Agenţia Naţională Asistenţă Socială va fi reorganizată, două penitenciare – lichidate, iar Cancelaria de Stat a căpătat noi atribuții

Agenţia Naţională Asistenţă Socială va fi reorganizată prin absorbţia Fondului Republican de Susţinere Socială a Populaţiei, în scopul asigurării unui management eficient în implementarea politicilor statului în domeniul asistenţei sociale. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri.

Subdiviziunile instituției vizate vor fi restructurate pentru a asigura o gestionare eficientă a resurselor alocate, în special, în ceea ce priveşte finanţarea programelor cu destinaţie specială în domeniul asistenţei sociale şi finanţarea serviciilor sociale incluse în pachetul minim de servicii sociale.

Optimizarea instituțiilor este urmare a reformei Guvernului și va contribui la reducerea cheltuielilor statului pentru întreținerea administrativă a celor două entități, care există în prezent.

De asemenea, Executivul a aprobat Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Astfel, este creat cadrul de reglementare, într-o formulă nouă, a activitatății sistemului penitenciar, în contextul intrării în vigoare, la 16 mai curent, a Legii cu privire la sistemul administraţiei penitenciare.

Principalele modificări în restructurarea sistemului penitenciar țin de desființarea subdiviziunilor „Direcţia trupelor de pază, supraveghere şi escortă” şi „Centrul pentru aprovizionare tehnico-materială”, lichidarea celor două penitenciare de tip deschis și optimizarea personalului în scopul majorării numărului angajaților executori. Efectivul-limită al entității este stabilit în număr de 2960 angajați.

Totodată, În urma modificărilor aprobate astăzi de Guvern, Cancelaria de Stat a căpătat atribuții în domeniul ”asigurării promovării și monitorizării implementării politicii statului în domeniul modernizării serviciilor publice”.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.