Connect with us

Diaspora

Ala Beleavschi: Consumatorul canadian ştie deja despre produsele moldoveneşti// INTERVIU

Publicat

pe

Acum 25 de ani, pe data de 20 februarie, au fost stabilite relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Canada. Misiunea diplomatică a ţării noastre în Canada a fost deschisă acum mai bine de 3 ani. Primul ambasador cu reşedinţa la Ottawa, Ala BELEAVSCHI, care pe data de 19 februarie a marcat  25 de ani in serviciul diplomatic, ceea ce o face mândră pentru faptul că practic a stat la bazele formării diplomaţiei moldoveneşti, a menţionat că um element important, în viziunea sa, ar fi ca din momentul inaugurarii, Ambasada şi-a sporit vizibilitatea în Canada, astfel încât a fost aleasâ, în ianuarie 2017, în calitate de Preşedinte al Asociaţiei femeilor ambasadoare şi înalţi comisari la Ottawa. Este o asociaţie, care în acest an marchează cea de-a 10 aniversare de la constituire. Despre evoluţia relaţiilor moldo-canadiene în interviul ce urmează.

 Doamnă ambasador,  deşi relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Canada au fost stabilite acum 25 de ani, ambasada ţării noastre la Ottawa a fost deschisă acum mai bine de 3 ani. Până a avea misiunea diplomatică cum a fost asigurată cooperarea bilaterală moldo-canadiană?

Mă bucur pentru posibilitatea de a vorbi despre evenimentul pe care îl sărbătorim în relația dintre Republica Moldova și Canada. La scurt timp, la doar 4 luni după proclamarea Independenței RM, Canada a recunoscut noul stat independent și suveran, apărut pe harta lumii. Iar peste 2 luni au și fost stabilite relațiile diplomatice între Republica Moldova și Canada. Printre primele misiuni diplomatice deschise de țara noastră peste hotare au fost cele din România, Federația Rusă și Statele Unite ale Americii. Iar prima echipă a Ambasadei noastre din Washington, din care am avut onoarea să fac parte, a și fost acreditată prin cumul în Canada. Am avut atunci onoarea de a-l însoți pe primul Ambasador al RM în SUA, dl Nicolae Țâu, la prezentarea scrisorilor de acreditare Guvernatorului General al Canadei în anul 1995.

Iată că așa a vrut, probabil, soarta ca peste 18 ani să mai vin în Canada, de această dată pentru a-mi prezenta scrisorile de acreditare în calitate de primul Ambasador al RM în această țară cu reședința la Ottawa.

Deci, timp de 18 ani RM a fost acreditată în Canada de la Washington, reușind să stabilească și să mențină contacte bilaterale cu autoritățile canadiene și cu sectorul privat. Desigur, acreditarea prin cumul, de la distanță, limitează frecvența acestor contacte și într-o anumită măsură, afectează calitatea acestora. Astfel, decizia Guvernului RM din 2013 de a deschide o misiune diplomatică permanentă cu sediul în capitala federală a Canadei a venit tocmai pentru a extinde aria de cooperare și de a atribui un caracter permanent acestor contacte.

Dumneavoastră, fiind primul ambasador al Republicii Moldova cu reşedinţa la Ottawa, a trebuit să recuperaţi mult, inclusiv pe dimensiunea politică, dar şi cea comercial-economică. Care sunt  realizările cele mai deosebite în acest context ?

Unul din principalele obiective pe care și le-a propus Ambasada în dezvoltarea dialogului cu Canada a fost de a face ca RM să devină cât mai cunoscută în Canada, întrucât am realizat de la începutul mandatului că societatea canadiană cunoaște puțin despre țara noastră, despre rădăcinile noaste, bogatele tradiții culturale, dar și despre năzuințele acestui popor. Nu mai puțin cunoscută pentru canadieni a fost și producția noastră cu care ne mândrim și pe care am putea exporta în Canada.

Însă, nu voi fi corectă dacă voi spune că RM a fost o enigmă pentru canadieni în toți acești ani până la deschiderea Ambasadei – rolul de promovare a țării l-au exercitat cu succes, după cum am spus anterior, colegii mei de la Ambasada la Washington, dar și moldovenii stabiliți cu traiul în Canada. Ei au fost cei care au deschis afaceri în Canada și au adus primele produse moldovenești pe această piață, ei au fost cei care au promovat cu multă mândrie cultura și tradițiile noastre. Deci, prima echipă a Ambasadei la Ottawa a venit deja pe un teren arat, vorbind metaforic. Urma doar să dezvoltăm în continuare aceste contacte, să contribuim la consolidarea cunoștințelor despre țara noastră, a încrederii partenerilor noștri în capacitatea și voința țării noastre de a crea un stat democratic bazat pe valori europene și universale.

Cât privește dialogul politic cu Canada, aici rolul Ambasadei a fost unul important, calitatea căruia fiind determinată de caracterul permanent și consistent al contactelor cu autoritățile canadiene, atât la nivel federal, cât și cel al provinciilor canadiene.

Iată aici aș putea menționa, că în acești 3 ani de la deschiderea Ambasadei, s-a reuși realizarea, în premieră, a unui schimb de vizite ale miniștrilor de externe ale celor două țări, vizită în Canada a Președintelui Parlamentului RM, vizita la Chișinău a Preşedintelui Comisiei pentru Politica Externă din Camera Comunelor.  Primele contacte stabilite la nivel înalt au fost ulterior dezvoltate la nivel de experți în cadrul vizitelor în Canada a viceminiștrilor de externe, agricultură, transporturi și altele. Anul trecut, la Chișinău, au avut loc primele consultări politice între cele două ministere de externe.

Deci, după cum vedeți, a fost o perioadă destul de intensă în dialogul nostru bilateral.

Drept rezultat, în noiembrie 2014, Camera Comunelor a adoptat în unanimitate, moțiunea parlamentară în sprijinul opțiunii europene a RM. Un alt gest de solidaritate și sprijin pentru RM și agenda ei de reforme democratice a fost făcut în noiembrie 2016 de Președintele Grupului parlamentar de prietenie, Alexandra Mendès, care a făcut o declarație în plenul Parlamentului canadian cu privire la RM. De altfel, crearea în iunie anului trecut a Grupului parlamentar de prietenie, care întrunește reprezentanți ai ambelor camere ale Parlamentului canadian și ai tuturor fracțiunilor parlamentare, este o realizare incontestabilă în efortul de promovare a dialogului politic bilateral. Aș vrea să mai menționez aici că atât grupul parlamentar de prietenie creat în cadrul Legislativului canadian, cât și cel constituit la Chișinău, este condus de femei. În fruntea Grupului parlamentar din Moldova se află dna Oxana Domenti, președintele Comisiei pentru Protecție Socială, Sănătate și Familie. Cred ca această coincidență nu este una întâmplătoare. Problema drepturilor femeilor și egalității de gen constituie o prioritate pentru guvernul canadian și este foarte actuală pentru societatea moldovenească. Ne propunem consolidarea colaborării interparlamentare, în special între cele două grupuri de prietenie, și lucrăm activ în această direcție.

Pe măsură ce cooperarea bilaterală se consolida, Canada s-a angajat tot mai activ să susțină Republica Moldova în eforturile ei de modernizare. Asistența oferită de guvernul canadian pe parcursul ultimilor 3 ani a vizat domenii precum consolidarea capacităților serviciului vamal și a poliției de frontieră în lupta cu corupția, susținerea sectorului asociativ din RM în facilitarea dialogului acestuia cu autoritățile centrale. Doar în anul 2016 guvernul Canadei și-a triplat asistența, față de anul 2015, din cadrul Fondului pentru Inițiative Locale destinată RM.

Ambasada a organizat mai multe acțiuni de promovare pe piața canadiană a vinurilor și produselor agricole moldovenești.  Care este impactul acestor acţiuni ? Ar putea piața canadiană  să fie deschisă pentru producătorii moldoveni ?

 Vă vorbeam despre existența unor schimburi comercial-economice până la deschiderea Ambasadei la Ottawa. Această cooperare și-a văzut o intensificare vădită. Vă voi da doar câteva cifre: față de anul 2013, când a fost inaugurată Ambasada, exporturile moldovenești au crescut de 3 ori, deci cu 300%. În 2015, exportul vinurilor autohtone în Canada a crescut de 10 ori față de anul 2013 și de 4.4 ori față de anul 2014. Deci, astăzi, consumătorul canadian ştie  deja despre producția noastră vitivinicolă și îi apreciază calitatea.

Exportăm pe piața canadiană și produsele alimentare preparate, inclusiv fructe și legume conservate. Cât privește exporturile de fructe și legume proaspete, aceasta presupune un proces mult mai complex și anevoios de asigurare a conformității standardelor noastre fitosanitare cu cele aplicate în Canada. Însă ne aflăm în contact direct cu autoritățile canadiene competente în vederea accelerării acestui proces.

CETA are ca scop crearea unei zone de liber schimb între Canada și Uniunea Europeană, aşa cum este şi DCFTA între Republica Moldova şi UE. Intrarea în vigoare a acestor acorduri cum influenţează nivelul schimburilor comercial-economice între Republica Moldova şi Canada?

Acordul Comercial-Economic Comprehensiv semnat în octombrie anul trecut între Canada și UE și ratificat săptămâna trecută de Parlamentul European mai are de parcurs un drum până la intrarea integrală în vigoare. În viitorul apropiat se așteaptă ratificarea Acordului CETA de Parlamentul canadian, după care peste 90% din prevedirile acestuia vor fi puse în aplicare provizorie până la ratificarea acordulii de toate cele 28 state membre ale UE.

Cât privește efectele CETA asupra comerțului cu RM, sper că sporirea prezenței businessului canadian în Europa și în regiunea noastră va determina oamenii de afaceri canadieni să-și extindă tot mai mult prezența pe continent, cu tot mai mult că Canada mai are semnat un acord de liber schimb cu Ucraina care ar putea aduce tot mai multe companii canadiene în vecinătatea noastră. Iar faptul că RM implementează, deja de 2 ani, Acordul de liber schimb cu UE ar fi un element favorabil în acest sens.

Un alt avantaj și stimul pentru venirea businessului canadian în RM îl va constitui și Acordul de Promovare și Protejare a Investițiilor între RM și Canada, care este practic pregătit pentru semnare, ceea ce va garanta afacerile și investițiile canadiene în economia noastră în fața unor eventuale riscuri.

Concetăţenii noştri stabiliţi în Canada, cu siguranţă,  au salut deschiderea Ambasadei Republicii Moldova la Ottawa. Vin des la Ambasadă, propun teme pentru discuţii, activităţi?

Când vorbim despre prezența concetățenilor noștri în Canada, notăm nu doar una numerică, ci în special cea calitativă. De mai multe ori am auzit comentariile reprezentanților altor comunități etno-culturale din Canada în care au fost remarcate și chiar luate drept exemplu activismul și spiritul de unitate ce ne caracterizează diaspora din Canada. Mă bucur să constat că din cele 15 asociații active de moldoveni, care activează pe teritoriul Canadei, 3 au fost fondate în ultimii ani, inclusiv cu sprijinul Ambasadei. Acum a venit timpul să creăm o platformă de colaborare între toate aceste asociații și ne propunem organizarea, în viitorul apropiat, a unui congres al asociațiilor, ceea ce ar permite o mai bună coordonare a activităților acestora în scopul consolidării vocii diasporei și, totodată, conjugării eforturilor pentru organizarea unor evenimente de anvergură pe teritoriul Canadei.

Mă bucur că dialogul Ambasadei cu conaționalii noștri stabiliți în Canada este unul permanent, activ și constructiv. Utilizăm, în acest scop, toate canalele de comunicare disponibile: contactele personale, audiența cetățenilor care se adresează la Ambasadă pentru servicii consulare, pagina web al Ambasadei, rețelele de socializare (doar anul trecut contul Ambasadei pe Facebook a fost urmărit permanent de cca 1000 de utilizatori).

Diaspora este mereu alături atunci când Ambasada organizează diverse acțiuni, dar și noi, echipa misiunii diplomatice, suntem prezenți la evenimentele desfășurate de asociațiile de moldoveni și le oferim sprijinul nostru, în măsura posibilităților. Doar anul trecut, la inițiativa și cu sprijinul Ambasadei au fost organizate peste 26 de evenimente cu caracter cultural, sportiv, educațional. Ținem mult la această relație de colaborare stabilită cu concetățenii noștri!.

Anatol CACIUC

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Diaspora

Programul „Mărțișor de acasă” se va desfășura în diasporă

Publicat

pe

De către

La început de primăvară, Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Biroul relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat în colaborare cu ambasadele Republicii Moldova și asociațiile din diasporă organizează programul cu genericul „Mărțișor de acasă”.

„Mărțișor de acasă”, program guvernamental dedicat diasporei Republicii Moldova, se va desfășura în conformitate cu planul de acțiuni pentru anii 2016-2018 privind implementarea Strategiei naționale „Diaspora – 2025”, în care este prevăzut elaborarea și implementarea programelor destinate menținerii identității naționale, culturale și lingvistice.

Programul are drept scop consolidarea diasporei, promovarea tradițiilor și a imaginii pozitive a Republicii Moldova peste hotare prin intermediul „Mărțișorului”, precum și păstrarea legăturilor emoționale, culturale și de identitate ale cetățenilor Republicii Moldova stabiliți peste hotare cu țara de origine.

Programul se planifică a fi organizat în țările unde există un număr mare de cetățeni ai Republicii Moldova, dar la solicitările cărora BRD, anterior, nu a dat curs: Olanda or. Haga (03 martie), Belgia or. Bruxelles (04 martie), Grecia or. Atena (11 martie), România or. București (24 martie) și Spania or. Barcelona (25 martie).

În cadrul evenimentului, se vor desfășura ateliere tematice de lucru care vor include tehnici de confecționare a mărțișoarelor, iar trupa Alex Calancea Band din Republica Moldova va susține un program artistic, care va include un proiect inedit gândit, special, pentru diasporă.

Citește mai departe

Diaspora

Moldovenii de peste hotare vor putea efectua plăți online prin „Paynet service”

Publicat

pe

De către

Biroul relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat a semnat astăzi, 06 februarie, un Contract de colaborare cu Compania „Paynet service” – o societate nebancară care prestează servicii de emitere a monedei electronice și plăți.

În baza prezentului Contract vor fi promovate serviciile prestate de către Compania „Paynet service”, oferte care vor veni în ajutorul cetățenilor Republicii Moldova care se află peste hotarele țării, în a efectua plăți online pentru bunuri și servicii din Republica Moldova, precum și plăți în beneficiul persoanelor fizice, care sunt utilizatori ai portofelelor electronice/conturilor „Paynet service”.

De asemenea, Contractul prevede ca „Paynet service” să transmită către BRD, materiale de ordin informativ privind activitatea sa și să ofere consultații necesare, iar BRD, la rândul său, va transmite aceste informații în cadrul evenimentelor pe care le organizează cu reprezentanții diasporei Republicii Moldova din afara țării.

Citește mai departe

Diaspora

A fost creat Consiliul Național al Diasporei din Canada

Publicat

pe

De către

Asociațiile obștești ale diasporei Republicii Moldova au decis crearea Consiliului Național al Diasporei din Canada (CNDC). Decizia de constituire a fost luată la 20 ianuarie, în orașul Montréal, unde a avut loc o masă rotundă a asociațiilor diasporei din Canada.

CNDC a fost creat pentru a armoniza și coordona activitățile asociațiilor obștești ale diasporei și grupurilor comunitare în sporirea eficienței și vizibilității activităților culturale și economice naționale.

De asemenea, noul consiliul va menține relații permanente cu Republica Moldova, va coopera pe orizontală cu Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei Stat (BRD) și Ambasada Republicii Moldova în Canada, cu alți parteneri instituționali din Republica Moldova și Canada.

Proiectul, inițiat de reprezentanta diasporei Ala Mîndîcanu, doctor în științe economice, expert în comunicare, președinta Asociației Comunitatea Moldovenilor din Québec a fost susținut de către Biroul pentru Relații cu Diaspora și finanțat de către Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Misiunea în Moldova.

La Masa rotundă a asociațiilor diasporei canadiene au fost prezenți reprezentați din sectorul asociativ din Montréal, Edmonton, Calgary, Laval ș.a.

Cei peste 30 de participanți la întrunire au povestit despre realizările asociațiilor lor și au menționat necesitatea colaborării și comunicării eficiente între asociații.

Consiliul Național al Diasporei din Canada își va începe activitățile joi, 25 ianuarie 2018, când se va întruni la prima sa ședință pentru a discuta Programul de activitate pentru 2018-2019. Doamna Ala Mîndîcanu a fost aleasă prin consens ca Gestionar al CNDC.

Evenimentul s-a desfășurat grație Programului guvernamental „Grupurile de Excelență ale Diasporei”, parte a programului DIASPORA ENGAGEMENT HUB, care este implementat de BRD și OIM Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților de dezvoltare a Moldovei prin crearea parteneriatelor dintre diasporă și țara de origine”, finanțat de Fondul pentru Dezvoltare Internațională al OIM.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social55 de minute în urmă

Tragic! Patru persoane au fost găsite moarte într-o locuință din Bălți

O familie formată din patru persoane a fost găsită moartă în propria locuință în seara de 20 februarie în orașul...

Politică2 ore în urmă

Andrian Candu: Când vorbim despre viitorul Republicii Moldova apar amenințări că vine iarna

Când vorbim despre viitorul Republicii Moldova și unde vrem să fim, cu regret, apar elemente de securitate, amenințări că vine...

Social5 ore în urmă

Un deținut din Brănești clona profiluri pe ”Odnoklassniki” și cerea de la diferite persoane câte 500 – 1 000 euro

Un deținut de 27 de ani, care își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr.18-Brănești, este cercetat penal fiind suspectat de escrocherie....

Social6 ore în urmă

Încă 5 persoane, escortate la CNA în dosarul privind legalizarea construcţiilor autorizate şi neautorizate din Chişinău

Alte 5 persoane au fost escortate astăzi la CNA pentru audieri în dosarul ilegalităţilor, comise de către un grup infracţional,...

Social6 ore în urmă

Acord bilateral între Universitatea din Craiova şi Universitatea din Tiraspol

O delegaţie a Universităţii din Tiraspol efectuează, începând de marţi, o vizită de trei zile la Universitatea din Craiova, la...

Economie9 ore în urmă

Noi prețuri! Benzina și motorina se ieftinesc cu aproape un leu

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a micșorat marţi, 23 ianuarie, cu aproape un leu prețurile plafon la benzină şi...

Social9 ore în urmă

Poliţiştii au depistat muniţii într-o fâşie forestieră din sectorul Ciocana

Ofițerii de investigație ai sectorului Ciocana au intrat în posesia unei informații operative, precum că în fâșia forestieră din sectorul...

Advertisement

Opinii