Connect with us

Diaspora

Ala Beleavschi: Consumatorul canadian ştie deja despre produsele moldoveneşti// INTERVIU

Publicat

pe

Acum 25 de ani, pe data de 20 februarie, au fost stabilite relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Canada. Misiunea diplomatică a ţării noastre în Canada a fost deschisă acum mai bine de 3 ani. Primul ambasador cu reşedinţa la Ottawa, Ala BELEAVSCHI, care pe data de 19 februarie a marcat  25 de ani in serviciul diplomatic, ceea ce o face mândră pentru faptul că practic a stat la bazele formării diplomaţiei moldoveneşti, a menţionat că um element important, în viziunea sa, ar fi ca din momentul inaugurarii, Ambasada şi-a sporit vizibilitatea în Canada, astfel încât a fost aleasâ, în ianuarie 2017, în calitate de Preşedinte al Asociaţiei femeilor ambasadoare şi înalţi comisari la Ottawa. Este o asociaţie, care în acest an marchează cea de-a 10 aniversare de la constituire. Despre evoluţia relaţiilor moldo-canadiene în interviul ce urmează.

 Doamnă ambasador,  deşi relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Canada au fost stabilite acum 25 de ani, ambasada ţării noastre la Ottawa a fost deschisă acum mai bine de 3 ani. Până a avea misiunea diplomatică cum a fost asigurată cooperarea bilaterală moldo-canadiană?

Mă bucur pentru posibilitatea de a vorbi despre evenimentul pe care îl sărbătorim în relația dintre Republica Moldova și Canada. La scurt timp, la doar 4 luni după proclamarea Independenței RM, Canada a recunoscut noul stat independent și suveran, apărut pe harta lumii. Iar peste 2 luni au și fost stabilite relațiile diplomatice între Republica Moldova și Canada. Printre primele misiuni diplomatice deschise de țara noastră peste hotare au fost cele din România, Federația Rusă și Statele Unite ale Americii. Iar prima echipă a Ambasadei noastre din Washington, din care am avut onoarea să fac parte, a și fost acreditată prin cumul în Canada. Am avut atunci onoarea de a-l însoți pe primul Ambasador al RM în SUA, dl Nicolae Țâu, la prezentarea scrisorilor de acreditare Guvernatorului General al Canadei în anul 1995.

Iată că așa a vrut, probabil, soarta ca peste 18 ani să mai vin în Canada, de această dată pentru a-mi prezenta scrisorile de acreditare în calitate de primul Ambasador al RM în această țară cu reședința la Ottawa.

Deci, timp de 18 ani RM a fost acreditată în Canada de la Washington, reușind să stabilească și să mențină contacte bilaterale cu autoritățile canadiene și cu sectorul privat. Desigur, acreditarea prin cumul, de la distanță, limitează frecvența acestor contacte și într-o anumită măsură, afectează calitatea acestora. Astfel, decizia Guvernului RM din 2013 de a deschide o misiune diplomatică permanentă cu sediul în capitala federală a Canadei a venit tocmai pentru a extinde aria de cooperare și de a atribui un caracter permanent acestor contacte.

Dumneavoastră, fiind primul ambasador al Republicii Moldova cu reşedinţa la Ottawa, a trebuit să recuperaţi mult, inclusiv pe dimensiunea politică, dar şi cea comercial-economică. Care sunt  realizările cele mai deosebite în acest context ?

Unul din principalele obiective pe care și le-a propus Ambasada în dezvoltarea dialogului cu Canada a fost de a face ca RM să devină cât mai cunoscută în Canada, întrucât am realizat de la începutul mandatului că societatea canadiană cunoaște puțin despre țara noastră, despre rădăcinile noaste, bogatele tradiții culturale, dar și despre năzuințele acestui popor. Nu mai puțin cunoscută pentru canadieni a fost și producția noastră cu care ne mândrim și pe care am putea exporta în Canada.

Însă, nu voi fi corectă dacă voi spune că RM a fost o enigmă pentru canadieni în toți acești ani până la deschiderea Ambasadei – rolul de promovare a țării l-au exercitat cu succes, după cum am spus anterior, colegii mei de la Ambasada la Washington, dar și moldovenii stabiliți cu traiul în Canada. Ei au fost cei care au deschis afaceri în Canada și au adus primele produse moldovenești pe această piață, ei au fost cei care au promovat cu multă mândrie cultura și tradițiile noastre. Deci, prima echipă a Ambasadei la Ottawa a venit deja pe un teren arat, vorbind metaforic. Urma doar să dezvoltăm în continuare aceste contacte, să contribuim la consolidarea cunoștințelor despre țara noastră, a încrederii partenerilor noștri în capacitatea și voința țării noastre de a crea un stat democratic bazat pe valori europene și universale.

Cât privește dialogul politic cu Canada, aici rolul Ambasadei a fost unul important, calitatea căruia fiind determinată de caracterul permanent și consistent al contactelor cu autoritățile canadiene, atât la nivel federal, cât și cel al provinciilor canadiene.

Iată aici aș putea menționa, că în acești 3 ani de la deschiderea Ambasadei, s-a reuși realizarea, în premieră, a unui schimb de vizite ale miniștrilor de externe ale celor două țări, vizită în Canada a Președintelui Parlamentului RM, vizita la Chișinău a Preşedintelui Comisiei pentru Politica Externă din Camera Comunelor.  Primele contacte stabilite la nivel înalt au fost ulterior dezvoltate la nivel de experți în cadrul vizitelor în Canada a viceminiștrilor de externe, agricultură, transporturi și altele. Anul trecut, la Chișinău, au avut loc primele consultări politice între cele două ministere de externe.

Deci, după cum vedeți, a fost o perioadă destul de intensă în dialogul nostru bilateral.

Drept rezultat, în noiembrie 2014, Camera Comunelor a adoptat în unanimitate, moțiunea parlamentară în sprijinul opțiunii europene a RM. Un alt gest de solidaritate și sprijin pentru RM și agenda ei de reforme democratice a fost făcut în noiembrie 2016 de Președintele Grupului parlamentar de prietenie, Alexandra Mendès, care a făcut o declarație în plenul Parlamentului canadian cu privire la RM. De altfel, crearea în iunie anului trecut a Grupului parlamentar de prietenie, care întrunește reprezentanți ai ambelor camere ale Parlamentului canadian și ai tuturor fracțiunilor parlamentare, este o realizare incontestabilă în efortul de promovare a dialogului politic bilateral. Aș vrea să mai menționez aici că atât grupul parlamentar de prietenie creat în cadrul Legislativului canadian, cât și cel constituit la Chișinău, este condus de femei. În fruntea Grupului parlamentar din Moldova se află dna Oxana Domenti, președintele Comisiei pentru Protecție Socială, Sănătate și Familie. Cred ca această coincidență nu este una întâmplătoare. Problema drepturilor femeilor și egalității de gen constituie o prioritate pentru guvernul canadian și este foarte actuală pentru societatea moldovenească. Ne propunem consolidarea colaborării interparlamentare, în special între cele două grupuri de prietenie, și lucrăm activ în această direcție.

Pe măsură ce cooperarea bilaterală se consolida, Canada s-a angajat tot mai activ să susțină Republica Moldova în eforturile ei de modernizare. Asistența oferită de guvernul canadian pe parcursul ultimilor 3 ani a vizat domenii precum consolidarea capacităților serviciului vamal și a poliției de frontieră în lupta cu corupția, susținerea sectorului asociativ din RM în facilitarea dialogului acestuia cu autoritățile centrale. Doar în anul 2016 guvernul Canadei și-a triplat asistența, față de anul 2015, din cadrul Fondului pentru Inițiative Locale destinată RM.

Ambasada a organizat mai multe acțiuni de promovare pe piața canadiană a vinurilor și produselor agricole moldovenești.  Care este impactul acestor acţiuni ? Ar putea piața canadiană  să fie deschisă pentru producătorii moldoveni ?

 Vă vorbeam despre existența unor schimburi comercial-economice până la deschiderea Ambasadei la Ottawa. Această cooperare și-a văzut o intensificare vădită. Vă voi da doar câteva cifre: față de anul 2013, când a fost inaugurată Ambasada, exporturile moldovenești au crescut de 3 ori, deci cu 300%. În 2015, exportul vinurilor autohtone în Canada a crescut de 10 ori față de anul 2013 și de 4.4 ori față de anul 2014. Deci, astăzi, consumătorul canadian ştie  deja despre producția noastră vitivinicolă și îi apreciază calitatea.

Exportăm pe piața canadiană și produsele alimentare preparate, inclusiv fructe și legume conservate. Cât privește exporturile de fructe și legume proaspete, aceasta presupune un proces mult mai complex și anevoios de asigurare a conformității standardelor noastre fitosanitare cu cele aplicate în Canada. Însă ne aflăm în contact direct cu autoritățile canadiene competente în vederea accelerării acestui proces.

CETA are ca scop crearea unei zone de liber schimb între Canada și Uniunea Europeană, aşa cum este şi DCFTA între Republica Moldova şi UE. Intrarea în vigoare a acestor acorduri cum influenţează nivelul schimburilor comercial-economice între Republica Moldova şi Canada?

Acordul Comercial-Economic Comprehensiv semnat în octombrie anul trecut între Canada și UE și ratificat săptămâna trecută de Parlamentul European mai are de parcurs un drum până la intrarea integrală în vigoare. În viitorul apropiat se așteaptă ratificarea Acordului CETA de Parlamentul canadian, după care peste 90% din prevedirile acestuia vor fi puse în aplicare provizorie până la ratificarea acordulii de toate cele 28 state membre ale UE.

Cât privește efectele CETA asupra comerțului cu RM, sper că sporirea prezenței businessului canadian în Europa și în regiunea noastră va determina oamenii de afaceri canadieni să-și extindă tot mai mult prezența pe continent, cu tot mai mult că Canada mai are semnat un acord de liber schimb cu Ucraina care ar putea aduce tot mai multe companii canadiene în vecinătatea noastră. Iar faptul că RM implementează, deja de 2 ani, Acordul de liber schimb cu UE ar fi un element favorabil în acest sens.

Un alt avantaj și stimul pentru venirea businessului canadian în RM îl va constitui și Acordul de Promovare și Protejare a Investițiilor între RM și Canada, care este practic pregătit pentru semnare, ceea ce va garanta afacerile și investițiile canadiene în economia noastră în fața unor eventuale riscuri.

Concetăţenii noştri stabiliţi în Canada, cu siguranţă,  au salut deschiderea Ambasadei Republicii Moldova la Ottawa. Vin des la Ambasadă, propun teme pentru discuţii, activităţi?

Când vorbim despre prezența concetățenilor noștri în Canada, notăm nu doar una numerică, ci în special cea calitativă. De mai multe ori am auzit comentariile reprezentanților altor comunități etno-culturale din Canada în care au fost remarcate și chiar luate drept exemplu activismul și spiritul de unitate ce ne caracterizează diaspora din Canada. Mă bucur să constat că din cele 15 asociații active de moldoveni, care activează pe teritoriul Canadei, 3 au fost fondate în ultimii ani, inclusiv cu sprijinul Ambasadei. Acum a venit timpul să creăm o platformă de colaborare între toate aceste asociații și ne propunem organizarea, în viitorul apropiat, a unui congres al asociațiilor, ceea ce ar permite o mai bună coordonare a activităților acestora în scopul consolidării vocii diasporei și, totodată, conjugării eforturilor pentru organizarea unor evenimente de anvergură pe teritoriul Canadei.

Mă bucur că dialogul Ambasadei cu conaționalii noștri stabiliți în Canada este unul permanent, activ și constructiv. Utilizăm, în acest scop, toate canalele de comunicare disponibile: contactele personale, audiența cetățenilor care se adresează la Ambasadă pentru servicii consulare, pagina web al Ambasadei, rețelele de socializare (doar anul trecut contul Ambasadei pe Facebook a fost urmărit permanent de cca 1000 de utilizatori).

Diaspora este mereu alături atunci când Ambasada organizează diverse acțiuni, dar și noi, echipa misiunii diplomatice, suntem prezenți la evenimentele desfășurate de asociațiile de moldoveni și le oferim sprijinul nostru, în măsura posibilităților. Doar anul trecut, la inițiativa și cu sprijinul Ambasadei au fost organizate peste 26 de evenimente cu caracter cultural, sportiv, educațional. Ținem mult la această relație de colaborare stabilită cu concetățenii noștri!.

Anatol CACIUC

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Diaspora

Ministrul de Externe îndeamnă diaspora să se implice mai activ în procesele din țară

Publicat

pe

De către

Aflat la Geneva, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a avut o întrevedere cu membrii diasporei din Elveţia, în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte ce țin de situația din țară în domeniul medical, social și educațional, priorităţile politicii externe ale Republicii Moldova.

În contextul în care Elveția are un regim politico-administrativ federal, șeful Diplomației moldovenești a lansat ideea coagulării tuturor forţelor din diasporă sub egida unei asociaţii comune a tuturor reprezentanților comunităţilor noastre înregistrate pe teritoriul Elveţiei, care în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova la Geneva şi Biroul Relațiilor cu Diaspora să stabilească o agendă anuală privind proiectele socio-culturale care vor fi implementate tradițional de către comunitatea de cetățeni ai Republicii Moldova aflați în Elveția cu suportul constat al misiunii diplomatice la Geneva.

Cetățenii noștri au fost invitaţi să îşi expună ideile în elaborarea unor seturi de propuneri concrete cu privire la modalitatea de eficientizare a activităţii comunităţilor de moldoveni aflați peste hotarele țării, identificând în comun  2-3 proiecte anuale care să fie destinate atât moldovenilor aflați în Elveția, cât și cetățenilor noștri care au rămas în Republica Moldova.

 ”A trăi și a munci în străinătate trebuie să devină doar o chestiune de alegere, nu una de constrângere. Tind să cred că pe viitor orice cetățean al Republicii Moldova din afara granițelor va examina opțiunea de întoarcere acasă, având certitudinea că în țara noastră munca şi dedicația profesională vor fi recunoscute la justa lor valoare, a menționat Tudor Ulianovschi.

La rândul lor, membrii comunităţii şi-au exprimat dorinţa ca diaspora să fie implicată mai activ în procesul de elaborare a politicilor din Republica Moldova şi a strategiilor de relansare socio-economică a ţării, care să reflecte pe deplin interesele şi preocupările cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare.

De asemenea, conaţionalii au solicitat șefului diplomației moldovenești sensibilizarea Biroului Relațiilor cu Diaspora în vederea stabilirii unor criterii eficiente și proporționale în procesul de redistribuire a granturilor oferite societății civile din Republica  Moldova și comunităților noastre de peste hotare în baza unor proiecte socio-culturale examinate de către reprezentanții Biroului Relații cu Diaspora.

În acest sens, participanții la eveniment au accentuat necesitatea acordării unor programe de granturi inclusiv și membrilor din Diasporă, care intenționează să organizeze activități de ordin  educațional și cultural destinate copiilor cetățenilor noștri rezidenți ai altor state.

Ministrul Ulianovschi a încurajat membrii Diasporei să manifeste un interes constant și o atitudine pro-activă față de politicile guvernamentale în orice sferă de activitate, exprimându-și deschiderea pentru continuarea unui dialog constructiv și eficient cu Diaspora Republicii Moldova.

”Protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor Republicii Moldova, viața și securitatea lor oriunde nu s-ar afla, rămân o prioritate majora pentru politica externă a țării noastre”, a punctat ministrul Afacerilor Externe.

Citește mai departe

Cultură

Vernisajul Vinului: „Primăvară, primăvară, mi-amintești a câta oară…”

Publicat

pe

De către

„Primăvară, primăvară, mi-amintești a câta oară…” – cu acest laitmoiv își așteaptă vizitatorii Vernisajul Vinului, la cea de-a XIV-a ediție. Legendarul eveniment din miez de primăvară, dedicat „Vinului Moldovei”, va avea loc în data de 20 aprilie, ora 18:00, la Casa Sărbătorii (str. Ghioceilor 1).

Vernisajul Vinului este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin” și cu susținerea partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Ediția din această primăvară se va desfășura într-o atmosferă deosebită, creată de șlagărele emblematice ale anilor ‘70-’80, din repertoriul formației „Noroc” și al interpreților Ștefan Petrache, Sofia Rotaru, Iurie Sadovnic, interpretate de Tania Cerga și formația „Akord”.

Vizitatorii vor fi întâmpinați cu un pahar de vin alb sau rose, pe care ulterior îl vor utiliza pentru degustarea Vinului Moldovei, alături de un ghid în care vor fi enumerate toate vinurile prezente la Vernisajul Vinului.

În premieră, la această ediție a Vernisajului Vinului vor participa un număr record de 51 de companii vinicole din regiunile cu Indicație Gerografică Protejată, reunite sub brandul unic de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Astfel, din regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Codru” vor fi prezenți următorii producători vinicoli: „Maurt”, „Agrici.wine”, „Chateau Vartely”, „Vinuri Ialoveni”, „Vindicum”, „Garling”, „Migdal-P”, „Mileștii Mici”, „Castel Mimi”, „Nis Struguras”, „Doina Vin”, „Alianța Vin”, „Vinăria Hîncești”, „Cricova”.

Din regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Ștefan-Vodă” își vor oferi vinurile spre degustare următorii vinificatori: „Purcari”, „Rădăcini”, „Basavin”, „Timbrus”, „Sălcuța” și „Suvorov Vin”, în timp ce din regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Valul lui Traian” vor fi prezenți: „Bostavan”, „Podgoria Vin”, „Fautor”, „Novac”, „Vinia Traian”, „Vinăria din Vale”, „DK Intertrade”, „Vinuri de Comrat”, „Tomai Vinex”, „Gitana”, iar din regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Divin” vor fi „Bardar” și „Călărași Divin”.

De asemenea, vizitatorii Vernisajului Vinului vor putea degusta vinurile produse de 10 mici producători vinicoli: „Vinăria DAC”, „Carpe Diem”, „Teba Prim”, „Gogu Winery”, „Equinox”, „ATU Winery”, „Mezalimpe”, „Unicorn Estate”, „Minis Terrios”, „Mihai Sava”, „Fragolino”, „Kara Gani”, „EtCetera”, „Vinăria Nobilă”, „Nicolae Iurco”, „Aghenie Tudor”, „Leuntea Vin”, „THG Tronciu”.

Vernisajul Vinului este un eveniment tradițional bianual și reprezintă o platformă unică de promovare și o rampă eficientă de lansare a produselor vinicole autohtone. În cadrul celei de-a XIV-a ediții vor fi oferite spre degustare 250 de vinuri tinere și de colecție și vor fi lansate zeci de vinuri noi. Oaspeții vor putea lua parte la degustări ghidate de somelieri profesioniști care vor avea loc la standul Oficiului Național al Viei și Vinului. Tot aici vizitatorilor le va fi propusă o adevărată experiență senzorială – exerciții interactive de degustare a vinurilor din soiuri autohtone, obținute prin microvinificație de către experții ONVV, unde vor învăța, cu ajutorul butoaielor speciale cu zeci de arome, să identifice nuanțele aromatice caracteristice pentru Vinul Moldovei.

În mod tradițional, în ediția de primăvară a Vernisajului vor fi premiate cele mai bune vinuri de sezon votate de oaspeții evenimentului, fiind acordate trofeele „Vernisajul în Alb” și „Vernisajul în Rose”.

Biletele pentru Vernisajul Vinului sunt puse în vânzare pe platforma iticket.md și pot fi cumpărate la Wine.md. Având prețul de 250 de lei. În ziua evenimentului biletele vor putea fi cumpărate la intrările special amenajate la Casa Sărbătorii.

Citește mai departe

Diaspora

18 proiecte ale diasporei vor fi finanțate în cadrul Programului guvernamental de granturi tematice Diaspora Engagement Hub

Publicat

pe

De către

Biroul relații cu diaspora (BRD) a anunțat astăzi lista celor 18 proiecte câștigătoare în cadrul Programului guvernamental de grantului tematice DIASPORA ENGAGEMENT HUB (DEH).

Astfel, comisia de evaluare și selectare a desemnat 18 proiecte câștigătoare din cele 26 dosare depuse în perioada 7 decembrie 2017 – 15 martie 2018, pentru trei subprograme: Parteneriate tematice regionale, Abilitatea femeilor în diasporă și Reîntoarcerea profesională a diasporei.

Astfel, în cadrul subprogramului PARTENERIATE TEMATICE REGIONALE au fost selectate spre finanțare 3 din 4 dosare depuse:

 1. Alina Stanciu, Republica Moldova în parteneriat cu Asociația „Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei” din Franța, Asociația pentru Integrarea Migranților din Franța și Asociația „Orfeu” din Grecia – Proiectul „Moștenire – punte între ieri și mâine”, ediția a 25-a;
 2. Natalia Răileanu, Republica Moldova în parteneriat cu Asociația „Casa Mare” din Sacramento din SUA și Grupul de inițiativă „Cimișlieni din nordul Italiei” – Proiectul „Prin ochii lor”;
 3. Nicu Știrbet, Republica Moldova în parteneriat cu Asociația „DIALOG” din Elveția, Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni „Ștefan cel Mare și Sfânt” din România și Organizația Studenților Basarabeni București din Romania – Proiectul „ReDescoperă Lunca Prutului” (condiționat).

Proiectele câștigătoare la această categorie, orientate spre crearea parteneriatelor dintre asociații pentru desfășurarea diferitor acțiuni cu caracter socio-economic regional, comunitar, educațional și de sănătate, vor fi finanțate cu 93 986.50 lei per grant.

***

În cadrul subprogramului ABILITATEA FEMEILOR ÎN DIASPORĂ au fost selectate spre finanțare 5 din 12 dosare depuse:

 1. Julieta Grădinaru, Elveția – Proiectul „Crearea atelierului științific pentru elevi și studenți EUREKA”;
 2. Valentina Ceban, migrant revenit din Portugalia – Proiectul „Event4U la el ACASĂ”;
 3. Daniela Papuc, Republica Moldova – Proiectul „Dor de Folk”;
 4. Tamara Cojocari, Republica Moldova – Proiectul „Creșterea competitivității sectorului agricol prin implicarea femeilor”;
 5. Liliana Țurcanu, Italia – Proiectul „Ecoul Neamului” (condiționat).

Proiectele câștigătoare ale acestui subprogram, orientate spre abilitarea economică, socială, civică, juridică și economică a femeilor din diasporă, vor fi finanțate cu 93 986.50 lei per grant.

***

În cadrul subprogramului REÎNTOARCEREA PROFESIONALĂ A DIASPOREI au fost selectate spre finanțare 10 din 10 dosare depuse:

 1. Lilian Negura, Canada – Proiectul „Transfer de experiență canadiană de predare și cercetare a asistenței sociale”;
 2. Cezara Kolesnik, Belgia – Proiectul „Claude Monet – sursele picturii moderne”;
 3. Liliana Surugiu, Canada – Proiectul „Transfer tehnologic pentru realizarea unui model de turbina eoliană cu ax vertical pentru producere de energie electrică în Republica Moldova”;
 4. Ecaterina Baranov, Franța – Proiectul „Lelița Franța Joacă Sârba Moldovenească”;
 5. Teodor Ajder, Polonia – Proiectul „Media-zine, de la teorie la practică”;
 6. Maria Dandeș (Lupu), Canada – Proiectul „Lectura -activitate familială” (condiționat);
 7. Maxim Surdu, Danemarca – Proiectul „4 Hands, back to origins”;
 8. Mariana Iurcu, migrant revenit din Italia – Proiectul ,,Comunitatea etnică și Migrația în timp și spațiu”;
 9. Corneliu Tiulenev, Danemarca – Proiectul „4 Hands, back to origins”;
 10. Diana Ichim, Republica Cehă (condiționat) – Proiectul „Moldova – Pământul celor 100 de meșteri populari”.

Proiectele câștigătoare la această categorie, orientate în scopul încurajării transferului de capital uman și experienței profesionale pentru dezvoltarea academică, socială și economică a Republicii Moldova, vor fi finanțate cu 37 594.60 lei per grant.

DEH este un program de granturi tematice, destinat cetățenilor originari din Republica Moldova aflați peste hotare și se desfășoară cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale ale Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării” în faza a II-a.

Scopul programului este de a-i susține pe moldovenii din străinătate în implementarea ideilor lor în Republica Moldova și de a pune în valoare capitalul uman al diasporei.

Citește mai departe