Connect with us

Economie

Agenții economici, care transportă materiale de construcție pe calea ferată, vor beneficia de tarife avantajoase

Publicat

pe

Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță că, în contextul lansării proiectului „Drumuri bune pentru Moldova”, agenții economici, care transportă materiale de construcție pe calea ferată, vor beneficia de tarife avantajoase.

Mai exact, la transportarea mărfurilor pe teritoriul Republicii Moldova, aceștia vor beneficia de tarife începând cu 3 cenți tona/km.

Taxa variază în funcție de tipul materialelor de construcție, cantitatea și tipul vagonului.

Ministerul Economiei și Infrastructurii îndeamnă agenții economici să transporte pe calea ferată materialele de construcție necesare la renovarea drumurilor naționale și locale, pentru a reduce traficul camioanelor de mare tonaj pe trasee, dar și pentru a preveni deteriorarea asfaltului de pe șosele.

Precizăm că noul Program național „Drumuri bune pentru Moldova” prevede reabilitarea a circa 1200 kilometri de drumuri, care vor acoperi aproape 1200 de localități. Suma totală a investițiilor în drumuri se va ridica la 1,6 miliarde de lei. Banii vor fi alocați din Fondul Rutier – 500 de milioane de lei și din Bugetul de Stat – 1 miliard 100 de milioane de lei.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Economie

BNM organizează un concurs de eseuri dedicat leului moldovenesc la un sfert de veac

Publicat

pe

De către

Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat că a dă startul unui concurs de eseuri la tema: „Leul moldovenesc la 25 de ani”, la care pot participa elevi și studenți din Republica Moldova sau din străinătate.

Concursul va începe la 1 octombrie şi se va încheia pe 15 noiembrie 2018, iar rezultatele acestuia vor fi anunțate pe 29 noiembrie, când va fi marcată cea de-a 25-a aniversare de la punerea în circulație a monedei naționale.

Eseul urmează să reflecte tema anunțată și să conțină, cel mult, 3 840 de semne (cu spații). Eseul va fi expediat de la adresa electronică [email protected] , cu specificarea „Concurs de eseuri”.

Câștigătorii vor fi desemnați de o comisie formată din reprezentanți ai BNM. Comisia va selecta, cel mult, câte trei eseuri la fiecare categorie: școala primară, gimnaziu, precum și liceu, colegiu sau universitate.

Persoanele clasate pe locul I vor fi premiate cu monede comemorative și jubiliare de argint, iar pentru locurile II și III se va acorda câte un set de monetărie.

Pe 29 noiembrie 1993, pentru prima oară în Republica Moldova a apărut propria valută națională, înlocuind cuponul moldovenesc. Leul a înlocuit cuponul moldovenesc pe 29 noiembrie 1993. Schimbul s-a realizat după cursul un leu pentru 1.000 de cupoane.

Potrivit datelor Băncii Naţionale, pe 29 noiembrie 1993, un dolar valora 3 lei şi 85 de bani. În luna aprilie 1994 a fost emisă pentru prima dată bancnota cu valoarea nominală de 5 lei, iar o lună mai târziu au fost puse în circulaţie bancnotele de 10 lei şi 50 de lei. În septembrie 1995 au apărut bancnotele de 100 şi de 200 de lei.

Abia peste patru ani, în 1999, au fost emise şi cele de 500 de lei. În 2003, a fost pusă în circulație bancnota de 1.000 de lei.

Citește mai departe

Economie

O companie americană, dispusă să investească în infrastructura Serviciului Vamal

Publicat

pe

De către

Infrastructura Serviciului Vamal și procesele de scanare la punctele de trecere vor fi modernizate. O companie americană s-a arătat interesată să investească în acest sector.

Investitorul străin intenționează să modernizeze procesele de scanare, fapt care va contribui la sporirea operațiunilor de import/export și la reducerea fenomenului contrabandei, informează Guvernul, fără a preciza numele companiei.

Aspecte ale realizării proiectului au fost discutate la New York, în cadrul întrevederii premierului Pavel Filip cu directorul pentru dezvoltarea proiectelor internaționale din cadrul companiei americane.

Investitorul străin își propune să dezvolte infrastructura de scanare în toate cele 10 posturi vamale din Republica Moldova, cu posibilitatea de scanare până la 100% atât pe ieșire, cât și pe intrare, pe toate categoriile de unități de transport și bunuri care sunt transportate prin frontiera de stat.

Actualmente, Serviciul Vamal poate scana maxim 50% din autocamioanele care ies din țară și până la 1% din autobuzele, microbuze și mașini. Gradul scăzut de scanare se explică prin lipsa infrastructurii necesare.

Compania americană este specializată în elaborarea, dezvoltarea și implementarea soluțiilor moderne pentru inspecția mărfurilor, integrarea scanerelor pentru partajarea informațiilor și analiza la distanță a imaginilor obținute de pe scanner.

Citește mai departe

Economie

Producătorii din Moldova ar putea exporta fără taxe în Norvegia

Publicat

pe

De către

Producătorii din Moldova ar putea exporta fără taxe în Norvegia. Pavel Filip și premierul Norvegiei au discutat despre semnarea unui Acord de Liber Schimb în cadrul EFTA

Posibilitățile semnării unui Acord de Liber Schimb în cadrul Asociației Europene de Liber Schimb (EFTA) au fost examinate de premierul Pavel Filip și prim-ministrul Regatului Norvegiei, Erna Solberg. Întrevederea a avut loc, la New York, în marja lucrărilor celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Pentru impulsionarea schimburilor comerciale bilaterale, premierii au convenit asupra organizării unor misiuni ale oamenilor de afaceri norvegieni în țara noastră.

Premierul Pavel Filip a exprimat gratitudine pentru asistenţa tehnică oferită de Norvegia Republicii Moldova în reformarea sectorului justiţiei şi al afacerilor interne, combaterea traficului de fiinţe umane, dar şi angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu nevoi speciale.

A fost apreciată și activitatea de caritate desfășurată în țara noastră de organizația norvegiană „Help Moldova”, care sprijină familiile social-vulnerabile, renovează spitale şi grădiniţe.

Premierul Erna Solberg a spus că Norvegia va susține în continuare eforturile Republicii Moldova de modernizare a țării şi de aliniere la standardele europene.

Din EFTA fac parte Elveția, Liechtenstein, Islanda și Norvegia. Republica Moldova și statele membre EFTA au semnat, în 2017, declarația comună de cooperare, iar în acest an, la Chișinău a avut loc primul Comitet mixt EFTA – Republica Moldova.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com