Activitățile în cadrul parcurilor IT vor fi extinse

Lista activităților ce vor putea fi desfășurate în cadrul parcurilor pentru tehnologia informației va fi extinsă din contul activităților de cercetare și inovare. Parlamentul, în ședința de ieri, a aprobat, în I lectură modificarea Legii cu privire la parcurile pentru tehnologia informației.

În prezent, în Republica Moldova activează circa 400 de companii în domeniul tehnologiei informației, unde sunt angajați circa 10 000 de persoane. Angajatorii vorbesc despre insuficiența acută a specialiștilor calificați, estimată la circa 1 000 de persoane pe an.

Noile activități care vor putea fi desfășurate în parcurile TI se referă la instruirea în domeniul calculatoarelor, servicii de cercetare și dezvoltare experimentală în calculatoare și științe informatice, nanotehnologie, inginerie și tehnologie, matematică și fizică, biotehnologie și nanobiotehnologie, fabricarea componentelor electronice, servicii de obținere a filmelor de animație și de design specializat, bazate pe utilizarea echipamentelor de calcul specializate de înaltă performanță.

Implementarea acestor noi activități poate contribui substanțial la dezvoltarea sectorului inovativ în Republica Moldova.

Totodată, parcurile din industria tehnologiei informației vor oferi un mediu atractiv pentru activitățile de instruire, cercetare și dezvoltare bazate pe TIC, crearea produselor inovative în domeniul calculatoarelor, ingineriei, biotehnologiei, nanotehnologiei, precum și pentru o serie de activități economice de producere (nu asamblare) în care țara noastră are deja un potențial demonstrat (componente electronice, animație și design digital).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.