A fost publicat „Ghidul celor mai bune practici ale APL”

Moldova.ORG — Cele mai bune practici ale primariilor din Republica Moldova au fost publicate în „Ghidul celor mai bune practici ale APL”, cartea fiind distribuită în toate primăriile din republică în mod gratuit, a comunicat pentru MOLDOVA.ORG, Olesea Cruc, Coordonator Naţional Programul Bunelor Practici pentru (PBP) Autorităţile Locale din Moldova.

„Fiecare practică din acest ghid conţine descrierea detaliată a problemelor abordate, a modului de acţiune, precum şi informaţii despre resursele financiare necesare, rezultatele şi lecţiile învăţate şi perioada necesară pentru implementarea practicii respective”, a menţionat Olesea CRUC.

Coordonatorul programului susţine că practicile incluse în ghid reflectă gama de probleme cu care se confruntă majoritatea primarilor din R. Moldova. Astfel, autorii practicilor de succes, adică primarii, sunt gata să împărtăşească experienţa în domeniul dezvoltării infrastructurii locale (aprovizionarea cu apă de calitate, conectarea la sursa de gaze naturale etc.) şi organizării serviciilor sociale alternative colegilor lor, primari, funcţionari publici locali etc.

„Ghidul a fost deja transmis tuturor primăriilor în mod gratuit, în scopul informării şi mobilizării autorităţilor publice locale în a găsi soluţii ingenioase pentru problemele cu care se confruntă comunităţile din R. Moldova”, menţionează Olesea CRUC.

Potrivit aceleiaşi surse, culegerea practicilor şi editarea cărţii face parte Programul Bunelor Practici (PBP) ale APL, care a fost lansat în Republica Moldova în iunie 2005. În cadrul programului respectiv a fost desfăşurat concursul celor mai bune practici realizate la nivelul primăriilor de pe întreg teritoriul ţării. Practicile care au fost desemnate ca fiind cele mai bune au fost incluse în culegerea practicilor de succes ale autorităţilor locale.

Scopul cărţii „Ghidul celor mai bune practici ale APL” este de a contribui la dezvoltarea unor servicii publice locale mai bune şi mai eficiente.

În ghid au mai fost incluse şi cele mai bune practici colectate în cadrul Concursului „Practici de succes” din 2003 şi 2004, organizate de către Proiectul USAID Reforma Autorităţilor Publice Locale (PRAPL), care, împreună cu Consiliul Europei, a cofinanţat apariţia publicaţiei.

Publicaţia este însoţită de o hartă a tuturor localităţilor care au prezentat practici bune în această perioadă.

O echipă de experţi – Vasile Cioaric, Veaceslav Guţuţui şi Valentina Cornea – au sintetizat informaţia prezentată de către primării şi au structurat-o în mai multe capitole, dintre care menţionăm: „Dezvoltare economică locală”, „Organizarea salubrizării şi amenajarea teritoriului în comunităţi”, „Dezvoltarea infrastructurii locale”, „Organizarea şi prestarea serviciilor sociale la nivelul colectivităţilor locale”, „Acţiuni manageriale la nivelul colectivităţilor locale”. Fiecare capitol este însoţit de o analiză a practicilor din capitol.

În 2006 PBP a fost finanţat din Programul comun al Consiliului Europei şi Comisiei Europene pentru Republica Moldova şi coordonat de un grup de actori din domeniu, reprezentanţi ai Consiliului Europei, Guvernului Republicii Moldova, USAID, ONG-uri, primari. Cele mai bune practici din 2005 au fost premiate în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc în iulie 2006. Au urmat Zile ale Uşilor Deschise în 7 localităţi câştigătoare, pentru diseminarea experienţei şi un curs de instruire pentru a-i ajuta pe primari să prezinte experienţele lor în formatul unor studii de caz.

În 2007, PBP va continua şi va fi finanţat de Consiliul Europei şi implementat de către IDIS „Viitorul”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.