Actionarii "Victoriabank" cer implicarea presedintelui Vladimir Voronin

Decizia Curtii Economice prin care actionarilor “Victoriabank” le-a fost interzisa desfasurarea adunarii generale este ilegala, se mentioneaza in apelul actionarilor Bancii, care detin, in comun, 70% din actiunile Bancii.

Apelul respectiv va fi remis Presedintelui Moldovei, Vladimir Voronin, presedintelui Bancii Nationale, Leonid Talmaci, ministrului interimar al justitiei, Victoria Iftodi. In declaratia sa, actionarii detinatori a 70 la suta din actiuni, mentioneaza ca decizia instantei de judecata privind interzicerea adunarii generale a actionarilor, la solicitarea a detinatorilor pachetului de 29% din actiuni este primul precedent de acest gen in cei 15 ani de activitate a Bancii. In declaratia actionarilor se mentioneaza ca actionarii au aflat despre decizia judecatii nu cu mult timp inainte de adunarea generala planificata, ceea ce le lezeaza drepturile, “deoarece obiectului actiunii nu tine nemijlocit de adunarea actionarilor”. Conducerea si actionarii Bancii si-au exprimat ingrijoraera in legatura cu faptul ca actualul precedent poate influenta negativ asupra imaginii Bancii si asupra sistemului bancar al republicii – atit in Moldova, cit si peste hotarele ei, tinind cont de faptul ca actionarii Bancii sint institute financiare internationale. In apelul catre Presedintele tarii, incalitate de garant al Constitutiei Republicii Moldova, actionarii si-au exprimat indignarea si au venit cu rugamintea de a „adopta masurile corespunzatoare pentru ca actul juridic sa fie realizat in conformitate cu legile unui stat de drept”. Dupa cum au relatat pentru Agentie surse din cadrul Bancii, in contextul situatiei create, directia juridica a “Victoriabank” a atacat decizia Curtii Economice in ordinea stabilita de lege; iar data de desfasurare a adunarii generale anulate nu poate fi, deocamdata, anuntata, deoarece prima sedinta a judecatii este preconizata pentru 28 aprilie.

Un grup de actionari ai Bancii “Victoriabank” a declarat despre „impotrivire neargumentata” din partea unor membri din conducerea Bancii in admiterea participarii noilor actionari in alcatuirea organelor de conducere si control ale Bancii.

In decaratia noilor actionari, detinatori a 29% din actiunile Bancii, parvenita la “InfoMarket.MD”, semnata de reprezantul companiei “Victoria-Invest” (detinatoare a 5,7% din actiuni), Vlad Andronache, se mentioneaza ca noii actionari “nu o singura data au preintimpinat ca vor fi nevoiti sa apeleze la justitie daca Banca nu va respecta legislatia”. Se subliniaza ca “conducerea Bancii pur si simplu ar trebui sa actioneze conform legii”. “Intelegem tot mai bine motivele impotrivirii unor membri ai CA al Bancii, cu atit mai mult ca avem destule argumente pentru a efectua o revizie a operatiilor dubioase ale Bancii”, a mentionat Vlad Andronache.

In decurs de 15 ani de activitate a BC “Victoriabank” nu a avut loc nici un caz de lezare a drepturilor actionarilor”, a declarat presedintele CA al Bancii, Victor Turcan.

Turcan a mai opinat ca informatia cum ca Banca nu admitea noii actionari la formarea organelor de conducere, nu corespund realitatii. Potrivit lui Victor Turcan, un grup de companii, detinatoare a unui pachet solid de actiuni, s-a adresat Bancii, la 28 februarie, 2005, cu o scrisoarea in care fse solicita operarea de modificari la ordinea de zi a adunarii generale ordinare a actionarilor. “Consiliul Administrativ a examinat scrisoarea respectiva, si deoarece apelul a fost remis cu depasirea termenelor prevazute de legislatie, CA al “Victoriabank” a respins cererea despre operare a modificarilor la ordinea de zi”, a spus presedintele Bancii. “Banca considera ca nu a lezat in nici un mod drepturile noilor actionari”, se mentioneaza Victor Turcan. // InfoMarket

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.