A vrut, dar nu a putut! De ce Rogozin nu a venit la Tiraspol

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, însărcinatul cu afaceri pentru regiunea transnistreană a președintelui rus pe problema transnistreană, care tradiţional în ultimii ani asistă la diferite evenimente organizate de administraţia separatistă de la Tiraspol, în anul acesta a lipsit. Şi aceasta nu din faptul că nu a vrut, ci pentru că a fost nevoit să-l însoţească pe preşedintele Putin într-o deplasare în China.

„Nu pot să vin în Transnistria, pentru că trebuie să-l însoţesc pe preşedintele Vladimir Putin într-o vizită oficială în China. Acolo au loc un şir de manifestări prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Din această cauză nu pot să fi alături de voi, dar mă bucur de tot ce se întâmplă la voi”, a declarat Dmitri Rogozin în ajunul evenimentului.

Reamintim că la 2 septembrie 1990, așa-numitul Soviet Suprem de la Tiraspol a adoptat pretinsa declarație de independență a regiunii transnistrene. Astfel, în regiunea transnistreană este marcată miercuri, 2 septembrie, a 25-a aniversare a autoproclamatei republici nistrene.

La Tiraspol a avut loc o paradă militară „fără precedent”, după cum s-a anunțat, cu participarea a peste o sută de unități de tehnică militară și peste 2 000 de soldați și reprezentanți ai structurilor de forță ale regiunii separatiste.

Biroul pentru Reintegrare al Guvernului a declarat că ideologia acestor evenimente contravine obiectivului de reglementare a conflictului transnistrean și îngrijorează prin accentul ei pronunțat militarist.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.