Connect with us

Publicat

pe

Mișcarea de Rezistență ACUM, din care fac parte partidele politice PAS, Platforma DA, PLDM, precum și lideri de opinie din societatea civilă, organizează astăzi în fața Parlamentului acțiunea publică „Unde sunt hoții de miliarde?”.

Manifestanții cer investigarea beneficiarilor furtului miliardului, publicarea Raportului Kroll 2 și votarea Legii Magnițki în Parlament.

„Noi, toți cetățenii, plătim pentru furtul miliardului, iar nimeni până acum nu a fost pedepsit și niciun bănuț nu a fost recuperat”, au declarat organizatorii acțiunii.

„Cerem investigarea beneficiarilor furtului miliardului! Solicităm deputaților să semneze Petiția noastră către UE”, a declarat lidera PAS Maia Sandu.

Mișcarea de Rezistență ACUM a anunțat la mijlocul lunii septembrie înaintarea unei petiții către instituțiile europene, prin care va cere investigarea și urmărirea penală a cetățenilor Republicii Moldova care se fac vinovați de spălări de bani și au fost implicați în furtul miliardului. Până acum, peste 11.000 de persoane au semnat petiția, din cele 50.000 de semnături necesare.

De notat că Parlamentul se convoacă astăzi în ședință plenară.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Tinerii democrați organizează un protest împotriva PAS și PPDA// VIDEO

Publicat

pe

De către

Reprezentanții Tineretului Democrat organizează astăzi o acțiune de protest „față de finanțare a Partidului Acțiune și Solidaritate și Platformei „Demnitate și Adevăr” de către oligarhii străini certați cu legea”.

Aceștia au scandat „Maia Sandu și Filat miliardul au furat” și au adus mai multe pancarte în fața Parlamentului, acolo unde Mișcarea de Rezistență ACUM a organizat o manifestație în cadrul căreia au cerut  investigarea beneficiarilor furtului miliardului, publicarea raportului Kroll 2 și votarea Legii Magnițki în Parlament.

După ce au protestat la Parlament, tinerii democrați merg spre sediul PAS unde vor pune o notă de protest.

Foto: PRO TV

Citește mai departe

Partidul Acțiune și Solidaritate

Maia Sandu a depus o sesizare la Procuratură prin care cere începerea urmării penale pe numele lui Vlad Plahotniuc

Publicat

pe

De către

Maia Sandu, președinta PAS, a depus, astăzi, o sesizare la Procuratură prin care cere începerea urmării penale pe numele lui Vlad Plahotniuc.

Sesizarea a fost depusă, după ce la acțiunea de protest din 17 septembrie, desfășurate de Mișcarea de Rezistență ACUM în fața sediului ANI, Maia Sandu a depus o sesizare prin care a cerut inițierea procedurii de confiscare a averii nejustificate a liderului PDM Vlad Plahotniuc.

Formațiunea a precizat că, din investigația RISE Moldova „Paradisul Oligarhului”, societatea a aflat că Plahotniuc nu și-a declarat cel puțin 4 vile de lux pe care le deține în Europa prin intermediul unor interpuși. Potrivit celor de la PAS, acest lucru reprezintă o încălcare a legii, deoarece Plahotniuc era obligat să declare toate bunurile și proprietățile pe care le deținea în perioada 2008-2015.

„Din aceeași investigație, am aflat că vila din Geneva (de 31,5 milioane de franci elvețieni) a fost procurată la puțin timp după ce OTIV Prime Holding – o companie olandeză conectată la Plahotniuc – și-a vândut o parte din afacerile pe care le deținea în Moldova lui Iuri Kontievski, omul de încredere al condamnatului penal Veaceslav Platon, iar banii folosiți la cumpărarea OTIV Prime Holding provin din conturile Westburn Enterprises (firmă implicată în operațiunea de spălare a sumei de 22 de miliarde de dolari cunoscută drept Laundromatul rusesc). Întrebarea legitimă este dacă toată această operațiune se încadrează în infracțiunea de spălare de bani”, au declarat cei de la PAS.

În acest context, PAS a declarat că PDM condus de Plahotniuc „se îndreaptă tot mai mult spre practicile dictatoriale specifice lui Erdogan și Putin, ducând Moldova tot mai aproape de Rusia”.

„Solicităm Procuraturii să examineze sesizarea noastră cu ulterioara tragere la răspundere penală a lui Plahotniuc Vladimir pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute la art.3521 din Codul Penal ”Falsul în declaraţii”, art.243 „Spălarea banilor” din Codul penal și/sau a altor componente de infracțiune prevăzute de legea penală a Republicii Moldova”, se arată în comunicatul formațiunii.

Citește mai departe

Politică

Tudor Ulianovschi și Pavlo Klimkin au discutat, la Kiev, aspectele colaborării bilaterale și integrării europene

Publicat

pe

De către

Intensificarea dialogului politic, cooperarea interministerială, colaborarea moldo-ucraineană în cadrul organizațiilor regionale și internaționale, precum și alte probleme de interes comun au constituit principalele subiecte ale discuțiilor miniștrilor afacerilor externe al Republicii Moldova și Ucrainei, Tudor Ulianovschi și Pavlo Klimkin, purtate astăzi de cei doi oficiali la Kiev.

Potrivit unui comunicat de presă, Tudor Ulianovschi și Pavlo Klimkin am discutat chestiuni legate de dezvoltarea în continuare a managementului integrat al frontierei de stat, inclusiv prin efectuarea controlului în comun la punctele de trecere, intensificarea cooperării transfrontaliere, dezvoltării cooperării bilaterale în domeniul protecţiei mediului înconjurător, în primul rând, protecţiei râului Nistru şi folosirii raţionale a resurselor acvatice comune.

Ministrul Tudor Ulianovschi a apreciat nivelul cooperării moldo-ucrainene în vederea securizării sectorului transnistrean al frontierei de stat, în special prin efectuarea controlului în comun în punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk.

„Suntem interesaţi în extinderea acestui control în comun şi la alte puncte de trecere a frontierei pe acest segment, precum şi în deschiderea circulaţiei pentru transportul auto de pasageri pe podul de la Unguri-Bronniţa şi construcţia unui pod nou peste Nistru, în preajma localităţilor Cosăuţi si Iampol”, a menționat Ministrul Ulianovschi.

La rândul său, Pavlo Klimkin a confirmat disponibilitatea părții ucrainene privind promovarea în continuare a interacțiunii cu Republica Moldova în domeniile de interes reciproc.

În context, Pavlo Klimkin a remarcat interesul în continuarea practicii reușite de efectuare a controlului comun la frontiera de stat, inclusiv pe segmentul transnistrean al acesteia. De asemenea, șeful diplomației ucrainene a susținut importanta urgentării inaugurării podului Unguri-Bronniţa.

Miniștrii de externe al Republicii Moldova și Ucrainei au discutat și problemele de securitate cu care se confruntă ambele state în ultimul timp.

„Reiterez poziția de principiu a Republicii Moldova – noi sprijinim cu fermitate eforturile autorităţilor ucrainene de a restabili integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei asupra regiunilor sale de est şi peninsulei Crimeea”, a accentuat Ministrul Tudor Ulianovschi.

Referindu-se la subiectul dat, șeful diplomației de la Kiev a menționat că Ucraina este recunoscătoare Republicii Moldova pentru această poziție consecventă și este deschisă pentru o colaborare bilaterală intensivă în scopul reducerii riscurilor la securitatea regională.

De asemenea, Pavlo Klimkin a apreciat sprijinul acordat de către Republica Moldova la reabilitarea copiilor ucraineni din familiile care au avut de suferit urmare a conflictului din Estul Ucrainei.

În cadrul întrevederii, miniștrii Tudor Ulianovschi și Pavlo Klimkin, au avut un schimb de opinii privind colaborarea bilaterală în alte domenii de interes comun, în special cea comercial-economică, socială, educație, etc, precum și cooperarea în cadrul diferitor organizații regionale și internaționale, în scopul promovării comune a intereselor naționale, asigurării independenței și integrității teritoriale, precum și a securității Republicii Moldova și Ucrainei.

La finele reuniunii, miniștrii Tudor Ulianovschi și Pavlo Klimkin au semnat Planul de consultări politice interministeriale pentru anii 2018-2019, una din temele cărora o constituie dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul integrării europene şi promovării agendei de reforme.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com