Connect with us

Important

68 de ani de la punerea în circulație a primului troleibuz în Chișinău

Astăzi, 12 octombrie 2017, se împlinesc 68 de ani de la punerea în circulație a primului troleibuz în capitală. Troleibuzul de tipul MTB circula pe ruta “strada Gospitalinaia (actuala stradă Toma Ciorbă) – strada Svecinaia (actual bd. Gagarin)”. Primul troleibuz a fost condus de către Ivan Grecu.

Pe traseul, ce avea lungimea de 6 km, circulau 6 troleibuze de acest model ( fabricate în oraşul Moscova), cu capacitatea de transportare de 60 călători fiecare.

Zilnic erau transportaţi circa 24 000 de pasageri. Deja, peste un an, numărul acestor maşini s-a dublat, călătorii fiind deserviţi cu douăsprezece troleibuze, pe traseul cu o lungime de 8.8 km.

În primii ani, troleibuzele asigurau legătura dintre Gara Feroviară şi Universitatea de Medicină, Valea Morilor şi capătul str. Puşkin; str. Toma Ciorbă – str.Dokuceaev; str. Dokuceaev – podul din preajma Circului; str. Independenţei – str.Miron Costin.

Unul dintre acele troleibuze a obţinut “viză de reşedinţă” pe teritoriul actualului parc de troleibuze nr.1, unde poate fi admirat de oricine.

În anul 1959 a fost construit şi dat în exploatare parcul de troleibuze nr.1 cu capacitatea 100 de troleibuze, iar în anul 1961 tramvaiele au fost scoase din circulaţie

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Externe

Statele Unite se retrag din UNESCO

Statele Unite ale Americii se retrag din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) – transmit joi AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Totodată, Statele Unite îşi păstrează statutul de observator, a precizat însă Departamentul de Stat, la reprezentanţa ONU cu sediul la Paris.

Statele Unite și-au suspendat încă din anul 2011 contribuția financiară la bugetul UNESCO, pentru a protesta față de primirea Palestinei ca membru cu drepturi depline în această organizație.

În comunicatul emis joi de către Departamentul de Stat, retragerea SUA este motivată prin ‘nevoia unei reforme fundamentale în cadrul organizației’ și este deplâns totodată faptul că, în opinia Washingtonului, în interiorul UNESCO se manifestă continuu poziții anti-Israel.

Directoarea generală a Unesco Irina Bokova a declarat că ”regretă profund” această decizie, potrivit News.ro.

Universalitatea este esenţială misiunii Unesco în vederea construirii păcii şi securităţii internaţionale în faţa urii şi violenţei, prin apărarea drepturilor omului şi demnităţii umane”, a subliniat Bokova, citată într-un comunicat.

Citește mai departe

Diaspora

Start! Tinerii care studiază la universitățile de peste hotare pot aplica la Gala Studenților Originari din Republica Moldova

A dat startul perioadei de depunere a dosarelor pentru ediția a V-a a Galei Studenților Originari din Republica Moldova. Tinerii moldoveni care studiază peste hotare sunt încurajați să depună dosarul până pe 5 noiembrie, iar cei mai buni dintre ei vor fi premiați în cadrul unui eveniment care va avea la sfârșitul lui decembrie.

Organizatorii anunță ca la edițiile anterioare s-au înscris în jur de 600 de tineri. În concurs se pot înscrie studenții care își fac studiile în anul 2017/2018 la una din universitățile din străinătate sunt invitați să se înscrie în concurs. De asemenea, sunt eligibili studenții care au absolvit o instituție academică din afara țării în anul 2017. Formularul de înregistrare, precum și CV-ul pot fi trimise pe această adresă.

În ediția din 2017, studenții vor fi premiați în cadrul a 3 categorii principale: Licență, Masterat, Doctorat. Pentru fiecare categorie, vor fi aleși între 5 și 10 câștigători. De asemenea, toți participanții vor fi în mod automat înscriși în concursul pentru Marele PremiuStudentul Anului. De asemenea, partenerii vor putea acorda premii pe domenii: Arte, IT, Economie etc.

Reamintim că Gala are drept scop să identifice și să promoveze studenții care urmează studii superioare la universități internaționale și obțin rezultate academice și extra-curriculare remarcabile. Datorită comunității create, organizatorii își propun să încurajeze interacțiunea tinerilor din diasporă cu reprezentanți din domeniul academic, social, economic din Moldova și să faciliteze transferul de cunoștințe și competențe ale studenților originari din Republica Moldova care au un parcurs academic internațional. Proiectul este desfășurat fără implicarea instituțiilor guvernamentale – afirmându-se ca un proiect independent – creat de diasporă, pentru diaspora și co-finanțat de diaspora.

Puteți urmări mai multe detalii despre eveniment pe pagina de Facebook a Galei, precum și pe acest site.

Citește mai departe

Economie

Centrele comerciale din țară verificate de Serviciul Fiscal de Stat

Angajați ai Serviciului Fiscal de Stat vor verifica centrele comerciale din ţară. Operațiunea a luat start luni, în capitală, inspectorii fiscali verificând 5 centre comerciale din Chişinău, unde au efectuat circa 70 de controale.

SFS a înregistrat mai multe abateri cum ar fi: lipsa maşinii de casă şi control – 6 cazuri, unde suma amenzilor aplicate a constituit 42 000 lei, neutilizarea MCC – 23 cazuri, aici suma amenzilor s-a ridicat la 115 000 lei.

De asemenea au fost înregistrate 13 cazuri de existenţa unor sume de mijloace băneşti excedente, amenzile aplicate constituind 65 000 lei, 9 cazuri de neprezentarea la prima cerere de documente necesare SFS în timpul controlului, pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de 45 000 lei.

În general, pe parcursul primei jumătăți a anului curent, inspectorii fiscali au desfășurat 2572 controale operative, pe teritoriul municipiului Chișinău, în rezultatul abaterilor constate fiind aplicate sancțiuni în valoare de peste 6,5 milioane lei.

SFS reiterează că persoanele care nu se vor conforma prevederilor legislației riscă amendă (pentru încălcări admise la disciplina de casă (art.254), Codul fiscal stabilește sancțiuni de la 5000 până la 7000 lei; pentru comercializarea mărfurilor în lipsa documentelor de proveniență a acestora (art.253 (1), Codul fiscal stabilește sancțiuni de 5000 lei; pentru desfășurarea activității ilicite de întreprinzător, Codul contravențional prevede amendă de până la 4500 lei).

Citește mai departe

Ultimile Știri

Important1 minut în urmă

68 de ani de la punerea în circulație a primului troleibuz în Chișinău

Astăzi, 12 octombrie 2017, se împlinesc 68 de ani de la punerea în circulație a primului troleibuz în capitală. Troleibuzul...

Cultură45 de minute în urmă

Carla’s Dreams, surprinde cu o nouă piesă „Beretta”// VIDEO

Carla’s Dreams a lansat piesa „Beretta” care cu siguranţă va intră ușor în playlist-ul fanilor.

Social2 ore în urmă

Poliţiştii de frontieră letoni au donat colegilor din RM doi câini de rasă ciobănesc german

Poliţiştii de frontieră letoni au donat colegilor din Republica Moldovs doi câini de rasă ciobănesc german. Aceştia își vor îndeplini...

Externe2 ore în urmă

Statele Unite se retrag din UNESCO

Statele Unite ale Americii se retrag din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) – transmit joi AFP...

Diaspora3 ore în urmă

Start! Tinerii care studiază la universitățile de peste hotare pot aplica la Gala Studenților Originari din Republica Moldova

A dat startul perioadei de depunere a dosarelor pentru ediția a V-a a Galei Studenților Originari din Republica Moldova. Tinerii...

Economie3 ore în urmă

Centrele comerciale din țară verificate de Serviciul Fiscal de Stat

Angajați ai Serviciului Fiscal de Stat vor verifica centrele comerciale din ţară. Operațiunea a luat start luni, în capitală, inspectorii...

Important4 ore în urmă

Primul hub din țară dedicat industriilor creative va fi deschis la Chișinău

Primul centru național dedicat industriilor creative, „Creative Hub”, urmează să-și deschidă porțile la sfârșitul anului viitor și va oferi spațiu...

Advertisement

Opinii