Connect with us

Important

Afacere pe bani europeni: un tânăr din raionul Dubăsari învață angajații și patronii să lucreze în echipă

Publicat

pe

Convins că lucrurile mari se fac în echipă, Petru Bondari, un tânăr din Pohrebea, Dubăsari, și-a deschis o afacere în domeniul team building-ului. Împreună cu soția sa și câțiva colegi, el ajută companiile să își consolideze echipele și, respectiv, să obțină profituri mai mari.

Cei care vor să ajungă la această performanță petrec câteva zile în afara biroului, de regulă, în natură, unde interacționează între ei, învață să soluționeze conflictele și să comunice eficient.

A fost posibil datorită unui proiect de abilitare în afaceri a tinerilor de pe ambele maluri ale râului Nistru, realizat în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de UE și implementat de PNUD.

Un concept dezvoltat pe larg în Occident, până nu demult, team building-ul era aproape necunoscut în Republica Moldova. Însă, treptat, managerii companiilor alocă bugete tot mai mari pentru a-și consolida colectivele de angajați. Până să apară firma lui Petru Bondari, cei care căutau astfel de servicii le găseau doar peste hotare. Acum ei vin pe o insuliță din râul Nistru, în preajma satului Pohrebea, unde petrec câteva zile de training, departe de birou, într-o atmosferă relaxantă, parcă desprinsă din basm.

Și dacă inițial și-au orientat afacerea spre marile companii, treptat, printre clienții firmei au început să apară și grupuri de copii, care învață să comunice cu cei din jur, dar și turiși străini, care îmbină excursiile în locurile pitorești cu diferite programe de training.

 Într-un team building ierarhia de la locul de muncă nu mai este valabilă

 „La început a fost doar o idee, pe care am purtat-o în gând de când am participat la o astfel de activitate peste hotare”, spune Petru Bondari. Ideea s-a transformat în afacere în momentul în care a câștigat un concurs de granturi organizat de Uniunea Eropeană în cadrul Progamului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Cu banii obținuți, peste 8,7 mii de euro, a procurat echipamentul necesar: bărci, corturi, saci de dormit, mese, scaune pliante și a pornit activitățile.

Cei care le solicită serviciile își bucură ochiul cu priveliștea nemaipomenită de pe râu și învață să lucreze cot la cot, într-o atmosferă neformală, în care ierarhia de la locul de muncă nu mai este valabilă. Pe viitor, activitățile vor fi organizate și în frumoasa livadă de piersici pe care o îngrijesc părinții antreprenorului. Iarna, trainingurile se desfășoară în diferite locații, la cererea clienților.

 Profiturile au depășit așteptările

Activitățile de team building sunt o metodă bună de a crește eficiența în echipe. Cei care înțeleg, investesc în asta. Când am pornit afacerea nici nu visam că vom avea atât de multe solicitări”, spune Petru Bondari.

Printre primii clienți au fost companii imobiliare și de comerț, iar numărul cererilor a crescut constant.  Pentru vara curentă are deja planificate o sumedenie de activități, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

 Programele de instruire sunt concepute diferit în funcție de participanți – grupuri de prieteni, colegi de companie, familii, turiști. „Fiecare program se împarte în mai multe secțiuni. De exemplu, pentru companii există subprograme de consolidare a echipei, leadership, formarea încrederii. Pentru copii sunt programe de divertisment, de odihnă, pescuit. Pentru turiști – programe de divertisment, consolidarea încrederii”, povestește omul de afaceri.

Echipa lui Petru Bondari numără în prezent cinci persoane și, ca să poată oferi altora cunoștințe și abilități, participă în permanență la cursuri de formare în țară și peste hotare.

Rezultatele nu se lasă așteptate, astfel încât foștii clienți le spun că acum companiile lor sunt mai unite, oamenii comunică mai eficient între ei, iar profiturile cresc. Majoritatea celor care au fost o dată la training, planifică să vină și în anii următori.  

 Afacerea deschisă pe bani europeni nu este singura pe care o gestionează cuplul Bondari. Cei doi soți mai au o livadă, un magazin și alte câteva afaceri. La Pohrebea, majoritatea sătenilor îi cunosc ca pe niște oameni harnici și cu inițiativă. Chiar dacă acum câțiva ani erau pe cale să emigreze în SUA, după ce au câștigat loteria vizelor, soții Bondari au revenit acasă numai după o lună de ședere peste ocean. Motivul: au înțeles că în Moldova se pot face afaceri, cu condiția că te implici.

„Eu cred că aici, acasă, e greu doar pentru cei care nu vor să lucreze. Acum există oportunități și șanse pe care trebuie doar să vrei să le valorifici”, susține Petru Bondari. El visează să își dezvolte în continuare afacerile și să aibă șansa să își pună în aplicare toate ideile.

Petru Bondari este unul din cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de până la 13.500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere. Mai mult, tinerii au beneficiat și de serviciile unor consultanți personali care, timp de 14 luni, i-au ajutat să-și gestioneze cât mai eficient businessul.

În cadrul unor activități comune, tinerii au avut posibilitatea să facă shimb de idei și să pună în discuție problemele care îi preocupă. „În timpul trainingurilor la care am participat, am înțeles că tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului au aceleași interese și preocupări. Este bine să menținem această comunicare și pe viitor, prin intermediul unor team building-uri, de exemplu. Astfel, poate am ajunge și la niște proiecte comune”, spune tânărul antreprenor.

Programul  finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, realizat de PNUD, contribuie la consolidarea întrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicrea reprezentanților mediului de afaceri, ai societății civile și autorităților locale în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și infrastructurii sociale.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Important

Evoluția încrederii în președintele Dodon, explicată de expertul Igor Munteanu

Publicat

pe

De către

Încrederea în instituția prezidențială a crescut mult în ultimul an, dar nu de 14 ori, precum afirmă șeful statului. Totodată, încrederea în politicianul Igor Dodon este în declin, arată sondajele. Igor Munteanu, directorul executiv al IDIS “Viitorul”, explică aceste evoluții pentru Moldova.org.

Citește mai departe

Important

Zece reportaje publicate de Moldova.org în 2017 la care te invităm să revii

Publicat

pe

De către

Dacă în anii trecuți veneam cu topuri la sfârșit de an cu cele mai vizualizate materiale, acum vreau să vă propun să citiți sau să recitiți câteva dintre materialele la care echipa noastră a depus cea mai multă muncă și dedicație în 2017.

De cele mai multe ori aceste materiale au un impact mai modest în comparație cu vizualizările care se adună la știrile politice, de scandal sau cu accidente, însă noi credem sincer că am ales calea corectă și promitem să aducem  în 2018 mai multe reportaje de profunzime, conținut multimedia și interviuri cu oameni de valoare.

Anul acesta a fost unul productiv pentru redacția noastră pentru că am luat sub aripă opt studenți interesați de mass media, i-am instruit și ghidat să realizeze conținut multimedia și reportaje interesante pe care le-am publicat pe platforma reportaje.moldova.org.

Ne bucurăm, de asemenea, că în anul în care portalul moldova.org a împlinit 20 de ani am reușit să venim cu o identitate vizuală nouă, fapt pentru care îi mulțumim colegei noastre Arina Livadari.

Copiii războiului de pe Nistru

La început de an, când se împlineau 25 de ani de la războiului de pe Nistru, redacția noastră a publicat trei reportaje cu povești ale oamenilor din zona de război. Războiul văzut prin ochii copiilor de atunci, tineri azi, care poartă cu ei, și după 25 de ani, imaginile de groază din martie 1992.

Aici puteți urmări a doilea parte a reportajului și interviurile din aceeași serie – Părinți pe vreme de război.

Sunt tot aici, la capătul amintirilor

Reportajul arată drama cu care trăiesc bolnavii Alzheimer în Republica Moldova. În lipsa unei soluții din partea statului pentru ei, toată grija, dar și cheltuielile financiare cad pe umerii familiei.

„Cei ce suferă de Alzheimer au nevoie de iubire și înțelegere. E important să fie luați în serios, deoarece ei sunt siguri că ceea ce trăiesc este adevărat”, mărturisește Irina, una dintre tinerele care a acceptat să vorbească despre boala cu care trăiește mama sa.

A fi poștaș pe timp de Skype

Extinderea Internetului și digitalizarea multor servicii pot transforma meseria de poștaș – și așa nepopulară și prost plătită – în una „pe cale de dispariție”.

Reportajul povestește despre rutina zilnică a câtorva femei poștaș care parcurg zilnic peste 10 km pentru un salariu mai mic de două mii de lei.

„A scăzut numărul scrisorilor și al abonaților la ziare și reviste. Oamenii spun că au calculatoare și găsesc acolo informații. Scrisori la fel sunt mai puține, mai mult vin pentru întreprinderi, asociații, primărie, școală și la oamenii chemați în judecată. Înainte lumea se felicita, oamenii trimiteau scrisori de prin alte țări, la sărbători, de Crăciun, de Paște… Acum e pasiv de tot, nu e ce-a fost înainte”, povestește una dintre eroine.

Invizibili pe piața muncii

Numărul persoanelor care muncesc neoficial în Republica Moldova este de peste patru sute de mii, iar reportajul vorbște despre câteva dintre cazurile în care oamenii, în lipsă de alternativă,  muncesc fără asigurare medicală, concedii sau garanția unei pensii.

Economia subterană aduce prejudicii nu doar bugetului de stat, dar și sutelor de mii de oameni care o servesc, fiind lipsiți de drepturi și protecții sociale.

Problema persoanelor rămase fără cetățenie română: Am pierdut totul peste noapte 

Moldova.org a mediatizat în premieră și constant pe parcursul unui an și jumătate problema cetățenilor care au ajuns în imposibilitate de a prelungi valabilitatea actelor românești. Problema viza doar persoanele care obținuse cetățenia română automat în baza părinților, fiind minori.

Redacția noastră a povestit constant dramele în care s-au trezit miile de cetățeni rămași fără acte și a creat și o platformă de informare și comunicare pentru toți cei ajunși în această situație. După multe demersuri publice și implicarea deputatului Constantin Codreanu problema a fost rezolvată printr-o Ordonanță de Urgență lansată de Guvernul de la București.

HIV pozitivă și fericită

Reportajul prezintă istoria Svetlanei, o femeie din Bălți care trăiește cu HIV de 20 de ani. Deși există multe frici și stereotipuri legate de această boală în Republica Moldova, povestea Svetlanei demonstrează că oamenii puternici pot merge împotriva societății.

“A fost un șoc! Aveam doar 23 de ani, nu aveam familie, copii, informație despre HIV era puțină. Se considera sfârșitul, ciumă, toți mă evitau”, începe mărturiile eroina reportajului.

Despre frica de zbor

Cât de periculoasă este turbulența? Ce se întâmplă dacă nimerește o pasăre în motor? Dar un fulger? Este oare o aeronavă de 20 de ani un avion vechi? Am încercat să obținem un răspuns la toate aceste întrebări în interviul cu Mihai Botnari, un pilot moldovean cu experiență de peste 21 de ani.

În centrul ciclonului cu Lică Sainciuc

Reportajul este o excursie frumoasă în casa maestrului Lică Sainciuc și întreg universul pe care îl adăpostește. Imagini atipice Chișinăului, gânduri pline de înțelepciune împărtășite de artist cu cititorii noștri și istoria casei familiei Sainciuc, construită în 1913.

“Am un principiu – în surse externe caut confirmări. Descoperirile le fac singur. Omu-i șubred. Într-o zi are dispoziție, în alta nu. Într-o zi te simți mai deștept, în alta mai prost. Eu când mă simt mai deștept, îmi scriu scrisori pentru când voi fi mai prost”, mărturisește artistul.

Sunt Maia și am menstruație

Reportajul vorbește despre istoria unei adolescente, povestită la persoana I-a, despre prima sa menstruație, incidentul cu diriginta și experiența urâtă prin care a trecut.

Ne bucurăm că acest reportaj a fost un punct de pornire pentru discuțiile publice legate de acest proces biologic considerat tabu de societatea noastră.

În abisul geloziei

Un reportaj complex despre violența domestica, cauzele acesteia și, mai ales, consecințe. Gelozia este una dintre cele mai frecvente cauze ale violenței domestice.

„Ea vine, de cele mai dese ori, din neîncrederea în sine, care, la rândul său, cauzează neîncrederea în celălalt”, se arată în reportaj.

Vă mulțumim că ați fost alături de noi în 2017, doar cu ajutorul vostru, al cititorilor, putem deveni mai buni și mai buni. Dacă aveți ceva de spus, cunoașteți istorii interesante care merită făcute publice sau orice altă idee – le așteptăm pe toate la [email protected].

La mulți ani!

Citește mai departe

Important

Autorităţile vor lansa un nou tip de acte în februarie 2018

Publicat

pe

De către

Începând cu februarie 2018, cetățenii Republicii Moldova vor putea achiziționa pașapoarte de tip nou. Anunțul a fost făcut de directorul Agenţiei Servicii Publice, Sergiu Răileanu, în cadrul unui interviu oferit pentru postul TV Prime.

Potrivit acestuia, noile acte vor intra în vigoare în luna februarie a anului viitor, când se vor termina stocurile pașapoartelor de tip vechi. „Acest pașaport este cu un grad de securitate mai înalt, avem trei nivele de securitate și, cum s-a menționat, pașaportul biometric este practic imposibil de falsificat. Are și amprentele și datele biometrice”, a spus directorul Agenţiei Servicii Publice, Sergiu Răileanu.

Pașapoartele vor avea un design nou. Pe prima pagină se va afla imaginea brandului turistic al țării, Pomul Vieții, iar pe celelalte vor fi mai multe monumente și locuri turistice din Moldova, precum Mănăstirea Căpriana, Arcul de Triumf sau Orheiul Vechi. Potrivit lui Sergiu Răileanu, prețul noilor documente nu va crește.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Externe1 oră în urmă

Un bărbat din Galați a luat în spaţiu aproape 1 500 de moldoveni într-o casă cu două camere. Acesta a fost reţinut

Un bărbat de 43 de ani, din Galaţi, a fost reţinut şi s-a ales cu dosar penal, după ce a...

Externe12 ore în urmă

Preoți în sutană pe pârtia de schi// VIDEO

Zeci de preoți și seminariști la teologie au participat la cea de-a 21-a edișie a Cupei la schi pentru preoți...

Social12 ore în urmă

Corpul neînsuflețit al unui tânăr a fost depistat plutind pe râul Nistru

Corpul neînsuflețit al unui tânăr a fost depistat astăzi plutind pe râul Nistru. Acesta a fost găsit de scafandrii din...

Social13 ore în urmă

Ambulanţa care transporta brazi era din Criuleni. Ce explicație a avut şoferul

Ambulanță care a fost filmată, în municipiul Chișinău, transportând brazi în loc de pacienți, aparține Substației de Asistență Medicală Urgentă...

Social14 ore în urmă

Câți poligrafologi sunt în R.Moldova și câte teste la poligraf au fost realizate în 2017

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrați și activează trei poligrafologi în cadrul autorităţilor cu drept de iniţiere a testării....

Politică16 ore în urmă

Andrian Candu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta a II a Danemarcei

Președintele Parlamentului Andrian Candu s-a întâlnit astăzi cu Majestatea Sa Margareta a II a Danemarcei la reședința regală Palatul Amalienborg....

Social16 ore în urmă

Un tânăr din Slobozia-Mare, prins în timp ce pescuia ilegal pe lacul Beleu. Ce le-a spus oamenilor legii

Un tânăr de 27 de ani, locuitor al satului Slobozia-Mare, r-nul Cahul, a fost prins în timp ce pescuia pe...

Advertisement

Opinii