Agenția Națională pentru Sănătate Publică va fi singurul organ de control în domeniul sănătății publice

În Republica Moldova va funcționa un singur organ de control în domeniul sănătății publice- Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Autoritatea va prelua domeniile de activitate ale Consiliului Naţional de Evaluare şi Acreditare în Sănătate, Centrului Naţional de Management în Sănătate, Inspectoratului farmaceutic şi al dispozitivelor medicale, Centrului Naţional de Sănătate Publică și Centrele de Sănătate Publică teritoriale.

Guvernul a aprobat astăzi, 13 decembrie, Regulamentul privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Astfel, atribuțiile de bază ale Agenției vor fisupravegherea de stat a sănătății populației, controlul de stat în domeniul sănătății, monitorizarea și evaluarea stării de sănătate a populației, organizarea și desfășurarea procesului de evaluare, acreditarea unităților medico-sanitare și farmaceutice și siguranța ocupațională.

Instituția va fi condusă de un director, specialist calificat în domeniile igienă, epidemiologie și sănătate publică, numit în funcție de către ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, iar efectivul-limită de personal al acesteia va fi de 1560 de unităţi.

Totodată, în cadrul autorității va fi instituit Consiliul de coordonare fără personalitate juridică, care va eficientiza comunicarea şi colaborarea intersectorială în fortificarea cadrului legal, conform cu legislaţia comunitară, precum şi va stabili un mecanism de implementare eficientă a activităţilor în domeniul sănătății publice.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.