Connect with us

Economie

A fost lansat portalul bugetelor locale

Publicat

pe

IDIS ”Viitorul”, în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO) a lansat la 21 ianuarie, portalul de date deschise http://moldova.ineko.sk/. Evenimentul a avut loc în cadrul conferinței de evaluare a proiectului “Îmbunătățirea controlului financiar al autorităților publice locale în Republica Moldova“.

“În condițiile evenimentelor care se întâmplă în Republica Moldova, transparența și urmărirea modului în care sunt utilizate resursele în bugetele publice reprezintă o prioritate de bază pentru organizațiile active și toate entitățile publice responsabile din această țară”, a declarat Igor Munteanu, directorul executiv IDIS „Viitorul”.

Portalul online, care include peste 130 000 de date și o hartă interactivă, prezintă nivelul de transparență a gestionării finanțelor publice în 898 de localități și 32 de raioane ale țării. Printre indicatorii monitorizați se numără ponderea veniturilor și a cheltuielilor, datoriile înregistrate, împrumuturile luate de la stat și activele financiare în perioada 2012 – 2014. Astfel, potrivit site-ului http://moldova.ineko.sk/, în anul 2014, autoritățile publice locale din Moldova au cheltuit cel mai mult pentru învățământ (1 miliard 941 milioane lei), gospodărie comunală (734 milioane lei) și transporturi (464 milioane lei). Totodată, pentru deplasările în interes de serviciu, cei mai mulți bani au fost cheltuiți de primăria municipiului Chișinău (769 mii lei), urmată de primăria municipiului Bălți (69 mii lei) și a orașului Ceadâr – Lunga (34 mii lei). La polul opus, cele mai puține cheltuieli publice locale au fost utilizate pentru agricultură, menținerea ordinii publice și apărarea națională.

În ceea ce privește cheltuielile pe cap de locuitor, localitățile care au cheltuit cel mai mult la acest capitol au fost satul Chioselia Rusă din mun.Comrat (9 773 lei), satul Stolniceni din r-nul Hâncești (8 873 lei), comuna Tohatin din mun. Chișinău (8 mii lei), satul Cuizăuca din raionul Rezina (7 mii lei) și satul Temeleuți din r-nul Călărași (6 mii lei). La capitolul venituri, raioanele cu cele mai mari venituri înregistrate în 2014 au fost Cahul (258 milioane lei), Hâncești (246 milioane lei) și Orhei (240 milioane lei).

„Portalul reprezintă un instrument nou de acces la informație care va spori transparența în activitatea autorităților publice, oferind astfel posibilitatea oricărui cetățean să obțină informații cu privire la banii publici, fără a depune vreo cerere sau a se deplasa la sediul primăriei”, a menționat expertul juridic IDIS „Viitorul”, Viorel Pârvan.

Citește mai departe

Economie

A fost instituită Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Organizația Mondială a Turismului

Publicat

pe

De către

Republica Moldova a instituit Reprezentanța Permanentă pe lângă Organizația Mondială a Turismului (OMT), în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Spania. În calitate de reprezentant permanent a fost acreditată cumulativ Violeta Agrici, ambasador al Moldovei în Spania.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, instituirea Reprezentanței Permanente va contribui la dezvoltarea turismului sustenabil și va fortifica poziția Republicii Moldova în cadrul OMT.

Ministru Chiril Gaburici a menționat că promovarea țării noastre ca destinație turistică este un obiectiv strategic al Republicii Moldova.

„Avem astăzi ce arăta lumii. Vinurile noastre devin cu fiecare an tot mai bune și sunt pe harta vinurilor de calitate din întreaga lume. În ghidul „Drumul Vinului” avem 15 vinării deschise, iar până la anul viitor vom avea 38 de vinării, sau de 2 ori mai multe decât acum trei ani”, a mai menționat ministrul.

Reprezentantul Permanent al Moldovei pe lângă OMT, ambasadorul Violeta Agrici, în cadrul dialogului cu Secretarul General OMT, Zurab Pololikashvili, a discutat despre oportunitatea participării țării noastre la târgul FITUR 2019, care este unul dintre cele mai prestigioase târguri în domeniul turismului, ce are loc anual în luna ianuarie la Madrid.

De asemenea, oficialii au discutat despre implementarea unor proiecte ale OMT, care vor promova turismul în Republica Moldova, precum și despre posibilitatea de a beneficia de un schimb de experiență în domeniul oferit de Organizația Mondială a Turismului.

OMT a fost fondat în anul 1975. Actualmente sunt 158 de state membre OMT. Republica Moldova este membru cu drepturi depline din 2002.

Citește mai departe

Economie

Bloomberg: R.Moldova ar putea bloca accesul Marii Britanii la fonduri de mii de miliarde de dolari

Publicat

pe

De către

Accesarea de către Marea Britanie a fondurilor pentru proiecte publice, după Brexit, este condiționată de „bunăvoința” vecinilor europeni, printre care și Republica Moldova, scrie Bloomberg citată de stirileprotv.ro.

Moldova s-a alăturat țărilor care susțin blocarea intrării Marii Britanii în Acordul privind Achizițiile Publice din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, un acord care ar atenua riscul oricărei perturbări potenţiale privind achizițiile unor contracte publice.

Marea Britanie făcea parte din Organizația Mondială a Comerțului prin Uniunea Europeană, însă, în urma negocierilor privind ieșirea statului insular din blocul comunitar, în luna iulie 2018 au fost inițiate și demersurile oficiale pentru scindare la OMC, în perspectiva producerii Brexit în luna martie, 2019.

Ce a determinat statul vecin să blocheze accesul Marii Britanii la acord? Explicația este oferită de Corina Cojocaru, consilierul economic al Republicii Moldova la OMC.

Potrivit politicianului, ei și echipei sale i s-a refuzat intrarea în Regatul Unit, în anul 2017, când au vrut să discute despre relațiile lor viitoare cu Marea Britanie odată ce țara va părăsi UE.

„Nu am putut obține o viză și un pașaport diplomatic pentru a merge la Londra în vederea negocierii achizițiilor publice”, a spus Cojocaru într-un interviu telephonic, potrivit Bloomberg. „Timp de șase – șapte luni, nimeni nu ne-a ascultat”.

Incidentul a produs numeroase îngrijorări pentru politicianul moldovean. Dacă delegației, pe care a și condus-o, i-a fost atât de greu să obțină vize pentru a intra în Marea Britanie, „cum ar putea furnizorii moldoveni care doresc să liciteze pentru proiecte în Regatul Unit să concureze cu cei din națiunile ale căror proceduri de intrare în statul insular sunt mult mai simple și rapide?!”

Aceeași îngrijorare a fost exprimată și de state precum SUA, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud și Israel.

Sursa: Stirileprotv.ro

Citește mai departe

Economie

Ministerul Economiei va negocia cu Banca Mondială acordul de grant pentru proiectul ,,Piața energetică transparentă”

Publicat

pe

De către

Ministerul Economiei și Infrastructurii va negocia cu Banca Mondială acordul de grant pentru proiectul ,,Piața energetică transparentă”.

Ministrul Chiril Gaburici a precizat că banii sunt necesari pentru pregătirea de implementare a Proiectului de interconexiune a sistemului energetic al Republicii Moldova cu cel al României, care va permite crearea unei piețe de energie electrică transparente și competitive în Republica Moldova și integrarea ei pe piața regională de energie electrică a Uniunii Europene.

Acordul interguvernamental de grant urmează a fi încheiat de către Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), ca reprezentant al Guvernul Republicii Moldova, și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD).

Costul total al proiectului de interconectare constituie 270 milioane euro. Construcția stației Back to Back din Vulcănești va fi cofinanțată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Uniunea Europeană.

Iar Banca Mondială va finanța extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene LEA 400 kV Vulcănești – Chișinău, prin acordarea unui împrumut în dolari SUA, valoarea căruia nu va depăși echivalentul a 70 mil. euro.

Totodată, Banca Mondială, va oferi un grant în valoare de 410 mii dolari, pentru realizarea măsurilor preparatorii implementării Proiectului de interconectare electrică. 

Grantul va fi divizat în 3 părți de bază, pentru elaborarea unui Studiu de fezabilitate detaliat – 351 mii dolari, dezvoltarea capacităților Î.S. Moldelectrica – 41 mii dolari SUA și gestionarea și auditul grantului – 18 mii dolari SUA.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com