Connect with us

Economie

Agenții economici, care transportă materiale de construcție pe calea ferată, vor beneficia de tarife avantajoase

Publicat

pe

Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță că, în contextul lansării proiectului „Drumuri bune pentru Moldova”, agenții economici, care transportă materiale de construcție pe calea ferată, vor beneficia de tarife avantajoase.

Mai exact, la transportarea mărfurilor pe teritoriul Republicii Moldova, aceștia vor beneficia de tarife începând cu 3 cenți tona/km.

Taxa variază în funcție de tipul materialelor de construcție, cantitatea și tipul vagonului.

Ministerul Economiei și Infrastructurii îndeamnă agenții economici să transporte pe calea ferată materialele de construcție necesare la renovarea drumurilor naționale și locale, pentru a reduce traficul camioanelor de mare tonaj pe trasee, dar și pentru a preveni deteriorarea asfaltului de pe șosele.

Precizăm că noul Program național „Drumuri bune pentru Moldova” prevede reabilitarea a circa 1200 kilometri de drumuri, care vor acoperi aproape 1200 de localități. Suma totală a investițiilor în drumuri se va ridica la 1,6 miliarde de lei. Banii vor fi alocați din Fondul Rutier – 500 de milioane de lei și din Bugetul de Stat – 1 miliard 100 de milioane de lei.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Chiril Gaburici: Avem o acoperire de 2% de energie electrică din surse regenerabile. Până în 2020 avem obiectiv o creștere cu 10%

Publicat

pe

De către

„Eficiența energetică și energia regenerabilă sunt priorități naționale. Astăzi avem o acoperire modestă de 2% de energie electrică din surse regenerabile. Consider că este foarte puțin. Până în anul 2020 avem drept obiectiv o creștere cu 10 la sută a energiei verzi pe întreg teritoriul țării”. 

Afirmația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructuri, Chiril Gaburici, în cadrul evenimentului de lansare a Săptămânii Europene a Energiei Durabile în Republica Moldova, care se desfășoară în perioada 4 – 10 iunie.

De asemenea, Chiril Gaburici a accentuat că prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii pentru anul 2018 sunt orientate spre dezvoltarea sectorului energetic, producerea și utilizarea energiei regenerabile, iar tehnologiile și eficiența energetică înseamnă un viitor cu costuri mai mici la energia electrică.

Totodată, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că, în ultimii opt ani, Republica Moldova a beneficiat, din partea partenerilor de dezvoltare, de peste 100 milioane de euro, care au fost investite în măsuri de eficiență energetică.

„Pentru Republica Moldova, independența energetică este foarte importantă. Cu cât cota de producere a energiei locale regenerabile va fi mai mare, cu atât independența noastră față de furnizori va fi mai mare. Prin politicile Ministerului ne propunem ca, până în 2020, să aducem în țară  investiții de peste 250 de milioane de euro, circa 170 MW de capacități de generare a energiei electrice”, a notat Chiril Gaburici.

Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, a menționat că Săptămâna Europeană a Energiei Durabile este organizată ca să promoveze cele mai bune practici și idei pentru dezvoltarea sectorului energetic, în special consolidarea energiilor și dezvoltarea surselor regenerabile.

Prin crearea unei baze energetice mai ieftine și orientarea societății față de consumul de energie regenerabilă, cetățenii vor achita mai puțin pentru facturi. Totodată, ambasadorul UE a apreciat rezultatele obținute de Republica Moldova în implementarea proiectelor pentru dezvoltarea sectorului energetic.

„Mă bucur că datorită efortului instituțiilor de resort și cu sprijinul partenerilor internaționali, în ultimii ani, s-a reușit majorarea cotei de energie regenerabilă în Republica Moldova. Mai sunt multe aspecte ce pot fi îmbunătățite și multe de făcut. Așteptăm ca Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile să fie pe deplin aplicată în practică”, a specificat Peter Michalko.

Săptămâna Europeană a Energiei Durabile 2018 (EUSEW) are drept scop promovarea utilizării surselor de energie regenerabilă în țara noastră.

Citește mai departe

Economie

Calitatea benzinei și motorinei, atât la import, cât și la stațiile PECO, va fi verificată conform normelor europene

Publicat

pe

De către

Parametrii de calitate ai benzinei și motorinei, atât la importul, cât și la comercializarea acestor produse la stațiile PECO vor fi măsurați potrivit cerințelor europene. În acest sens, Executivul a aprobat modificări la Legea produselor petroliere, care prevăd stabilirea unui sistem de monitorizare a calității combustibililor în Republica Moldova în conformitate cu directivele europene.

În prezent, în Republica Moldova se aplică procedura de certificare a produselor petroliere în baza standardelor SM și GOST, diferite de cele stabilite în UE.

Monitorizarea calității carburanților va fi efectuată de către organismele acreditate, care ulterior vor prezenta datele respective Ministerului Economiei și Infrastructurii și Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.

Etapele controlului vor cuprinde prelevarea probelor de benzină și motorină, aflate în teritoriul vamal și la stațiile PECO, efectuarea încercărilor în baza standardelor europene, cu eliberarea raportului de inspecție.

Astfel, procedurile de determinare a calității benzinei și motorinei vor fi aliniate la standardele europene, iar raportul anual privind calitatea produselor petroliere comercializate în Republica Moldova va fi prezentat consumatorilor.

Citește mai departe

Economie

Moldova, pe locul cinci din țările ex-sovietice după salariul minim

Publicat

pe

De către

Republica Moldova este în topul statelor cu cele mai mari salarii minime din fostul spațiu al Uniunii Sovietice, întocmit de publicația ”Nastoiașceie Vremea” și citat de point.md. În acest clasament, Moldova se plasează pe locul cinci, după Țările Baltice, care fac parte din Uniunea Europeană, și Federația Rusă.

Astfel, cel mai mare salariu minim mediu oficial este în Estonia – 583 USD, după care urmează Letonia -502 USD, Lituania – 467 USD.

Dintre țările care nu fac parte din Uniunea Europeană, cel mai bine se plasează Rusia – 179 USD, Moldova – 154 USD, Belarus – 150 USD, Ucraina – 143 USD, Armenia – 114 USD, Kazahstan – 86 USD, Azerbaidjan – 76 USD, Georgia – 71 USD, Tagikistan – 44 USD, Turkmenistan – 26 USD, Uzbekistan – 22 USD, Kîrgîzstan – 18 USD.

Amintim, în context, că salariul minim garantat de stat în sectorul real a fost majorat recent, la propunerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Astfel, muncitorii din sectorul real sunt remunerați cu 15,44 lei pe oră, spre deosebire de 14,09 lei, cât au primit anterior. Pentru un program complet de lucru, de aproximativ 160 de ore pe lună, remunerarea este de 2610 lei, cu 230 de lei mai mult decât până în acest an.

Citește mai departe