Agenţia anticorupţie din România supusă intimidării politice?

Investigarea unor personalităţi de rang înalt din Guvernul Ponta înainte de alegerile din decembrie a pus în pericol o agenţie anticorupţie din România. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) afirmă că este supusă intimidării politice. Potrivit acesteia, asupra instituţiei s-ar fi exercitat presiuni pentru a determina aceasta să renunţe la investigarea realizată, transmite Reuters.

"Presiunile politice pe care le-am văzut recent sunt cele mai agresive de la înfiinţarea ANI. Acestea vizează descurajarea şi intimidarea anchetelor pe care agenţia le are în desfăşurare", a declarat preşedintele ANI, Horia Georgescu pentru agenţia britanică. Acesta a precizat că intimidarea organizaţiei pe care o conduce a început după anunţul că trei miniştri şi secretarul adjunct al Guvernului Ponta sunt investigaţi pentru posibile conflicte de interese.
Secretarul general adjunct al Guvernului a fost deja demis de către Premierul României, Victor Ponta, iar celor tre miniştri investigaţi le-a fost solicitat să ofere explicaţii pentru acuzaţiile aduse împotriva lor.

Potrivit analistului Sergiu Miscoiu, de la Centrul de Studii Politice şi Relaţii Internaţionale (CESPRI), citat de Reuters, riscul că după alegeri politicienii să încerce să limiteze puterile ANI, ale procurorilor şi ale tribunalelor există.

"ANI este instituţia cea mai detestată de politicienii români şi totuşi este foarte necesară", menţionează acesta.
Potrivit Reuters, ANI este o instituţie lăudată de Bruxelles, dar, odată cu înfiinţarea sa în urmă cu 5 aniodată cu aderarea României la UE, a devenit incomodă pentru politicienii din ţară. Timp de 4 ani de activitate, aceasta a descoperit 42 de aleşi aflaţi în conflict de interese sau care acumulaseră averi de origini dubioase.

Potrivit unui clasament realizat de Transparency International, România este unul din cele mai corupte state din Uniunea Europeană. Agenţia britanică precizează că preocupările legate de corupţie sunt principala cauză a lipsei accesului la spaţiul Schengen şi la suspendării fondurilor UE în valoare de miliarde de euro.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.