Agenția Medicamentului îndeamnă pacienții și medicii să raporteze despre reacții adverse la medicamente

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) îndeamnă pacienții și medicii să raporteze despre reacții adverse la medicamente. Totodată, medicii sunt îndemnați să anunțe AMDM despre lipsa efectului terapeutic la medicamentele achiziționate prin procedură centralizată, pentru a evita la următoarele licitații achiziționarea acestora.

Potrivit legislației în vigoare, medicii și farmaciștii sunt obligați să informeze AMDM despre apariția reacțiilor adverse suspectate. Ulterior, specialiștii AMDM analizează fiecare caz separat, după care Comisia Medicamentului aprobă deciziile de rigoare.

Raportarea reacțiilor adverse se poate efectua prin intermediul Fișei-Comunicare, disponibile pe pagina web a AMDM, care ulterior se expediază pe adresa electronică: [email protected] sau prin raportarea on-line (E-Reporting).

Scopul nostru principal este să asigurăm pacienții că pot folosi medicamente calitative prescrise în condiții de maximă siguranță. Pentru această, însă, trebuie să avem susținere atât din partea medicilor, cât și din partea cetățenilor, care, la fel, pot raporta despre reacții adverse suspecte. Numai atunci când cunoaștem problema, putem să o soluționăm”, a declarat directorul general al AMDM, Vladislav Zara.

De la începutul anului au fost raportate 393 de reacții adverse la medicamente și alte preparate medicamentoase, 42 dintre acestea au fost semnalate de pacienți.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.