Actiunile autoritatilor impotriva reprezentantei “Rietumu Banka” urmaresc eliminarea bancii de pe piata Moldovei

"Actiunile Bancii Nationale a Moldovei (BNM) si procuraturii impotriva reprezentantei bancii letone "Rietumu Banka" la Chisinau urmaresc eliminarea ei si a altor banci straine de pe piata", a declarat, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru "INFOTAG", avocatul bancii Alexandr Volghin.

El a spus ca organele de drept substituie notiunea de "banca" cu cea de "reprezentanta a bancii", pentru ca desfasurarea anumitor activitati financiare, deservirea conturilor altor clienti la nivel de banca presupune existenta infrastructurii si conditiilor respective". "Reprezentanta "Rietumu Banka" are functiile si posibilitatile unei intreprinderi obisnuite, prestind servicii sub forma de consultatii financiare, iar de transferuri de bani in anumite zone off-shore nu poate fi nici vorba", a spus Volghin.

El a precizat ca in septembrie 2004, Procuratura Generala a depus o cerere la Curtea Economica, in care se arata ca in timpul inregistrarii reprezentanta "Rietumu Banka" nu a informat si nu a solicitat autorizatia BNM pentru activitate in Moldova. Pentru ca reprezentanta a detinut cont valutar propriu, ca si oricare alta intreprindere, BNM si procuratura au presupus ca ar fi posibila efectuarea unor tranzactii ilegale prin acest cont.

Dosarul intentat in baza actiunii a fost audiat pe 4 aprilie, iar BNM a cerut repetat un aviz oficial. "L-am prezentat chiar acolo tuturor reprezentantilor autoritatilor cu functii de control, prezenti la audieri, dar reprezentantul BNM a cerut ca avizul sa fie prezentat oficial, dupa inregistrare", a spus avocatul.

"Am intrebat care este termenul prevazut pentru aceasta, ne-a fost dat un termen de doua saptamini, dupa care am convenit asupra unei intelegeri amiabile, am parasit sala. Dar la cinci minute dupa ce am venit la oficiu, au dat buzna colaboratorii Centrului de Combatere a Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC", a mentionat Volghin.

Potrivit lui, "ei s-au aratat interesati de informatii privind relatiile noastre cu banci din Transnistria, dar dupa ce nu au gasit nimic, au confiscat tehnica de birou, documente, obiecte personale, au facut o perchezitie la domiciliul angajatilor".

"In calitate de jurist, as dori sa stiu despre ce fel de garantare a secretului depozitelor bancare din partea statului (este vorba de conturile "Rietumu Banka") poate fi vorba, odata ce oricine are acces la noi in lipsa unui dosar penal intentat", a spus Volghin.

Solicitat de "INFOTAG" sa enunte anumite prognoze, avocatul a spus ca "ar putea sa faca unele prognoze, in cazul in care legea ar fi respectata intocmai".

El s-a aratat surprins de comportamentul colaboratorilor CCCEC care fac anumite declaratii si concluzii oficiale, desi nici un proces-verbal referitor la dosar nu a fost semnat si a fost examinata o singura mapa. Mai mult, a fost intentat si se examineaza un dosar privind abuzurile comise la bancile transnistrene, si nu la reprezentanta "Rietumu Banka".

Precizam: Miercuri, CCCEC a difuzat o declaratie, in care se arata ca activitatea reprezentantei "Rietumu Bankaí" este ilegala intrucit reprezentanta nu a avut autorizatie eliberata de Banca Nationala a Moldovei. In opinia angajatilor CCCEC, prin activitatea ilegala a reprezentantei bugetul Moldovei a fost prejudiciat cu zeci de milioane de lei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.