Abilitate versus Dizabilitate

Peste 184 mii de cetățeni ai Republicii Moldova sunt persoane cu dizabilități, ei reprezintă 5,2 la sută din populația țării, iar aproape 13 mii dintre aceștia sunt copii. Numărul exact al acestora, totuși, poate fi mult mai mare, or acesta este estimat în baza beneficiarilor de pensii pentru dizabilitate și a alocațiilor sociale.

[youtube id=”T9vo_vd2m08″ start=”0″]

Peste 7000 de persoane cu dizabilități de vedere și altele circa 3500 de persoane cu deficiențe de auz, în rând cu celelalte persoane cu diverse dizabilități, au învățat ce înseamnă discriminare în Republica Moldova pe propria piele. Studiile realizate recent denotă însă că în Republica Moldova mai există multe restanțe și probleme la acest capitol. „Dreptul la viața publică și politică nu le este respectat deloc (44,5%) sau le este respectat parțial (36,2%)”, iar „persoanele cu dizabilități mintale și fizice (68% și respectiv 66%) sunt cel mai frecvent discriminate în diferite domenii ale vieții”, relevă acestea.

[youtube id=”4WLCRi4szfs” start=”0″]

Pentru a diminua acest fenomen și a crește gradul de incluziune socială a  cestora, Asociația Infonet a realizat proiectul „Abilitate versus Dizabilitate – de la înțelegere spre eliminarea discriminării și incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități auditive și de vedere”, care se va încheia în curând. Proiectul a fost organizat în parteneriat cu Asociația Surzilor din Republica Moldova și Centrul Național de Informare și Reabilitate (CNIR) a Asociației Nevăzătorilor din Moldova.

[youtube id=”zFL-JmyQMuE” start=”0″]

În cadrul acestui proiect au fost realizate mai multe obiective. Este vorba despre lucrarea „Omul din lumea tăcerii. Ghid pentru înțelegerea lumii persoanelor cu dizabilități de auz” cu un tiraj de 500 exemplare, care va fi lansată pe 7 decembrie; despre realizarea descrierii audio a filmului artistic „Arrivederci” și difuzarea lui în mai multe localități din țară; despre producerea filmului documentar „Omul din lumea sunetelor. Ghid pentru înțelegerea lumii persoanelor cu dizabilități de vedere” și a mai multor spoturi sociale care să promoveze modele pozitive de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități auditive și dizabilități de vedere; și altele.

[youtube id=”RCb3tmPdKGg” start=”0″]

Atât filmul documentar, cât și cele patru spoturi realizate în cadrul proiectului se adresează persoanelor sănătoase, cărora li se explică care sunt cu adevărat necesitățile persoanelor cu dizabilități vizuale și auditive. Spoturile au fost difuzate timp de o lună pe 143 de monitoare TV din troleibuzele și autobuzele din municipiile Chișinău și Bălți, precum pe postul Canal Regional TV, împreună cu filmul documentar „Omul din lumea sunetelor”.

Acest proiect a fost realizat cu suportul financiar al Programului Egalitate și Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.