Connect with us

Economie

A fost lansat portalul bugetelor locale

Publicat

pe

IDIS ”Viitorul”, în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO) a lansat la 21 ianuarie, portalul de date deschise http://moldova.ineko.sk/. Evenimentul a avut loc în cadrul conferinței de evaluare a proiectului “Îmbunătățirea controlului financiar al autorităților publice locale în Republica Moldova“.

“În condițiile evenimentelor care se întâmplă în Republica Moldova, transparența și urmărirea modului în care sunt utilizate resursele în bugetele publice reprezintă o prioritate de bază pentru organizațiile active și toate entitățile publice responsabile din această țară”, a declarat Igor Munteanu, directorul executiv IDIS „Viitorul”.

Portalul online, care include peste 130 000 de date și o hartă interactivă, prezintă nivelul de transparență a gestionării finanțelor publice în 898 de localități și 32 de raioane ale țării. Printre indicatorii monitorizați se numără ponderea veniturilor și a cheltuielilor, datoriile înregistrate, împrumuturile luate de la stat și activele financiare în perioada 2012 – 2014. Astfel, potrivit site-ului http://moldova.ineko.sk/, în anul 2014, autoritățile publice locale din Moldova au cheltuit cel mai mult pentru învățământ (1 miliard 941 milioane lei), gospodărie comunală (734 milioane lei) și transporturi (464 milioane lei). Totodată, pentru deplasările în interes de serviciu, cei mai mulți bani au fost cheltuiți de primăria municipiului Chișinău (769 mii lei), urmată de primăria municipiului Bălți (69 mii lei) și a orașului Ceadâr – Lunga (34 mii lei). La polul opus, cele mai puține cheltuieli publice locale au fost utilizate pentru agricultură, menținerea ordinii publice și apărarea națională.

În ceea ce privește cheltuielile pe cap de locuitor, localitățile care au cheltuit cel mai mult la acest capitol au fost satul Chioselia Rusă din mun.Comrat (9 773 lei), satul Stolniceni din r-nul Hâncești (8 873 lei), comuna Tohatin din mun. Chișinău (8 mii lei), satul Cuizăuca din raionul Rezina (7 mii lei) și satul Temeleuți din r-nul Călărași (6 mii lei). La capitolul venituri, raioanele cu cele mai mari venituri înregistrate în 2014 au fost Cahul (258 milioane lei), Hâncești (246 milioane lei) și Orhei (240 milioane lei).

„Portalul reprezintă un instrument nou de acces la informație care va spori transparența în activitatea autorităților publice, oferind astfel posibilitatea oricărui cetățean să obțină informații cu privire la banii publici, fără a depune vreo cerere sau a se deplasa la sediul primăriei”, a menționat expertul juridic IDIS „Viitorul”, Viorel Pârvan.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Câţi moldoveni au o avere mai mare de 100.000 de dolari

Publicat

pe

De către

Studiul Global Wealth Report, realizat de banca elveţiană Credit Suisse, relevă că doar 0,1% din populaţia adultă a Republicii Moldova are o avere mai mare de 100.000 de dolari, în timp ce la 97,5% din populaţie averea este sub valoarea de 10.000 de dolari, iar la 2,5% – între 10.000 şi 100.000 de dolari, scrie Mold-Street.

Se atestă o sărăcire a moldovenilor

Astfel, în anul 2017, averea gospodăriilor din Moldova era de 10 miliarde de dolari, la o populaţie de 3,19 milioane de adulţi. Adică în medie de 3.093 dolari per adult, constată cei de la Credit Suisse. Din aceasta 1.276 dolari este avere financiară, cea non financiară de 2.036 de dolari, iar datoria de 325 de dolari.

Studiul Global Wealth Report atestă chiar o sărăcire a populaţiei din Moldova. Or, dacă în anul 2013 circa 92% din populaţia adultă a Republicii Moldova avea o avere sub valoarea de 10.000 de dolari, apoi în 2017 deja 97,5%, în timp ce doar 0,1% din cetăţenii maturi au o avere de peste 100.000 de dolari.

Deşi e de cinci ori mai mare faţă de anul 2000, bancherii de la Credit Suisse o consideră averea moldovenilor „foarte mică“. Dacă e să dăm crezare datelor studiului, circa 3.100 de moldoveni aveau la mijlocul anului 2017 o avere mai mare de 100.000 de dolari, adică de circa două milioane de lei.

Studiul relevă că averea moldovenilor ar fi de aproape trei ori mai mare decât cea a ucrainenilor, dar de aproape cinci ori mai mică decât a ruşilor şi românilor, sau e nouă ori decât a slovacilor.

Diferenţele se măresc pe măsură ce înaintăm spre vest. Averea gospodăriilor Cehiei a trecut de 440 miliarde de dolari, la o populaţie adultă de 8,4 milioane de locuitori, iar averea gospodăriilor germane de 13.714 miliarde de dolari la o populaţie adultă de 67 de milioane.

În consecinţă averea unei gospodării din Germania este de 65 ori mai mare decât a uneia din Moldova, în timp ce averea unei gospodării americane – de aproape 130 ori.

Cine sunt cei mai bogaţi moldoveni

Conform unui studiu realizat în anul 2010 de publiaţia Delo din Ucraina, cel mai bogat om din Republica Moldova este Anatol Stati, cu o avere de circa 500 milioane de dolari, urmat de prim-vicepreşedintele Parlamentului Vlad Plahotniuc şi fostul manager la grupul Lukoil, Nicolae Ciornâi. În top 10 mai intrau şi Oleg Voronin, feciorul liderului comunist Vladimir Voronin, dar şi premierul Vlad Filat.

De atunci situaţia s-a schimbat radical, dar deocamdată nimeni nu s-a apucat să facă o estimare a averilor celor mai bogaţi moldoveni.

Citește mai departe

Economie

Zboruri directe între Chișinău și Tel Aviv din 5 iunie 2018

Publicat

pe

De către

Între  Republica Moldova şi Statul Israel vor fi operate zboruri directe. Acestea vor fi efectuate începând cu 5 iunie 2018, inițial o dată pe săptămână, în ziua de marți, iar din 6 iulie 2018, de două ori pe săptămână, în zilele de marți și vineri.

Lansarea cursei directe a devenit posibilă după ce Guvernul a aprobat eliminarea limitărilor privind numărul de companii aeriene care pot opera zboruri între Republica Moldova și Statul Israel.

După promovarea acestei inițiative, al doilea ca mărime operator aerian din Israel, ARKIA Israeli Airlines, a aplicat pentru lansarea cursei Chișinău – Tel Aviv.

Eliminarea restricţiilor de operare a zborurilor între Republica Moldova și Statul Israel corespunde obiectivului Guvernului de  liberalizare a pieței serviciilor de transport aerian. Astfel, cetățenii Republicii Moldova vor fi asiguraţi cu transport aerian sigur şi la preț accesibil.

Citește mai departe

Economie

BNM a aprobat: Banca Transilvania și BERD pot achiziționa 100% din capitalul Victoriabank

Publicat

pe

De către

Banca Națională a Moldovei a eliberat Băncii Transilvania din România permisiunea pentru achiziționarea, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a pachetului de acțiuni ce reprezintă 100% în capitalul social al Victoriabank, se spune într-un răspuns oferit Europei Libere.

„În ceea ce privește ofertele de vânzare a acțiunilor, acestea urmează a fi expuse la vânzare la decizia deținătorilor acestora, în condițiile stabilite de regulile pieței reglementate”, se spune în declarația Băncii Naționale.

Săptămâna aceasta, un oficial al BERD, Francis Malige, directorul regional pentru Europa de Sud-Est și Caucaz, a spus, la Chișinău, că așteptata tranzacție va fi prima investiție străină pe piața bancară moldoveană din ultimi zece ani. În prezent, BERD deţine un pachet de 15% din acţiunile Victoriabank, la fel şi în cazul Băncii Transilvania, unde este cel mai mare acţionar.

Este cel puţin a treia tentativă BERD de a prelua pachetul majoritar de acţiuni de la Victoriabank, după cea din 2005 şi 2015. În urmă cu doi ani, Guvernul şi Parlamentul au blocat tranzacţia pe motiv că urma să fie amendată legislaţia, fapt ce a trezit nedumerirea celor de la BERD, precizează sursa citată.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Social22 de minute în urmă

Un polițist de sector din Chișinău, reținut în flagrant delict cu mită

Un polițist de sector din Chișinău a fost reținut de ofițerii și procurorii anticorupție, fiind bănuit de corupere pasivă. Potrivit...

Economie29 de minute în urmă

Câţi moldoveni au o avere mai mare de 100.000 de dolari

Studiul Global Wealth Report, realizat de banca elveţiană Credit Suisse, relevă că doar 0,1% din populaţia adultă a Republicii Moldova...

Politică55 de minute în urmă

Peste 87% dintre participanții la referendumul din Chișinău au votat pentru demiterea lui Chirtoacă

87,12% dintre alegătorii prezenți la referendumul organizat duminică la Chișinău s-au pronunțat pentru revocarea din funcție a primarului Dorin Chirtoacă,...

Politică1 oră în urmă

Iurie Leancă: Acest plebiscit nu a fost un vot pro-Chirtoacă, ci unul anti-PSRM

Președintele Partidului Popular European din Moldova Iurie Leancă consideră că referendumul de duminică este prima înfrângere serioasă pentru Igor Dodon...

Economie2 ore în urmă

Zboruri directe între Chișinău și Tel Aviv din 5 iunie 2018

Între  Republica Moldova şi Statul Israel vor fi operate zboruri directe. Acestea vor fi efectuate începând cu 5 iunie 2018,...

Politică2 ore în urmă

Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul R.Moldova și Parlamentul României

Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României va avea loc la București, în perioada...

Diverse6 ore în urmă

Dacă te sună un necunoscut și te întreabă „Mă auziți acum?”, închide imediat telefonul!

O nouă fraudă prin telefon face mii de victime, în special în țările din Europa de Vest. Poliția britanică i-a...

Advertisement

Opinii