57 de militari moldoveni participă totuşi la exerciţiul „Rapid Trident 2017”

Un contingent al Armatei Naţionale, format din 57 de militari, participă, în perioada 7-23 septembrie, la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017”, desfăşurat la Centrul internaţional de menţinere a păcii Yavoriv din Ucraina, a anunţat Ministerul Apărării.

Militariil moldoveni au plecat în Ucraina în pofida faptului că preşedintele Igor Dodon a suspendat hotărârea Guvernului, care a dat undă verde participării la aceste manevre a militarilor moldoveni,.

Potrivit comandantului contingentului moldovenesc, locotenent-colonelul Alexandru Marcuţa, scopul aplicaţiilor este dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităţilor de apărare şi promovarea imaginii Armatei Naţionale pe arena internaţională, pentru participarea ulterioară în cadrul misiunilor de menţinere a păcii.

Alexandru Marcuţa a menţionat că în cadrul activităţii, militari din 14 ţări îşi vor testa interoperabilitatea la îndeplinirea în comun a misiunilor practice la punctele de comandă şi control, de escortare a convoiului, de realizare a cordonului, operaţiuni de patrulare, dar şi de neutralizare a dispozitivelor explozive improvizate şi proceduri de evacuare medicală.

Efectivul moldovenesc este format din militari ai Batalionului 22 de menţinere a păcii şi a Brigăzii 1 “Moldova”.

La „Rapid Trident 2017” participă circa 1.800 de militari din 14 ţări: Bulgaria, Canada, Estonia, Italia, Georgia, Lituania, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, Romania, Turcia, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Statele Unite ale Americii. 

Președintele Dodon a refuzat la începutul săptămânii să autorizeze trimiterea de miitari la aceste aplicații. Miercuri, însă, Guvernul a aprobat participarea militarilor moldoveni. Imediat după aceasta Igor Dodon a declarat că suspendă hotărârea Guvernului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.