Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei condamnă anexarea Crimeii. Rusiei nu-i pasă!

Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei (APCE) a adoptat miercuri rezoluția prin care condamnă Rusia pentru anexarea Crimeii. Reprezentanții Moscovei declară, însă, că acest document nu poate determina în niciun fel Rusia să-și revizuiască poziția și lasă să se înțeleagă că ar putea ieși din componența APCE.

Potrivit mediilor ucrainene, în rezoluția votată cu 154 de voturi pentru, 26 împotrivă și 14 abțineri se arată că:

[blockquote style=”1″]Adunarea Parlamentară condamnă cu fermitate agresiunea militară rusă, urmată de anexarea Crimeii, fapt care reprezintă o încălcare clară a normelor dreptului internațional, inclusiv a prevederilor Cartei Organizației Națiunilor Unite, Actului final de la Helsinki al OSCE și a normelor de bază ale Consiliului Europei. Nici unul dintre argumentele invocate de Federația Rusă pentru a-și justifica acțiunile nu corespunde realității.[/blockquote]

În pofida afirmațiilor propagandei rusești, documentul afirmă că forțele ultranaționaliste nu au preluat puterea centrală de la Kiev și nu a existat nicio amenințare imediată la adresa drepturilor minorității ruse în Ucraina, inclusiv și, mai ales, în Crimeea.

Pe lângă asta, PACE se arată îngrijorată în legătură cu extinderea prezenței militare ruse la granița cu Ucraina, solicită o anchetă minuțioasă a crimelor săvârșite împotriva manifestanților de pe Maidan, recunoaște fără rezerve legitimitatea noilor autorități de la Kiev și salută decizia privind organizarea unor alegeri prezidențiale anticipate.

În replică, șeful delegației ruse în APCE, Aleksei Pușkov, a declarat că:

[blockquote style=”1″]În această organizație au fost adoptate multe rezoluții și hai să nu exagerăm importanța lor. Dacă cineva ne îndeamnă la ceva și adoptă o oarecare rezoluție, asta în niciun caz nu înseamnă că noi intenționăm să revedem chiar acum, de urgență, politica noastră externă, principiile noastre. Dacă majoritatea consideră că Rusia este incompatibilă cu pricipiile Consiliului Europei, să vadă mai întâi cât de compatibili sunt ei înșiși.[/blockquote]

Pușkov, citat de ITAR-TASS, a mai spus că Rusia e de acord să rămână în APCE în condițiile în care partenerii acesteia sunt dispuși la un dialog. „Dacă, însă, colegii noștri sunt dispuși doar să strige, să facă zarvă și să ne condamne, noi nu ne ținem de APCE și le-am lăsat asta să se înțeleagă”, a subliniat oficialul rus.

Acum două săptămâni și Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care denunță referendumul din Crimeea și anexarea peninsulei de către Federația Rusă. Și atunci, însă, reprezentanții Rusiei au sfidat opinia comunității internaționale, declarând că Crimeea nu are ce căuta în componența Ucrainei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.