Un contingent al Armatei Naţionale, format din 57 de militari, participă, în perioada 7-23 septembrie, la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017”, desfăşurat la Centrul internaţional de menţinere a păcii Yavoriv din Ucraina, a anunţat Ministerul Apărării.

Militariil moldoveni au plecat în Ucraina în pofida faptului că preşedintele Igor Dodon a suspendat hotărârea Guvernului, care a dat undă verde participării la aceste manevre a militarilor moldoveni,.

Potrivit comandantului contingentului moldovenesc, locotenent-colonelul Alexandru Marcuţa, scopul aplicaţiilor este dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităţilor de apărare şi promovarea imaginii Armatei Naţionale pe arena internaţională, pentru participarea ulterioară în cadrul misiunilor de menţinere a păcii.

Alexandru Marcuţa a menţionat că în cadrul activităţii, militari din 14 ţări îşi vor testa interoperabilitatea la îndeplinirea în comun a misiunilor practice la punctele de comandă şi control, de escortare a convoiului, de realizare a cordonului, operaţiuni de patrulare, dar şi de neutralizare a dispozitivelor explozive improvizate şi proceduri de evacuare medicală.

Efectivul moldovenesc este format din militari ai Batalionului 22 de menţinere a păcii şi a Brigăzii 1 “Moldova”.

La „Rapid Trident 2017” participă circa 1.800 de militari din 14 ţări: Bulgaria, Canada, Estonia, Italia, Georgia, Lituania, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, Romania, Turcia, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Statele Unite ale Americii. 

Președintele Dodon a refuzat la începutul săptămânii să autorizeze trimiterea de miitari la aceste aplicații. Miercuri, însă, Guvernul a aprobat participarea militarilor moldoveni. Imediat după aceasta Igor Dodon a declarat că suspendă hotărârea Guvernului.