Connect with us

Reintegrare

Accesul la terenurile agricole aflate în zona traseului Tiraspol-Dubăsari-Râbnița, discutat astăzi la Dubăsari

Publicat

pe

Subiectul accesului cetățenilor și a agenților economici de pe malul drept al Nistrului în regiunea traseului Tiraspol-Dubăsari-Râbnița a fost discutat în cadrul unei întrevederi dintre oficialii moldoveni, ruși și cei din regiunea transnistreană. Despre aceasta a anunțat președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, pe pagina sa de facebook. Acesta a menționat că întrevederea este una istorică.

„Azi, am avut o întrevedere foarte importantă în orașul Dubăsari, în clădirea administrației orașului și raionului Dubăsari, cu ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe din Federația Rusă, Serghei Gubarev, reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, șeful administrației orașului și raionului Dubăsari , Ruslan Ciaban. Această întâlnire, cu adevărat istorică, a avut loc ca rezultat al înțelegerii recente dintre ciceprim ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic și reprezentantul politic al Tiraspolului, V. Ignatiev”, a scris Policinschi pe pagina de facebook.

Astfel, potrivit președintelui raionului Dubăsari, în cadrul întrevederii a fost discutat subiectul privind restabilirea dreptului proprietarilor terenurilor agricole din regiunea traseului Tiraspol-Dubăsari-Râbnița asupra pământului.

„Această întâlnire și discuția foarte grea, dar sinceră și necesară, a dat posibilitate prima dată în mai mulți ani să ne întâlnit, să ne auzim unul pe altul, opiniile, pentru a găsi soluții în comun, în primul rând în interesul oamenilor simpli din satele noastre, care așteaptă rezolvarea problemei cu nerăbdare. Am expus dorința și disponibilitatea atât a Consiliului Raional Dubăsari, cât și a colegilor din autoritățile locale, centrale, societății civile din Moldova de a purta un dialog constructiv și permanent în interesul locuitorilor de pe ambele maluri a Nistrului”, a adăugat președintele raionului Dubăsari.

De asemenea Grigore Policinschi și-a exprimat speranța că dialogul constructiv dintre autoritățile raionale, vicepremierul pentru Reintegrare și autoritățile centrale vor aduce beneficii semnificative cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului.

Citește mai departe
Advertisement

Reintegrare

Profesorii de limbă engleză de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la un workshop la Universitatea Internațională din Veneția

Publicat

pe

De către

Profesorii de limbă engleză de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la un workshop organizat la Universitatea Internațională din Veneția, Italia. Training-ul, desfășurat în perioada 24-26 aprilie, a fost organizat de către Consiliul Europei (CoE) şi Universitatea Internațională din Veneția.

Pentru a asigura o reprezentare proporţională la seminar au fost implicaţi câte 12 profesionişti de pe malul drept şi stâng al r.Nistru, inclusiv, câte un exponent de la oficiile reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului.

Astfel, pentru a familiariza participanții cu experiența predării limbii engleze în Italia, aceștia au fost divizați în grupuri de 4-6 persoane și au asistat la lecții deschise în clasele de elevi cu diferite limite de vârstă (10-11, 14-16 și 18-19 ani) din cadrul Institutului Cavanis din Veneția.

Pe parcursul lucrărilor training-ului au fost abordate și discutate teme de actualitate în procesul de predare a limbilor moderne în instituțiile de învățământ cum ar fi varietatea stilurilor de predare, adaptarea mesajelor la cursanții cu diferite capacități și abilități lingvistice, elaborarea planurilor individuale de învățare a limbilor străine, ș.a.

Evenimentul s-a încadrat în componenta promovării măsurilor de consolidare a încrederii în contextul implementării Planului de acţiuni RM – CoE 2017-2020, precum şi s-a axat pe diseminarea bunelor practici europene în materia teoriei şi practicii predării limbilor moderne în şcoli, licee şi universități, urmând ca finalitatea sporirea cooperării dintre cadrele didactice din Republica Moldova și cele din regiunea transnistreană a țării.

Este de menționat că acesta este cel de-al 3-lea workshop de acest gen, primele două având loc la Centrul European de Limbi Moderne (CELM) din or.Graz, Austria, în perioada 23-25 august și 28-30 noiembrie 2017, în aceiași componență de grup întru a fi asigurată continuitatea activităților inițiate.

La finele seminarului nr.3 participanții au fost informați despre existența interesului din partea Consiliului Europei de a continua interacțiunea pe această dimensiune, cu examinarea posibilității organizării unei vizite de studiu a experților CELM în or.Chișinău și Tiraspol (preventiv în luna septembrie curent) pentru a se documenta cu procesele didactice promovate de către profesorii-participanți în instituțiile de învățământ respective.

Citește mai departe

Reintegrare

O nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” va avea loc la Roma

Publicat

pe

De către

O nouă  rundă de negocieri în formatul „5+2” va avea loc la Roma, în perioada 29-30 mai.

În cadrul rundei în cauză urmează a fi trecute în revistă realizările obținute de către Chișinău și Tiraspol în procesul de implementare a angajamentelor stabilite în așa-numitul pachet Berlin plus, precum și alte subiecte de actualitate de pe agenda procesului de negocieri.

Ultima rundă de negocieri în formatul de negocieri „5+2” a avut loc la 27-28 noiembrie la Viena, sub egida Președinției Austriei în OSCE.

În urma discuțiilor purtate atunci în formatul de negocieri „5+2”a fost semnat un protocol al ședinței, care urma să servească drept bază pentru desfășurarea de mai departe a procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană.

Citește mai departe

Reintegrare

Delegația Rusiei la CUC s-a răzgândit și s-a alăturat poziției promovate de delegația transnistreană

Publicat

pe

De către

Discuții aprinse la ședința neordinară a Comisiei Unificate de Control. Aceasta a fost prezidată de delegația Federației Ruse și a avut pe agendă identificarea soluțiilor legate de instalarea ilegală a posturilor pretinselor structuri de forţă ale Tiraspolului pe podul peste râul Nistru din preajma satelor Gura-Bâcului – Bâcioc.

Delegația Republicii Moldova pledează pentru lichidarea posturilor de „grăniceri”, „vameși” și „migrațional”, instalate ilegal de structurile transnistrene pe podul recent redeschis.

Partea moldovenească  și-a reafirmat poziția sa pentru crearea unui mecanism comun de asigurare a circulației libere și în siguranță pe pod, format din efectivele Forțelor Mixte de Pacificare, ale Poliției și așa-numitei „miliții”.

Deși la 29 martie delegația rusă a susținut această propunere a delegației moldovenești, la ședința din 26 aprilie co-președintele Comisiei Unificate de Control din partea Federației Ruse, Ilia Uvarov, s-a alăturat opiniei expuse de conducătorul delegației transnistrene, Oleg Beleakov, și împreună au respins propunerea delegației Republicii Moldova.

Pentru a-şi justifica refuzul, dânșii au invocat, de o manieră devenită deja tradiţională, argumentul că astfel de decizii nu ar fi de competența Comisiei Unificate de Control, ci ar urma să fie luată la nivelul reprezentanților politici în cadrul procesului de negocieri.

Așa cum spiritele s-au încins, iar discuțiile au devenit neproductive, conducătorul delegației Federației Ruse a întrerupt dezbaterea problemei.

Comisia Unificată de Control se va întruni din nou la 3 mai 2018.

 

Citește mai departe