41 de maşini, care au fost aduse ca noi în Moldova, aveau alt an de fabricaţie!

O grupare infracțională, specializată în contrabandă cu autoturisme de diverse mărci și modele, a fost anihilată de ofițerii serviciilor specializate ale Vămii şi de procurori. Maşinile erau introduse în țară prin declarare neautentică a datelor ce vizau anul de fabricație.

În acest caz sunt cercetate cinci persoane care dețin funcții de răspundere în cadrul unei companii importatoare de autoturisme și piese de schimb.

Astfel, au fost identificate 41 de autoturisme care au fost importate în Republica Moldova în perioada anilor 2014-2015 de către compania respectivă şi care au fost declarate neautentic organului vamal ca fiind fabricate în anul perfectării importului.

Însă, conform documentelor ajunse în posesia anchetatorilor, s-a stabilit că acestea au fost produse în anul precedent importului, iar această fraudă a urmărit înşelarea clienţilor care au procurat respectivele mijloace de transport.

Este de menționat că valoarea per unitate a majorității automobilelor identificate variază între 700 000 și 1 500 000 lei.

Totodată, organele de anchetă au identificat șapte mijloace de transport importate pe parcursul lunii curente, fabricate în anul 2016, dar declarate organului vamal ca fiind fabricate în anul 2017.

În cadrul perchezițiilor operate în birourile de serviciu ale suspecților au fost depistate o serie de documente și dispozitive electronice care atestă implicarea acestora în infracțiunea de contrabandă, fiind ridicată corespondența electronică a responsabililor de importuri cu furnizorii, blocuri de sistem care urmează a fi supuse expertizei informaționale, șapte autoturisme, adeverințe vamale și documente eliberate de către uzina producătoare.

Investigațiile continuă în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor producerii respectivei infracțiuni. În cazul demonstrării culpabilității persoanelor implicate, acestea riscă închisoare de la 3 la 10 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.