A fost lansata prima etapa din cadrul Parteneriatul de Mobilitate Moldova-UE

La Chisinau a fost lansata Platforma de Cooperare in cadrul Parteneriatului de Mobilitate Republica Moldova -Uniunea Europeana, ce reprezinta un program-pilot al Comisiei Europene privind problemele politicii migrationale, a traficului de fiinte umane, precum si promovarea unei politicii de readmisie.

Viceministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Valeriu Ostalep, a declarat marti, 23 septembrie, in cadrul unei conferinte de presa, ca prin intermediul acestui program, R. Moldova va primi asistenta financiara in volum de 3 mln de euro, precum si suport tehnic sub forma de echipamente si asistenta informationala, oferita specialistilor in domeniu.

Astfel, potrivit lui Ostalep, in cadrul acestui program, urmeaza a fi intensificata activitatea centrelor de informare din cadrul ambasadelor si misiunilor diplomatice straine, dar si cele ale Moldovei. De asemenea, in baza programului se preconizeaza crearea asociatiilor moldovenilor in tarile care muncesc, in vederea stabilirii problemelor cu care se confrunta si a modului in care acestea doresc sa primeasca asistenta din partea Guvernului de la Chisinau. Potrivit oficialului moldovean, in scurt timp, autoritatile de la Chisinau urmeaza sa identifice si sa propuna si alte proiecte in acest sens.

“Multe din tarile UE s-au confruntat anterior cu o situatie similara in ceea ce priveste problemele migrationale, iar Moldova va putea beneficia de experienta acestor state in vederea depasirii situatiei actuale” a mentionat Ostalep.

“Acest program este un concept relativ nou, o noua modalitate de abordare a problemei. Problema migratiei are o stransa legatura cu relatiile interstatale si anume de aceea, ea trebuie abordata din punct de vedere global si solutionata in parteneriat cu tarile implicate, oferind asistenta tarilor de origine ale migrantilor” a mentionat, la randul sau, reprezentatul Comisiei Europene, Peter Bosch.

“Credem ca acest parteneriat va fi benefic atat pentru migranti, cat si pentru Republica Moldova si Uniunea Europeana” si-a exprimat speranta oficialul european.

De mentionat ca Declaratia Comuna privind Parteneriatul de Mobilitate a fost semnata la 5 iunie 2008, la Luxemburg, in cadrul reuniunii Consiliului Ministrilor de Justitie si ai Afacerilor Interne ai UE. Statele membre ale UE participante la Parteneriat prin intermediul diferitelor proiecte aferente politicii migrationale sunt Bulgaria, Cipru, Franta, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Romania, Suedia, Ungaria etc.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.