Activist civic despre cine conduce Chișinăul și cine e primar mai departe

Primarul în exercițiu al capitalei este Dorin Chirtoacă, iar dacă el va fi suspendat din funcție prin decizie de judecată  primar interimar va devenit Nistor Grozavu, care se află în arest la domiciliu, arată o analiză a activistului civic Valeriu Paşa.

Acesta a modelat mai mute situaţii privind conducerea municipalităţii, prin prisma Legii privind statutul Municipiului Chișinău din 2016, după ce ieri edilul Dorin Chirtoacă a fost reţinut de CNA. Aceasta în condiţiile în care  viceprimarul Vladimir Coteț  este suspendat din funcție, iar celălalt viceprimar Nistor Grozavu se află în arest la domiciliu.

Astfel, Valeriu Paşa atenţionează că legea nu spune că un primar reținut sau aflat în arest preventiv nu ar avea dreptul să înainteze un candidat la funcția de viceprimar, sau alte funcții. Cât timp Chirtoacă nu e suspendat, o poate face. Acum CMC ar putea trage de timp, altfel dacă nu votează candidații propuși de Chirtoacă timp de două ședințe consecutive, aceștia se consideră aleși în funcție.

Totodată, activistul mai constată că există opțiunea când Nistor Grozavu, ”pentru colaborarea exemplară cu ancheta”, să fie trecut sub urmărire în libertate și să revină ”bine mersi” la serviciu. În acest caz de alegerea altor viceprimari nu va fi nevoie și  Grozavu este primar interimar.

Chiar dacă dl Grozavu rămâne în arest la domiciliu, iar Chirtoacă este între timp suspendat de judecată, teoretic, tot Grozavu preia interimatul – direct din arest la domicliu. Dar ce? Shor de mai bine de un an e arestant la domiciliu, și nici măcar un organ (în mod normal oficliul teritorial al Cancelariei de Stat), nu constată că el nu poate exercita funcția de primar, solicitând CEC să constate vacanța funcției”, a menţionat Valeriu Paşa pe pagina sa de Facebook.

Mai mult, potrivit lui Paşa, legea zice că Nistor Grozavu ca interimar va putea să desemneze și alți viceprimari. Chiar dacă aceștia nu plac CMC, ei vor fi viceprimari. „Nistor Grozavu va putea chiar desemna un primar interimar din rândurile viceprimarilor aleși de el pentru cazurile când a vrea omul în concediu sau dacă poate judecătorii moldoveni or prinde la azart și l-or suspenda și pe dânsul din urma lui Chirtoacă”, a adăugat el.

Un alt aspect interesant constatat de activist a fost faptul că pe perioada asigurării interimatului de către u viceprimar, acesta  nu poate fi demis. Nici de CMC, măcar și prin referendum. Pentru că el e, în primul rând, viceprimar, iar propunerea de demitere a unui viceprimar poate veni doar de la primar.

Totuşi, dacă va fi suspendat și Gorzavu „la pachet” cu Chirtoacă, atunci deja ar putea interveni un interimat al funcției de primar din partea lui Didenko – secretarul consiliului municipal. Numai că Didenko a fost reţinut de CNA. Partea bună cu secretarul consiliului municipa poate fi demis oricând cu votul a 26 de consilieri.

Referindu-se la eventuala suspendare din funcție a lui Chirtoacă, Valeriu Paşa a mai spus că aceasta nicidecum nu înseamnă că nu poate avea loc revocarea primarului în acest timp.

Codul Electoral spune clar că un eventual referendum de revocare nu are nici o treabă cu faptul că este în funcție, pe foaie de boală sau suspendat primarul. Dacă trece referendumul, suspednarea încetează automat, la confirmarea rezultatelor referendumului primarul devine demis, nu mai poate fi suspendat – nu va mai avea ”de ce să fie suspendat”. Iar după demisia primarului se organizează alegeri noi.

În final, Valeriu Paşa trage următoarele concluzii: primarul în exercițiu încă e Dorin Chirtoacă, dacă el va fi suspendat din funcție prin decizie de judecată – primar interimar va devenit Nistor Grozavu

În caz că nu Grozavu, Chirtoacă, chiar și din penitenciar, poate să își bage viceprimarii lui (sau care îi vor fi băgați lui).Secretarul CMC Didenko are șanse infime și pe o perioadă deosebit de scurtă să devină primar interimar.

Stăpânul real al situației din Primărie e acum Vlad Plahotniuc – prin controlul asupra justiției el poate să decidă deja mâine suspendarea și a lui Chirtoacă, și a lui Grozavu și a lui Didenko – trimițând decizia în CMC. Iar asta nu înseamnă că vor decide cei din CMC. Din contră, mulți ar putea să le facă companie colegilor săi Onișcenco și Dumanschi. Iar la deciziile CMC, spre deosebire de primar, nu poți participa ”prin intermediul avocaților”” , a conchis Valeriu Paşa.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.