Connect with us

Important

Administratorul unei școli auto din Cahul, reținut în flagrant la o stație PECO. Ar fi pretins 650 euro

Publicat

pe

Administratorul filialei Cahul a școlii auto din Comrat a fost reținut astăzi de ofițerii și procurorii anticorupție. Bărbatul este bănuit de trafic de influență.

Cazul a ajuns în vizorul DGT Sud a CNA după ce denunțătorul a invocat faptul că, suspectul, ar fi pretins și primit 650 de Euro, sub pretextul că poate influența membrii Comisiei de examinare din cadrul Secției Înregistrare a Transportului şi Calificarea Conducătorilor Auto din Comrat, în scopul determinării acestora să evalueze pozitiv cunoștințele pentru eliberarea permisului de conducere de categoria „B”.

Potrivit datelor anchetei, în săvârșirea infracțiunii, managerul ar fi acționat coordonat cu alte persoane, necunoscute organului de urmărire penală la acest moment.

După efectuarea măsurilor speciale de investigație, în dimineața acestei zile, bărbatul a fost reținut în flagrant delict la o stație PECO din satul Congaz, raionul Comrat. Banii transmiși sub controlul CNA au fost găsiți în automobilul de serviciu al suspectului.

Totodată, asupra acestuia, au fost depistate și alte mijloace bănești în suma de aproximativ 1300 de Euro. Managerul a fost recunoscut în calitate de bănuit și reținut pentru 72 de ore. În privința lui urmează a fi decisă aplicarea măsurii preventive.

O cauză penală a fost pornită pe acest caz. Dacă va fi găsit vinovat, bănuitul riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani sau amendă în mărime de până la 4000 unități convenționale – echivalentul sumei de 200 000 de lei.

Conducerea urmăririi penale este exercitată de Serviciului Sud al Procuraturii Anticorupție.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Important

UE îmbunătățește serviciile medicale în Varnița pentru locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru

Publicat

pe

De către

Centrul de sănătate din satul Varnița a devenit mai încăpător. O nouă anexă cu saloane de fizioterapie, diagnosticare și cabinete ale medicilor de familie a fost construită. Acum, peste 13 mii de oameni – localnicii, dar și deținătorii poliței medicale din Tiraspol, Bender sau Slobozia vor primi consultații și tratament de zi fără de a sta ore în șir la cozi.

Noua anexă a fost construită cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Centru de Sănătate din Varnița a fost construit în 2013. Inițial, instituția urma să deservească anual circa 7 mii de persoane, dintre care 5.200 – locuitori ai satului, ceilalți – ai orașului Bender.

La scurt timp, numărul pacienților a crescut până la 13 mii, în special datorită fluxului de oameni din stânga Nistrului. În 2012, printr-o hotărâre de Guvern, deținătorii polițelor de asigurare medicală din Bender, Tiraspol sau Slobozia au obținut posibilitatea să se înregistreze la Centrul de sănătate din Varnița.

„Sunt în special femei însărcinate sau pensionari din stânga Nistrului, care primesc gratuit polița de asigurare medicală sau cei care o cumpără. Clădirea Centrului nu dispunea de suficiente încăperi, medicii de familie erau nevoiți să activeze câte doi întrun birou. Acum și medicii și pacienții se vor simți mai confortabil”, a spus Veronica Coledinschi, asistentă medicală superioară.

Anexa va găzdui cinci noi cabinete medicale, printre acestea – pentru medicii de familie, saloane de  fizioterapie și un cabinet dotat cu echipament pentru diagnostic USG. Uniunea Europeană a oferit 51.907 euro pentru construcția anexei, comunitatea locală a contribuit cu 6.555 euro.

„Centrul de Sănătate din Varnita este un bun exemplu al modului în care UE sprijină îmbunătățirea vieții cotidiene a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Vom continua să susținem și în viitor activități care se soldează cu îmbunătățirea infrastructurii sociale”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova.

„Acest Centru de sănătatea demonstrează că oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru au aceleași interese, și că atunci când li se oferă posibilitatea de a soluționa o problemă prin efort comun, trec la acțiuni și beneficiază de pe urma acestui fapt. Aceasta este filozofia programului de consolidare a încrederii și ea funcționează”, a conchis Rastislav Vrbensky, director adjunct al Biroului regional PNUD în Europa și Comunitatea Statelor Independente.

„Susținerea Uniunii Europene și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare va fi resimțită la Varnița de fiecare din cei 13 mii de beneficiai ai Centrului de sănătate, fie din sat, fie din stânga Nistrului”, a menționat Gheorghe Bălan, viceprim-ministru pentru reintegrare.

Pacienții salută extinderea Centrului de sănătate. „Era foarte puțin spațiu anterior, ne înghesuiam pe coridor alături de copii și bolnavi. Acum, odată cu deschiderea a cinci cabinete medicale noi este foarte confortabil”, a spus Svetlana Tofan, locuitoare a orașului Bender.

Cu prilejul dării în exploatare a anexei, la Centrul de sănătate din Varnița a fost organizată Ziua Ușilor Deschise. Toți vizitatorii au putut testa gratuit nivelul de glucoză în sânge.

Începând cu anul 2009, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de UE și implementat de PNUD, au fost renovare sau construite, dotate cu echipament și mobilier peste 80 de obiecte de infrastructură de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali, reprezentanților mediului de afaceri și societății civile în proiecte comune de dezvoltare a comunităților și mediului de afaceri.

Citește mai departe

Cultură

Viorel Ilișoi a lansat „Cele mai frumoase reportaje” la Chișinău

Publicat

pe

De către

Jurnalistul român Viorel Ilișoi și-a lansat volumul „Cele mai frumoase reportaje” pe 14 noiembrie, în incinta Librăriei din Centru.

Evenimentul a fost organizat de Moldova.org și a adunat câteva zeci de iubitori de reportaj. „Cele mai frumoase reportaje” cuprinde 38 de reportaje scrise de-a lungul timpului și abordează numeroase subiecte – de la copiii bolnavi de cancer până la viața gunoierilor din București. Scriitorul Dumitru Crudu a subliniat modul autentic în care sunt scrise reportajele. „Viorel Ilișoi e singurul jurnalist pe care îl cunosc, care petrece timp cu persoanele sale, se plimbă, trăiește printre ele”, a afirmat Dumitru Crudu, care a prezentat volumul.

Viorel Ilișoi a menționat că personajele celor mai frumoase reportaje sunt oameni simpli, modești, cum ar fi controlorii, culegătorii de mere, gunoierii sau cerșetorii. „Aceste reportaje sunt o lecție de modestie”, a conchis autorul.

Chișinăul se află printre ultimele orașe în care Viorel Ilișoi și-a prezentat cartea. De la începutul acestui an, cartea a fost lansată în multe orașe din România, Germania și Canada. În cadrul evenimentului de la Chișinău, publicul a putut adresa întrebări, dar și achiziționa cartea la un preț promoțional, însoțită de autograful autorului.

La știre a contribuit Ana-Maria Dumbrăveanu, stagiară Moldova.org

Citește mai departe

Important

Semnul Holywood, reprodus perfect de un tânăr din raionul Căușeni! Cât a cheltuit autorul pentru a-și face faimos satul

Publicat

pe

De către

Dorința de a-și face satul faimos îl chinuie de mult timp pe Anatol Țîbîrnă, un tânăr din satul Coșcalia, raionul Căușeni. Vara aceasta, însă, imediat ce s-a întors din Moscova, a decis că e timpul să-și materializeze ideea.

Așa au apărut literele Hollywood pe cel mai înalt deal din satul Coșcalia, reproduse perfect după celebra inscripție din Los Angeles. Pentru confecționarea acestora a fost nevoie de aproximativ patru tone de metal și multe zile de muncă. În ajutor au sărit și prietenii lui Anatol, iar într-o săptămână toate literele au fost gata.

Anatol povestește că nu s-a așteptat că prietenii și vecinii lui să fie atât de săritori le nevoie, aceștia contribuind  cu ajutorul lor fizic, dar și cu motorină și alte materiale.

Pentru a duce la bun sfârșit lucrarea Anatol a cheltuit aproximativ 40 de mii de lei. Fiecare literă are 3 metri lățime și 5 metri înălțime, acestea fiind vizibile din orice loc al satului.

“Am vrut să fac ceva interesant pentru sat, ca tinerii să vină să se fotografieze la aceste litere, iar despre satul nostru să se știe în toată Moldova”, a spus acesta pentru Moldova.org

Anatol Țîbîrnă

Anatol intenționează să construiască și un sistem de iluminare, așa încât semnul să fie vizibil și noapte pe o distanță mai mare.

Menționăm că celebrul semn “Hollywood” s-a născut în 1923 în urma publicităţii făcute de municipalitatea oraşului pentru dezvoltarea proiectelor funciare în zonă. Semnul relua pe atunci numele acelui program imobiliar: “Hollywoodland”.

În 1949, Camera de Comerţ din Hollywood a semnat un contract cu primăria din Los Angeles pentru a restaura literele şi a cerut dislocarea ultimelor patru litere, dând celebrului semn aspectul de astăzi. Acum semnul este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale cinematografiei.

foto: Moldova.org

Citește mai departe

Ultimile Știri

Externe3 ore în urmă

O televiziune din Rusia a anunțat percheziții la un ziar înainte ca ele să înceapă

Televiziunea rusă REN TV a relatat astăzi că sunt percheziții la cotidianul independent Novaya Gazeta. Numai că jurnaliștii ziarului erau...

Externe6 ore în urmă

O studentă din R.Moldova agresată sexual şi tâhărită în România. Agresorul, prins cu ajutorul telefonului furat

O tânără din Republica Moldova, studentă la Universitatea Drăgan din Lugoj, a fost agresată sexual si tâlhărită de un individ,...

Social7 ore în urmă

Silvia Radu a mers la un șantier de construcție cu probleme, însă nu a fost lăsată să intre

Primarul general interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu, a mers astăzi să inspecteze șantierul de construcții cu probleme din strada...

Economie8 ore în urmă

Cyber Drill Alert: R.Moldova va găzdui în premieră un exercițiu regional de securitate cibernetică

Republica Moldova va găzdui în premieră, în perioada 21-23 noiembrie, exercițiul regional pentru echipele de răspuns la incidente de securitate...

Social8 ore în urmă

O femeie din Cahul a născut într-o stație de autobuze din oraș. Medicii au reuşit să resusciteze bebeluşul

O femeie din Cahul a născut ieri într-o staţie de autobuze din oraş. Medicii, chemaţi de urgenţă la faţa locului,...

Important10 ore în urmă

UE îmbunătățește serviciile medicale în Varnița pentru locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru

Centrul de sănătate din satul Varnița a devenit mai încăpător. O nouă anexă cu saloane de fizioterapie, diagnosticare și cabinete...

Social11 ore în urmă

Trei bărbaţi, reţinuţi: luau alcool etilic de la fabrică şi-l transportau prin contrabandă în Ucraina// VIDEO

Persoanele riscă pedepse cu închisoare de până la 10 ani, precum și amendă în mărime de la 3350 la 5350...

Advertisement

Opinii