60 de tone de pesticide, stocate pe teritoriul UTA Găgăuzia, au fost evacuate pentru distrugere în Polonia

Aproximativ 60 de tone de pesticide, stocate pe teritoriul UTA Găgăuzia, au fost astăzi evacuate pentru distrugere în Polonia. Pesticidele au fost colectate din localităţile Beşghioz, Gaidar, Joltai, Cazaclia, Chiriet-Lunga, Copceac şi Tomai şi stocate în depozitul central din localitatea Gaidar, raionul Ciadîr-Lunga.

Potrivit colonelului Mariana Grama, managerul proiectului NATO/Parteneriat pentru Pace privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice din Republica Moldova, cele circa 60 de tone de substanţe chimice periculoase au fost pregătite pentru evacuare, prin reambalare, paletare, marcare, fixare, cântărire.

La lucrări a participat  o echipă formată din şase militari din cadrul Brigăzii de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare”, împreună cu reprezentanţi ai companiei E.S. Field Service Veolia din Marea Britanie şi membrii Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a UTA Găgăuzia.

Pesticidele urmează a fi transportate la uzina SARPI Dabrowa Gornicza din Polonia pentru a fi distruse termic.

De menţionat că acţiunile se desfăşoară în cadrul Proiectului Fondului de Încredere NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova.

Până în prezent, Ministerul Apărării a transportat transfrontalier şi distrus în Polonia 957 tone de deşeuri de pesticide din cele 1 269 tone planificate, din raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Cahul, Călăraşi, Comrat, Donduşeni, Glodeni, Ialoveni, Leova, Făleşti, Soroca şi Taraclia.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.