Connect with us

Social

Accident la Cricova. Un șofer a fost descarcerat de salvatori, după ce a intrat cu mașina într-un copac

Publicat

pe

Un șofer de 26 de ani a fost descarcerat de salvatori, după ce a intrat cu mașina într-un copac. Accidentul s-a produs în această noapte în apropierea orașului Cricova.

Informația a fost recepționată la ora 22:13. Din datele prealabile s-a stabilit că un autoturism de model VOLVO S 4” s-a tamponat într-un copac.

În urma accidentului șoferul cu diferite traumatisme a rămas blocat în interiorul automobilului deteriorat.

La fața locului au intervenit angajații Detașamentului salvatori și pompieri Rșșcani, Detașamentului căutare-salvare nr.1 și ai Centrului republican de intervenție operativă, care au efectuat lucrări de descarcerare a tânărului blocat în interior.

Ulterior acesta a fost preluat de către Serviciul de asistență medicală urgentă.

Cazul este cercetat de către organele de drept. Alte circumstanțe se stabilesc.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Armata Naţională a desfăşurat un exerciţiu tactic de artilerie

Publicat

pe

De către

Militarii Armatei Naţionale au participat în perioada 29-30 mai, la un exerciţiu tactic de artilerie, desfăşurat la Centrele de instruire din  toate garnizoanele Armatei Naţionale.

Potrivit şefului Marelui Stat Major, Comandantul Armatei Naţionale, general de brigadă Igor Cutie, scopul exerciţiului a fost evaluarea capacităţii de luptă a subunităţilor de artilerie.

Igor Cutie a specificat că în cadrul aplicaţiilor, circa 500 de militari în termen şi prin contract au executat trageri de luptă din sistemele de artilerie pe timp de zi şi de noapte:  MT-12, 2S9 Nona, tunurilor obuziere D-20, aruncătoare de bombe 120 mm., rachete antitanc dirijate din dotarea Armatei Naţionale.

Prezent, joi, 30 mai, la antrenamentele desfăşurate la  poligonul brigăzii “Moldova” de la Bălţi, ministrul Apărării  Eugen Sturza a vizitat locurile de instruire şi a discutat cu militarii implicaţi în exerciţiu.

Eugen Sturza a accentuat importanţa unor  astfel de aplicaţii pentru ridicarea capacităţii de luptă a Armatei Naţionale şi pregătirea efectivului în conformitate cu standardele moderne.

Exerciţiul de artilerie s-a defăşurat în conformitate cu planul pregătirii de luptă al Armatei Naţionale pentru 2018.

Citește mai departe

Social

Cum să-ți securizezi conturile de pe rețelele de socializare?// VIDEO

Publicat

pe

De către

Cu siguranță ai un cont pe Facebook, Instagram sau Odnoklassniki! Studiile arată că în mediu pe zi o persoană petrece 116 minute pe rețelele de socializare – adică aproape două ore din cele opt libere. (vizual – un sfert)

Te-ai gândit însă de ce e bine să ne securizăm conturile de pe rețelele de socializare?

Ai ghicit! Evită furtul de date personale!

Platforma Mediacritica a CJI a produs un nou tutorial digital: Cum să-ți securizezi conturile de pe rețelele de socializare?

Citește mai departe

Social

785 de elevi vor obține nota „10” din oficiu la proba de examen la limba străină din cadrul examenului de BAC

Publicat

pe

De către

În acest an, 785 de elevi vor obține nota „10” (zece) din oficiu la proba de examen la limba străină din cadrul examenului de bacalaureat, în comparație cu 637 în 2017, 460 – în 2016 și respectiv 229 – în 2015.

Lista candidaţilor cărora li se acordă nota „10”  din oficiu la proba de examen la limba străină a fost aprobată la ședința Comisiei Naționale de Examene, aceasta incluzând elevii care au susținut, pe parcursul învăţământului general, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine.

Ministerul Educației precizează că numărul crescând al elevilor cu performanțe deosebite la nivel internațional denotă atât interesul sporit față de cunoașterea limbilor străine, cât și aprecierea înaltă a evaluatorilor străini.

De notat că luând în considerație și rezultatele olimpiadelor republicane, în total, în această sesiune vor fi acordate din oficiu 864 de note de  „10” pentru 828 de elevi.

Printre elevii menționați sunt 28 de elevi care vor obține două note de „10” (zece) din oficiu și sunt 4 elevi care vor obține din oficiu trei note de „10”.

Sesiunea de bacalaureat 2018 se va desfășura în perioada 5-22 iunie. La sesiune s-au înscris 18776 de candidați, dintre care 3077 de candidați sunt restanțieri din sesiunile anterioare.

Candidații vor susține probele de examen în 92 de centre de bacalaureat, dintre care 30 de centre sunt instituite în municipiul Chișinău, iar 62 de centre în alte localități ale țării.

Verificarea lucrărilor de examen va fi efectuată în perioada 5-26 iunie. Rezultatele vor fi afişate în centrele de bacalaureat la data de 27 iunie 2018.

Citește mai departe