Washington, din care am avut onoarea să fac parte, a și fost acreditată prin cumul în Canada. Am avut atunci onoarea de a-l însoți pe primul Ambasador al RM în SUA, dl Nicolae Țâu, la prezentarea scrisorilor de acreditare Guvernatorului General al Canadei în anul 1995.

Iată că așa a vrut, probabil, soarta ca peste 18 ani să mai vin în Canada, de această dată pentru a-mi prezenta scrisorile de acreditare în calitate de primul Ambasador al RM în această țară cu reședința la Ottawa.

Deci, timp de 18 ani RM a fost acreditată în Canada de la Washington, reușind să stabilească și să mențină contacte bilaterale cu autoritățile canadiene și cu sectorul privat. Desigur, acreditarea prin cumul, de la distanță, limitează frecvența acestor contacte și într-o anumită măsură, afectează calitatea acestora. Astfel, decizia Guvernului RM din 2013 de a deschide o misiune diplomatică permanentă cu sediul în capitala federală a Canadei a venit tocmai pentru a extinde aria de cooperare și de a atribui un caracter permanent acestor contacte.

Dumneavoastră, fiind primul ambasador al Republicii Moldova cu reşedinţa la Ottawa, a trebuit să recuperaţi mult, inclusiv pe dimensiunea politică, dar şi cea comercial-economică. Care sunt  realizările cele mai deosebite în acest context ?

Unul din principalele obiective pe care și le-a propus Ambasada în dezvoltarea dialogului cu Canada a fost de a face ca RM să devină cât mai cunoscută în Canada, întrucât am realizat de la începutul mandatului că societatea canadiană cunoaște puțin despre țara noastră, despre rădăcinile noaste, bogatele tradiții culturale, dar și despre năzuințele acestui popor. Nu mai puțin cunoscută pentru canadieni a fost și producția noastră cu care ne mândrim și pe care am putea exporta în Canada.

Însă, nu voi fi corectă dacă voi spune că RM a fost o enigmă pentru canadieni în toți acești ani până la deschiderea Ambasadei – rolul de promovare a țării l-au exercitat cu succes, după cum am spus anterior, colegii mei de la Ambasada la Washington, dar și moldovenii stabiliți cu traiul în Canada. Ei au fost cei care au deschis afaceri în Canada și au adus primele produse moldovenești pe această piață, ei au fost cei care au promovat cu multă mândrie cultura și tradițiile noastre. Deci, prima echipă a Ambasadei la Ottawa a venit deja pe un teren arat, vorbind metaforic. Urma doar să dezvoltăm în continuare aceste contacte, să contribuim la consolidarea cunoștințelor despre țara noastră, a încrederii partenerilor noștri în capacitatea și voința țării noastre de a crea un stat democratic bazat pe valori europene și universale.

Cât privește dialogul politic cu Canada, aici rolul Ambasadei a fost unul important, calitatea căruia fiind determinată de caracterul permanent și consistent al contactelor cu autoritățile canadiene, atât la nivel federal, cât și cel al provinciilor canadiene.

Iată aici aș putea menționa, că în acești 3 ani de la deschiderea Ambasadei, s-a reuși realizarea, în premieră, a unui schimb de vizite ale miniștrilor de externe ale celor două țări, vizită în Canada a Președintelui Parlamentului RM, vizita la Chișinău a Preşedintelui Comisiei pentru Politica Externă din Camera Comunelor.  Primele contacte stabilite la nivel înalt au fost ulterior dezvoltate la nivel de experți în cadrul vizitelor în Canada a viceminiștrilor de externe, agricultură, transporturi și altele. Anul trecut, la Chișinău, au avut loc primele consultări politice între cele două ministere de externe.

Deci, după cum vedeți, a fost o perioadă destul de intensă în dialogul nostru bilateral.

Drept rezultat, în noiembrie 2014, Camera Comunelor a adoptat în unanimitate, moțiunea parlamentară în sprijinul opțiunii europene a RM. Un alt gest de solidaritate și sprijin pentru RM și agenda ei de reforme democratice a fost făcut în noiembrie 2016 de Președintele Grupului parlamentar de prietenie, Alexandra Mendès, care a făcut o declarație în plenul Parlamentului canadian cu privire la RM. De altfel, crearea în iunie anului trecut a Grupului parlamentar de prietenie, care întrunește reprezentanți ai ambelor camere ale Parlamentului canadian și ai tuturor fracțiunilor parlamentare, este o realizare incontestabilă în efortul de promovare a dialogului politic bilateral. Aș vrea să mai menționez aici că atât grupul parlamentar de prietenie creat în cadrul Legislativului canadian, cât și cel constituit la Chișinău, este condus de femei. În fruntea Grupului parlamentar din Moldova se află dna Oxana Domenti, președintele Comisiei pentru Protecție Socială, Sănătate și Familie. Cred ca această coincidență nu este una întâmplătoare. Problema drepturilor femeilor și egalității de gen constituie o prioritate pentru guvernul canadian și este foarte actuală pentru societatea moldovenească. Ne propunem consolidarea colaborării interparlamentare, în special între cele două grupuri de prietenie, și lucrăm activ în această direcție.

Pe măsură ce cooperarea bilaterală se consolida, Canada s-a angajat tot mai activ să susțină Republica Moldova în eforturile ei de modernizare. Asistența oferită de guvernul canadian pe parcursul ultimilor 3 ani a vizat domenii precum consolidarea capacităților serviciului vamal și a poliției de frontieră în lupta cu corupția, susținerea sectorului asociativ din RM în facilitarea dialogului acestuia cu autoritățile centrale. Doar în anul 2016 guvernul Canadei și-a triplat asistența, față de anul 2015, din cadrul Fondului pentru Inițiative Locale destinată RM.

Ambasada a organizat mai multe acțiuni de promovare pe piața canadiană a vinurilor și produselor agricole moldovenești.  Care este impactul acestor acţiuni ? Ar putea piața canadiană  să fie deschisă pentru producătorii moldoveni ?

 Vă vorbeam despre existența unor schimburi comercial-economice până la deschiderea Ambasadei la Ottawa. Această cooperare și-a văzut o intensificare vădită. Vă voi da doar câteva cifre: față de anul 2013, când a fost inaugurată Ambasada, exporturile moldovenești au crescut de 3 ori, deci cu 300%. În 2015, exportul vinurilor autohtone în Canada a crescut de 10 ori față de anul 2013 și de 4.4 ori față de anul 2014. Deci, astăzi, consumătorul canadian ştie  deja despre producția noastră vitivinicolă și îi apreciază calitatea.

Exportăm pe piața canadiană și produsele alimentare preparate, inclusiv fructe și legume conservate. Cât privește exporturile de fructe și legume proaspete, aceasta presupune un proces mult mai complex și anevoios de asigurare a conformității standardelor noastre fitosanitare cu cele aplicate în Canada. Însă ne aflăm în contact direct cu autoritățile canadiene competente în vederea accelerării acestui proces.

CETA are ca scop crearea unei zone de liber schimb între Canada și Uniunea Europeană, aşa cum este şi DCFTA între Republica Moldova şi UE. Intrarea în vigoare a acestor acorduri cum influenţează nivelul schimburilor comercial-economice între Republica Moldova şi Canada?

Acordul Comercial-Economic Comprehensiv semnat în octombrie anul trecut între Canada și UE și ratificat săptămâna trecută de Parlamentul European mai are de parcurs un drum până la intrarea integrală în vigoare. În viitorul apropiat se așteaptă ratificarea Acordului CETA de Parlamentul canadian, după care peste 90% din prevedirile acestuia vor fi puse în aplicare provizorie până la ratificarea acordulii de toate cele 28 state membre ale UE.

Cât privește efectele CETA asupra comerțului cu RM, sper că sporirea prezenței businessului canadian în Europa și în regiunea noastră va determina oamenii de afaceri canadieni să-și extindă tot mai mult prezența pe continent, cu tot mai mult că Canada mai are semnat un acord de liber schimb cu Ucraina care ar putea aduce tot mai multe companii canadiene în vecinătatea noastră. Iar faptul că RM implementează, deja de 2 ani, Acordul de liber schimb cu UE ar fi un element favorabil în acest sens.

Un alt avantaj și stimul pentru venirea businessului canadian în RM îl va constitui și Acordul de Promovare și Protejare a Investițiilor între RM și Canada, care este practic pregătit pentru semnare, ceea ce va garanta afacerile și investițiile canadiene în economia noastră în fața unor eventuale riscuri.

Concetăţenii noştri stabiliţi în Canada, cu siguranţă,  au salut deschiderea Ambasadei Republicii Moldova la Ottawa. Vin des la Ambasadă, propun teme pentru discuţii, activităţi?

Când vorbim despre prezența concetățenilor noștri în Canada, notăm nu doar una numerică, ci în special cea calitativă. De mai multe ori am auzit comentariile reprezentanților altor comunități etno-culturale din Canada în care au fost remarcate și chiar luate drept exemplu activismul și spiritul de unitate ce ne caracterizează diaspora din Canada. Mă bucur să constat că din cele 15 asociații active de moldoveni, care activează pe teritoriul Canadei, 3 au fost fondate în ultimii ani, inclusiv cu sprijinul Ambasadei. Acum a venit timpul să creăm o platformă de colaborare între toate aceste asociații și ne propunem organizarea, în viitorul apropiat, a unui congres al asociațiilor, ceea ce ar permite o mai bună coordonare a activităților acestora în scopul consolidării vocii diasporei și, totodată, conjugării eforturilor pentru organizarea unor evenimente de anvergură pe teritoriul Canadei.

Mă bucur că dialogul Ambasadei cu conaționalii noștri stabiliți în Canada este unul permanent, activ și constructiv. Utilizăm, în acest scop, toate canalele de comunicare disponibile: contactele personale, audiența cetățenilor care se adresează la Ambasadă pentru servicii consulare, pagina web al Ambasadei, rețelele de socializare (doar anul trecut contul Ambasadei pe Facebook a fost urmărit permanent de cca 1000 de utilizatori).

Diaspora este mereu alături atunci când Ambasada organizează diverse acțiuni, dar și noi, echipa misiunii diplomatice, suntem prezenți la evenimentele desfășurate de asociațiile de moldoveni și le oferim sprijinul nostru, în măsura posibilităților. Doar anul trecut, la inițiativa și cu sprijinul Ambasadei au fost organizate peste 26 de evenimente cu caracter cultural, sportiv, educațional. Ținem mult la această relație de colaborare stabilită cu concetățenii noștri!.

Anatol CACIUC

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Diaspora

Moldovenii din diasporă primesc, și în acest an, pașaportul turistului

Publicat

pe

De către

Moldovenii din diasporă, care revin acasă, în luna august, au parte de surprize frumoase. La punctul de trecere a frontierei primesc o broșură de cupoane de reducere în formă de pașaport al turistului, valabil în perioada august – octombrie 2018.

Evenimentul face parte din campania națională „Fii Oaspetele Nostru” (#fiioaspetelenostru, #beourguest), care scoate la iveală ospitalitatea, drept trăsătura de bază a poporului moldovean. Cetățenii din diasporă sunt invitați să fie turiști la ei acasă și cunoscând tezaurul turistic să devină ambasadori ai turismului invitând și alți oaspeți și turiști.

Pentru a facilita decizia de călătorie prin Moldova, pe portalul 360.moldova.travel sunt disponibile 12 tururi virtuale ale vinăriilor, pensiunilor turistice și a altor obiective turistice. Iar pentru a promova destinațiile turistice, diaspora este îndemnată să posteze pe rețelele de socializare fotografii și video-uri cu impresii din călătorii, indicând locațiile și utilizând hashtagurile #visitmoldova #beourguest #fiioaspetelenostru.

Scopul distribuției acestui pașaport este de a mobiliza membrii diasporei pentru descoperirea și promovarea potențialului turistic al Republicii Moldova conform Strategiei de dezvoltare a turismului 2020 și Strategiei naționale „Diaspora 2025”.

Persoanele din diaspora Republicii Moldova revenite în țară, în vacanță prin intermediul pașaportului turistului vor putea beneficia de reduceri la produsele și serviciile prestate de agenții economici din industria viti-vinicolă și a turismului din Republica Moldova pe durata august – octombrie 2018.

Distribuția pașapoartelor turistice este organizată de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, în parteneriat cu  Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat.

Citește mai departe

Diaspora

Guvernul va sprijini inițiativele diasporei, în cadrul Programului „DAR 1+3”

Publicat

pe

De către

Moldovenii din diasporă sunt încurajați să investească în dezvoltarea localităților de origine. Autorii proiectelor vor fi susținuți financiar de către Guvern, care a alocat 5 milioane de lei pentru acest an.

Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”, aprobat astăzi de Guvern, este prevăzut pentru perioada 2018-2025 și presupune susținerea proiectelor de infrastructură, agricole, de protecție a mediului, de eficiență energetică, dar și de promovare a turismului rural.

De asemenea, vor fi eligibile proiecte educaționale, dar și de protecție socială, inclusiv de deschidere a centrelor medicale sau a cantinelor sociale.

În anul curent, Guvernul va oferi suport financiar pentru implementarea a cel mult 25 de proiecte de dezvoltare locală. Pentru un proiect din bugetul de stat va fi alocată o sumă de până la 200 mii de lei, care să acopere  maximum 50% din cheltuieli. Dosarele vor fi acceptate în baza principiului „primul venit, primul servit”, până la epuizarea resurselor financiare disponibile.

Condiția de bază pentru a obține finanțări de la stat în cadrul Programului „DAR 1+3” este ca și beneficiarul să aibă o contribuție financiară, dar și să fie susținut de autoritățile locale și de un partener de dezvoltare sau donator.

În perioada 2015-2018, în 40 de localități au fost implementate 36 de proiecte promovate de diasporă.

Citește mai departe

Diaspora

Experiența profesională internațională a fost împătărșită acasă grație proiectului „4 hands, back to origins”

Publicat

pe

De către

Corneliu Tiulenev și Maxim Surdu, reprezentanţi ai disporei noastre din Danemarca au revenit acasă ca să desfășoare proiectul „4 hands, back to origins” – „4 mâini. Acasă” și să împărtășească, la Castel Mimi, cunoștințele, abilitățile și experiența profesională în domeniul degustării, prezentării și alegerii vinurilor în Republica Moldova, precum şi a oferi un master class din bucătăria interaţională pentru 10 bucătari locali.

Activităţile s-au desfăşurat în cadrul programului de granturi tematice Diaspora Engegement Hub (DEH), subprogramul Reîntoarcerea profesională a diasporei, implementat de către Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului relații cu diaspora (BRD) şi finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Pe lângă publicul interesat de domeniu, la eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai BRD, care au apreciat profesionalismul concetățenilor noștri din Danemarca, menționând că Guvernul Republicii Moldova susține ideile inovative ale membrilor diasporei, care contribuie la dezvoltarea țării noastre.

Corneliu Tiulenev este manager sommelier la Mother Company (două restaurante în Copenhaga și Londra, un wine shop/bar la Copenhaga, doar vinuri italienești) și are o experiență de 12 ani în Italia în „privat dinning”.

Maxim Surdu este bucătar-șef la Restaurantul Aamanns 1921 din Copenhaga și are o experiență în unele dintre cele mai renumite restaurante din lume, cu două și chiar trei stele Michelin, precum Noma, Geranium, Narisawa și Nobu.

Citește mai departe