Adoptă un troll // Doi activiști adună bani pentru demascarea „fabricilor de troli”

Activiștii Vlada Ciobanu și Dumitru Alaiba au lansat o campanie de crowdfunding, prin care planifică să încurajeze informatorii să povestească despre „fabricile de troli” din Moldova. Scopul acestora este să colecteze 4000 de dolari americani.

„Trolii răspândesc minciuni și știri false pe Internet. Pentru a-și promova stăpânul și partidul care îi plătește, ei atacă, denigrează și creează ură. Vrem să aflăm cum se coordonează munca trolilor și a site-urilor false, cine dă indicații, ce teme abordează și ce salarii primesc. Acesta este un prim pas în lupta cu minciunile și manipulările. Contribuția voastră este esențială pentru noi”, explică autorii campaniei.

Astfel, organizatorii doresc să identifice persoane care să ne împărtășească experiența de lucru în acest sistem, iar aceasta să fie răspândită de toate instituțiile media independente. Pentru ca oamenii să înțeleagă de ce se fac știri false, de ce sunt răspândite și cine este responsabil de acestea. Trollii sunt plătiți. De aceea vrem să creăm o motivație pentru ei – o confesiune și o recompensă financiară. Vlada Ciobanu și Dumitru Alaiba speră să afle cine sunt șefii, cine sunt liderii, care este structura de management – cum funcționează, cum se coordonează, cum se raportează, precum și date concrete – adresele oficiilor, numărul oamenilor implicați. Ei vor să facă rost și de fotografii din interior, video, audio, acces la adrese de mail cu corespondența despre coordonare și stabilire a agendelor. Desigur, organizatorii doresc să obțină și mărturisiri ale oamenilor reali ce ies public în fața camerelor și povestesc cu ce s-au ocupat.

Mai multe detalii despre campanie aflați pe platforma Indiegogo.  Tot acolo aveți posibilitatea de a dona.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.